A Magyar Pékszövetség idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg az országos Szent István-napi Kenyérversenyt. A magyar pékségek a hagyományőrzést és egyben a megújulást is képviselték a versenyen. Három kategóriában (Szent István napi kenyér, innovatív kenyér és leveles sétáló sütemény), összesen 70 termék versengett a legjobbnak járó címért.
Alföldi Pajta
A szakmai zsűri végül 30 pékárut juttatott a második fordulóba, ezek közül került ki győztesen a balmazújvárosi Balmaz Sütöde „Alföldi Pajta” nevű kenyere. A pékáru a magyar vidéki életformát idézi meg és a pajta nevet sem véletlenül kapta, családi emlékeket őriz: három generáció tudása fonódott össze benne.
A kovászos kenyér magas rost- és ásványianyag-tartalmú, diós aromájú, világos és teljes kiőrlésű tönkölylisztből, BL 55 és BL 80 búzalisztből, vízből, sóból és sertészsírból készült.
Mediterrán kenyér extraszűz olívaolajjal

Az Innovatív kenyér kategóriájában induló pékségeknek magyar alapanyagok felhasználása mellett újítást is kellett a kenyérkészítésbe varázsolniuk. Ez megmutatkozhatott az alapanyagok használatában, a technológiában, az élettani hatásában, vagy a kenyér megjelenésében.
A győztes végül az mórahalmi Varga Pékség Mediterrán kenyere lett, amely kiváló minőségű magyar lisztből, extraszűz olívaolajjal és a pékség saját technológiájával készült. A mediterrán életérzés és az egészséges táplálkozás ötvöződik a kenyérben.
Augusztusi álom
A Leveles sétáló sütemény kategória első helyét a Három Tarka Macska Kézműves pékség, Augusztusi Álom nevű croissant tésztából készült leveles desszertje nyerte el. A kívül ropogós, belül réteges tésztát az édes brownie és savanykás meggyszósz teszi különlegessé.
A győztes kenyereket és süteményeket először a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatjuk meg, augusztus 18. és 20. között.
Ez is érdekelhet:
5 érv a kenyérdiéta mellett: igen, jól olvastad, így fogyhatsz a mumusnak tartott élelmiszerrel
4 házi kenyér recept, amivel lenyűgözheted a családot: egyszerűek és gyorsak
Fotó: Olajos Piroska