Konyha

A legjobb halas kaják olcsón: 3 tengeri recept 900 forint alatt gyors vacsorákhoz

A magyarok még mindig túl kevés halat esznek az európai átlaghoz képest. Kísérletezzünk kissé bátrabban ezzel a könnyű, egészséges és nagyon változatosan elkészíthető fehér hússal!
harcsafasírt túrós csuszával lecsómártással

Harcsafasírt lecsókrémmel (875 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg afrikaiharcsa-filé
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • egy kis csokor petrezselyem
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál olaj
  • őrölt pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors

A lecsókrémhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg kápia paprika
  • 15 dkg fehér paprika
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. A lecsókrémhez kevés olívaolajon puhára dinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, majd egy perc múlva a felkarikázott kápia és fehér paprikát is. Pár percig dinszteljük őket, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymagerezdeket és a darabolt paradicsomot. Lefedve 30 perc alatt készre főzzük, megsózzuk, megborsozzuk, és botmixerrel krémesítjük.
  2. A harcsafasírthoz a halfilét bő, sós vízben, a forrástól számítva 10 perc alatt készre főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd egy tálban villával alaposan áttörjük (az esetleges szálkákat kiszedjük).
  3. Hozzáadjuk a beáztatott, kifacsart zsemlét, a tojást, az aprított petrezselymet. Sóval, borssal, pirospaprikával, mustárral és zúzott fokhagymával ízesítjük.
  4. Összedolgozzuk a masszát, majd kis gombócokat formázunk belőle, és zsemlemorzsába hempergetjük. Forró sütőben, olajjal megkent sütőpapíron kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük, időnként átforgatjuk a fasírtokat. Süthetjük serpenyőben, bő olajban is. Hagyományos túrós csuszával tálaljuk.

Zöldséges halleves (750 Ft egy adag)

Zöldséges halleves
Zöldséges halleves (750 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg tengeri halfilé (pl. tőkehal)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg hámozott, darabolt paradicsom
  • 20 dkg zöldborsó
  • 15 dkg cukkini
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg karalábé
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-1 kis csokor oregánó és kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • negyed citrom leve
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  1. Az apróra kockázott vöröshagymát puhára dinszteljük kb. 2 evőkanál olívaolajon. Hozzá-adjuk a hámozott, felkarikázott vagy feldarabolt zöldségeket, a vékonyra szelt fokhagymát és a zöldfűszereket.
  2. A zöldségeket is átdinszteljük az olajon, majd felöntjük 1,2 liter vízzel, és hozzákeverjük a hámozott paradicsomot. Takaréklángon 15 percig főzzük a levest.
  3. Beletesszük az enyhén megsózott. nagyobb darabokra vágott halfilét (ha fagyasztott, akkor kiengedve). Sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével ízesítjük, és ezután csak óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze a halat. Még 5 percig főzzük.

Ez is érdekelhet:

Gyors cukkinis, füstölt halas tészta (820 Ft egy adag)

cukkinis füstölt halas tészta
Gyors cukkinis, füstölt halas tészta (820 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg penne tészta
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 40 dkg cukkini
  • 30 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom
  • 10 dkg kapribogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt makréla
  • 1/4 citrom
  • egy kis csokor bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors
  1. Forrásban lévő, bő, sós vízbe dobjuk a tésztát, al dentére főzzük, majd leszűrjük.
  2. Amíg fő a tészta, egy nagy serpenyőben az olívaolajon rázogatva átpirítjuk az apróra kockázott cukkinit a félbevágott paradicsomokkal, a kapribogyóval és a zúzott fokhagymagerezdekkel. Megsózzuk, megborsozzuk.
  3. Hozzáforgatjuk a kifőtt, leszűrt tésztát, majd hozzákeverjük a villával széthúzott, és ezzel szálkátlanított haldarabokat. Megszórjuk frissen őrölt borssal, és lecsepegtetjük kevés citormlével. Meghintjük bazsalikommal, és azonnal tálaljuk.

Fotók: Vrábel Kriszta

Ez is érdekelhet: Az újkrumplit is újkrumplival: 4 recept képpel a szezon zöldségéből vacsorára