Konyha

Ez a nyár csodaitala: reggel lendületet ad, desszertként pedig bűntudat nélkül élvezheted

Hideg, selymes és rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Beválik reggeliként, de akár energiát adó desszertként is. Ráadásul mindenki a saját ízlésére szabhatja a gyümölcsös-zöldséges ital összetételét.
négyféle gyümölcsös smoothie

Rokon, de nem ikertestvér: a turmix

A smoothie szó azt jelenti: sima. A püré és a krémleves közötti állaggal rendelkező, vidám színekben pompázó italokról van szó, amelyeket az üzletekben készen is megtalálhatunk, de még jobb, ha magunk készítjük el őket. Első látásra alig különböznek a turmixoktól, néha össze is mosódnak a határaik, de azért vannak különbségek, amelyekkel nem árt megismerkedni. A turmix, ami a hatvanas években kezdett elterjedni Magyarországon, a gyümölcsön, például a banánon, epren kívül mindig tartalmaz valamilyen tejterméket – akár állati, akár növényi eredetű tejet, tejszínt, joghurtot. Lehet hígabb vagy sűrűbb, adhatunk hozzá fűszereket, vaníliát, fahéjat, szerecsendiót, és jéggel, citromfűvel a tetején tálalhatjuk.

Könnyen emészthető vitaminforrás

A gyümölcsök mellé az idők során zöldségek is bekerültek az italokba, a tej viszont általában kikerült belőlük, bár használata azért továbbra sem tilos. A smoothie-ban nagyon kevés a folyadék, rendszerint csak annyi, amennyit az adott zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak, illetve egy kevés víz vagy jégkocka kerül még bele. Sokszor készül fagyasztott gyümölcsökből, ezek víztartalma is segít a pürésítésben – sőt, legalább egy fagyasztott alapanyag vagy a jég alapkövetelmény. Szinte csak növényi alapanyagot tartalmaz, ezért a vegánok, vegetáriánusok is fogyaszthatják. Ha úgy érezzük, túl sűrű, vízzel vagy gyümölcslével (ritkán növényi tejjel vagy joghurttal) hígíthatjuk. Vitaminokban, rostokban és fehérjében gazdag, és könnyen emészthető.

négyféle gyümölcsös smoothie
Mindenki a saját ízlésére szabhatja a gyümölcsös-zöldséges ital összetételét

Ezt olvastad már?

Amerikai milkshake

Az újvilágbeli túlzásokban bővelkedő milkshake nálunk kevésbé terjet el: zsíros tejből, tejszínből, cukorból vagy mézből, esetleg kakaóporból, vanília- vagy csokifagyiból kell összeturmixolni, és a tetejét tejszínhabbal, szórócukorral díszítve kínálni.

Receptek

Zöld smoothie

Hozzávalók: 1 csésze aprított kelkáposzta, 1 csésze spenót, 1 érett avokádó, 1 kígyóuborka, 1 marék zöld olajbogyó, 1 evőkanál fehérjepor, 1 csésze növényi tej, jégkocka

Gyümölcs-smoothie

Hozzávalók: 1 csésze fagyasztott áfonya, 1 érett banán, 1 narancs leve, 1 érett füge, 1 csésze mandulatej, ízlés szerinti édesítő, 1 evőkanál chiamag, 1 evőkanál fehérjepor, 1 teáskanál fahéj

Ez is érdekelhet: Dinnye fagyasztása házilag: kiolvasztáskor is ropogós lesz így és fagyit is készíthetsz belőle

Hogyan készítsük?

A smoothie tökéletes reggeli ital, amelyből egész délelőttre energiát nyerhetünk, hozzávalóit pedig mindenki az ízléséhez igazíthatja. Kerülhetnek bele zöldségek: spenót, kelkáposzta, fejes saláta, avokádó, főtt burgonya, cékla, sült sütőtök, sült édesburgonya, rukkola, madársaláta, uborka, szárzeller. A legjobb gyümölcsök: banán, eper, málna, mangó, őszibarack, nektarin, erdei gyümölcsök, cseresznye, meggy, kivi, ananász, áfonya, füge, datolya. Keverhetünk bele zabpelyhet, fehérjeport, zsírosabb növényi italt, len- és chiamagot, olajos magvakat, fűszereket – fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, kurkumát – is. Édesíthetjük juharsziruppal, mézzel. A keveréshez szükségünk lehet egy nagyteljesítményű turmixgépre, de léteznek ivópohárral kombinált smoothie-készítő gépek is.

Fotó: archív