Harcsafasírt lecsókrémmel (875 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg afrikaiharcsa-filé
- 1 db szikkadt zsemle
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- egy kis csokor petrezselyem
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanál olaj
- őrölt pirospaprika
- só, frissen őrölt bors
A lecsókrémhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 dkg kápia paprika
- 15 dkg fehér paprika
- 20 dkg paradicsom
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- A lecsókrémhez kevés olívaolajon puhára dinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, majd egy perc múlva a felkarikázott kápia és fehér paprikát is. Pár percig dinszteljük őket, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymagerezdeket és a darabolt paradicsomot. Lefedve 30 perc alatt készre főzzük, megsózzuk, megborsozzuk, és botmixerrel krémesítjük.
- A harcsafasírthoz a halfilét bő, sós vízben, a forrástól számítva 10 perc alatt készre főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd egy tálban villával alaposan áttörjük (az esetleges szálkákat kiszedjük).
- Hozzáadjuk a beáztatott, kifacsart zsemlét, a tojást, az aprított petrezselymet. Sóval, borssal, pirospaprikával, mustárral és zúzott fokhagymával ízesítjük.
- Összedolgozzuk a masszát, majd kis gombócokat formázunk belőle, és zsemlemorzsába hempergetjük. Forró sütőben, olajjal megkent sütőpapíron kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük, időnként átforgatjuk a fasírtokat. Süthetjük serpenyőben, bő olajban is. Hagyományos túrós csuszával tálaljuk.
Zöldséges halleves (750 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg tengeri halfilé (pl. tőkehal)
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg hámozott, darabolt paradicsom
- 20 dkg zöldborsó
- 15 dkg cukkini
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg karalábé
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-1 kis csokor oregánó és kakukkfű
- 2 evőkanál olívaolaj
- negyed citrom leve
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- Az apróra kockázott vöröshagymát puhára dinszteljük kb. 2 evőkanál olívaolajon. Hozzá-adjuk a hámozott, felkarikázott vagy feldarabolt zöldségeket, a vékonyra szelt fokhagymát és a zöldfűszereket.
- A zöldségeket is átdinszteljük az olajon, majd felöntjük 1,2 liter vízzel, és hozzákeverjük a hámozott paradicsomot. Takaréklángon 15 percig főzzük a levest.
- Beletesszük az enyhén megsózott. nagyobb darabokra vágott halfilét (ha fagyasztott, akkor kiengedve). Sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével ízesítjük, és ezután csak óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze a halat. Még 5 percig főzzük.
Ez is érdekelhet:
Gyors cukkinis, füstölt halas tészta (820 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg penne tészta
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 40 dkg cukkini
- 30 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom
- 10 dkg kapribogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg füstölt makréla
- 1/4 citrom
- egy kis csokor bazsalikom
- só, frissen őrölt bors
- Forrásban lévő, bő, sós vízbe dobjuk a tésztát, al dentére főzzük, majd leszűrjük.
- Amíg fő a tészta, egy nagy serpenyőben az olívaolajon rázogatva átpirítjuk az apróra kockázott cukkinit a félbevágott paradicsomokkal, a kapribogyóval és a zúzott fokhagymagerezdekkel. Megsózzuk, megborsozzuk.
- Hozzáforgatjuk a kifőtt, leszűrt tésztát, majd hozzákeverjük a villával széthúzott, és ezzel szálkátlanított haldarabokat. Megszórjuk frissen őrölt borssal, és lecsepegtetjük kevés citormlével. Meghintjük bazsalikommal, és azonnal tálaljuk.
Fotók: Vrábel Kriszta
Ez is érdekelhet: Az újkrumplit is újkrumplival: 4 recept képpel a szezon zöldségéből vacsorára