Rokon, de nem ikertestvér: a turmix
A smoothie szó azt jelenti: sima. A püré és a krémleves közötti állaggal rendelkező, vidám színekben pompázó italokról van szó, amelyeket az üzletekben készen is megtalálhatunk, de még jobb, ha magunk készítjük el őket. Első látásra alig különböznek a turmixoktól, néha össze is mosódnak a határaik, de azért vannak különbségek, amelyekkel nem árt megismerkedni. A turmix, ami a hatvanas években kezdett elterjedni Magyarországon, a gyümölcsön, például a banánon, epren kívül mindig tartalmaz valamilyen tejterméket – akár állati, akár növényi eredetű tejet, tejszínt, joghurtot. Lehet hígabb vagy sűrűbb, adhatunk hozzá fűszereket, vaníliát, fahéjat, szerecsendiót, és jéggel, citromfűvel a tetején tálalhatjuk.
Könnyen emészthető vitaminforrás
A gyümölcsök mellé az idők során zöldségek is bekerültek az italokba, a tej viszont általában kikerült belőlük, bár használata azért továbbra sem tilos. A smoothie-ban nagyon kevés a folyadék, rendszerint csak annyi, amennyit az adott zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak, illetve egy kevés víz vagy jégkocka kerül még bele. Sokszor készül fagyasztott gyümölcsökből, ezek víztartalma is segít a pürésítésben – sőt, legalább egy fagyasztott alapanyag vagy a jég alapkövetelmény. Szinte csak növényi alapanyagot tartalmaz, ezért a vegánok, vegetáriánusok is fogyaszthatják. Ha úgy érezzük, túl sűrű, vízzel vagy gyümölcslével (ritkán növényi tejjel vagy joghurttal) hígíthatjuk. Vitaminokban, rostokban és fehérjében gazdag, és könnyen emészthető.

Ezt olvastad már?
Amerikai milkshake
Az újvilágbeli túlzásokban bővelkedő milkshake nálunk kevésbé terjet el: zsíros tejből, tejszínből, cukorból vagy mézből, esetleg kakaóporból, vanília- vagy csokifagyiból kell összeturmixolni, és a tetejét tejszínhabbal, szórócukorral díszítve kínálni.
Receptek
Zöld smoothie
Hozzávalók: 1 csésze aprított kelkáposzta, 1 csésze spenót, 1 érett avokádó, 1 kígyóuborka, 1 marék zöld olajbogyó, 1 evőkanál fehérjepor, 1 csésze növényi tej, jégkocka
Gyümölcs-smoothie
Hozzávalók: 1 csésze fagyasztott áfonya, 1 érett banán, 1 narancs leve, 1 érett füge, 1 csésze mandulatej, ízlés szerinti édesítő, 1 evőkanál chiamag, 1 evőkanál fehérjepor, 1 teáskanál fahéj
Ez is érdekelhet: Dinnye fagyasztása házilag: kiolvasztáskor is ropogós lesz így és fagyit is készíthetsz belőle
Hogyan készítsük?
A smoothie tökéletes reggeli ital, amelyből egész délelőttre energiát nyerhetünk, hozzávalóit pedig mindenki az ízléséhez igazíthatja. Kerülhetnek bele zöldségek: spenót, kelkáposzta, fejes saláta, avokádó, főtt burgonya, cékla, sült sütőtök, sült édesburgonya, rukkola, madársaláta, uborka, szárzeller. A legjobb gyümölcsök: banán, eper, málna, mangó, őszibarack, nektarin, erdei gyümölcsök, cseresznye, meggy, kivi, ananász, áfonya, füge, datolya. Keverhetünk bele zabpelyhet, fehérjeport, zsírosabb növényi italt, len- és chiamagot, olajos magvakat, fűszereket – fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, kurkumát – is. Édesíthetjük juharsziruppal, mézzel. A keveréshez szükségünk lehet egy nagyteljesítményű turmixgépre, de léteznek ivópohárral kombinált smoothie-készítő gépek is.
Fotó: archív