Konyha

Így grillezz egészségesen: egyetlen összetevővel csökkentheted a káros anyagok mennyiségét

A grill szezonban a finom ízek és illatok, valamint a jó hangulatban elfeledkezve magunkról, hajlamosak vagyunk elcsábulni és jó nagy adag ízletesen fűszerezett grillhúsokat, kolbászokat megenni és túlterhelni a gyomrunkat, az emésztőrendszerünket. De lehet úgy is finomakat enni és jóllakni, hogy közben odafigyelünk az egészségünkre is.
grillrácson sül a cukkini, padlizsán, brokkoli

Ha nyáron grillezünk a családdal, vagy a baráti társaságokkal, nem kell görcsösen törekednünk a diétára. Fontos, hogy élvezni tudjuk az ízeket, az együttlétet. De azért jobb, ha nem csak arról szól egy-egy ilyen esemény, hogy teleesszük magunkat tarjával, kolbásszal, majonézes kukoricasalátával, kenyérrel… A Lidl dietetikusa, Szabó Adri ellátta tanáccsal a meglepetes.hu olvasóit, hogy mit kell betartanunk, ha a grillételek élvezete mellett az egészségesünkre is figyelni szeretnénk. 

Húsok? Zöldségek? Miből mennyi az egészséges? 

Nagyon fontos már az első lépés is, vagyis a menü összeállítása.

„Sokat tehetünk a saját és a vendégeink egészségéért, ha a sokféle kolbász, hús, krumpli helyett csak egy-két féle hússal készülünk. Esetleg a kiválasztott hús mellé halat grillezünk. Az egészséges ajánlás, hogy egy főre nagyjából 100-140 gramm grillhússal készüljünk. Ha mellé tartalmas salátákat, köreteket teszünk az asztalra, garantáltan mindenki jól fog lakni. Merthogy a kulcs a zöldségekben rejlik! Fontos, hogy fejenként ne csak pár karika cukkiniben gondolkodjunk.

A grillételek mellé készülhetünk pestóval, paprikakrémmel, vagy bármilyen zöldfűszeres mártással. A majonézes saláták helyett (ami a zsíros húsok mellett pluszban megterheli a gyomrunkat) tehetünk egy vagy kétféle friss salátát is az asztalra. A cukkinin kívül pedig sok más zöldséget is rá lehet dobni a grillre: padlizsánt, gombát, káposztát, édes vagy hagyományos krumplit, kukoricát és édesköményt is” – árulta el Szabó Adri, a Lidl dietetikusa.

Nagy gond, ha kicsit túlsütjük? 

A grillre a pácból, a húsból kifolyó zsiradék lecsöpög és megég. Ez már önmagában egészségtelen, hiszen ennek a füstje belekerül a húsba. De persze ez az, ami megadja a grillételek finom ízét. Arra is törekednünk kell, hogy ne égessük meg a húst. Az égett, szenes részekkel szintén káros anyagot juttatunk a szervezetünkbe.

„A zöldség, amely a kelleténél kicsit jobban odakap a grillen, kevésbé káros, mint ha a hús sül meg túlságosan. A zöldség teli van antioxidánsokkal, ami ezt kompenzálni tudja. De ne felejtsük el, ami egészséges az finom is, sőt ami nem finom, az nem is lehet igazán egészséges” – teszi hozzá Adrienn.

Az egyik kulcs az ízesítésben rejlik 

  • Ha magunk készítjük az önteteket, használjunk lehetőleg extra szűz olívaolajat, vagy növényi olajokat (tökmag, szőlőmag stb), odafigyelve, hogy ne tocsogjon benne a saláta.
  • Az olajok telítetlen zsírsav, antioxidáns és E-vitamin tartalma ugyanis a grillezés során kialakuló káros vegyületeket „kézen fogja” és jelentősen közömbösíteni tudja.
  • Ha páckészítésre adjuk a fejünket, ne felejtsük el, hogy nem csak egyféle, édes barbecue szószos ízesítés létezik. Bátran kombináljuk a merészen zöld fűszereket, vagy önállóan készítsünk zöldfűszeres salátát, tabbouleh-t, vagy pesztót, chimichurrit.
  • A zöldfűszerek bioaktív vegyületei ugyanis bizonyítottan csökkentik a grillezés során kialakuló egészségkárosító vegyületeket! Azért, hogy puhább legyen a hús a pácba tehetünk vékonyra szeletelt, vagy reszelt almát, citrom karikát, így a plusz savtartalom és a zöldfűszerek bioaktív vegyületei szintén a káros anyagok keletkezését tudja nagyon hatékonyan csökkenteni a grillezésnél. 

Összefoglalva tehát: a hidegen sajtolt olajok, az olajosmagvak, a sok zöldfűszer, a gyümölcssavak használata és a sok-sok zöldséges étel a grillezett húsok élményét finomat kiegészíti és a keletkező káros anyagokat tudatosan leküzdi.  

Szabó Adrienn dietetikus beszél
Az egyik kulcs az ízesítésben rejlik – tudjuk meg Szabó Adri dietetikustól

Mit igyunk a grillételek mellé? 

A nyári grillezés mellé nagyon jól esnek a hűvös italok is, egy korsó sör, egy finom fröccs, de érdemes nem csak alkoholos italokban gondolkodnunk és nem csak a sofőrök miatt. Mindig legyenek alkoholmentes opciók is, például almafröccs (100%-os almalé szódával felöntve 1:1 vagy 1:2 arányban), de kifejezetten jól tud esni egy cukormentes limonádé, vagy egy nagy kancsó víz gyümölcsdarabokkal, bogyósokkal,szezonális gyümölcsökkel is, rebarbarával, szamócával, ami finom, egészséges és is jól mutat a megterített asztalon. Szuper opció az almaecettel ízesített víz, és az egyre ismertebb kombucha és a vízkefír is.

Ez is érdekelhet:

 Mit tegyünk, ha nincs kertünk? 

Akik nem tudnak grillezni mert nincsen kertjük, még nem kell lemondaniuk a grillételekről.

„Nagyon sok sütőben van felül egy grill funkció is, sőt a melegszendvics sütőnek is van grill funkciója, így a felső fűtő ráccsal is tökéletesen meg lehet grillezni egy adag húst. Sőt, serpenyőben is megsüthetjük a grillételeket. Természetesen ugyanezek a szabályok érvényesek ilyenkor is, ne legyen égett s minél több zöldség kerüljön a húsok mellé” – teszi hozzá a dietetikus. 

 Fotó: pexels.com, Lidl