Konyha

Lusta lekvár fügéből: csak betolod a sütőbe és magától készül el, ha így csinálod

Soha többet nem kell órákig a konyhában állnod a lábos mellett, ha fügelekvárt szeretnél készíteni. Ez a gyors megoldás cukormentesen 1,5-2 óra alatt elkészül magától.
füge és fügelekvár üvegben az asztalon

A füge manapság olyan népszerűségre tett szert, hogy már alig van olyan kiskert, ahol ne próbálkoznának meg ennek az értékes gyümölcsnek a termesztésével. Mutattunk már belőle télálló, a mínusz 20 fokot is túlélő fajtát, és azzal is foglalkoztunk, hogyan metszheted meg a fügebokrot úgy, hogy még többet teremjen.

Nyersen persze a legjobb, még fogyhatsz is vele és a levelét is felhasználhatod, de ha nem tudsz mindent megenni, a tárolásával gond lehet, hiszen gyorsan romlik. Készíthetsz belőle fűszeres csatit és a szilvához hasonlóan lusta lekvárt is, amihez nem kell se lábos, se kevergetés, és még túl sok idő sem.

Miért egészséges annyira a füge?

Sokan nem tudják, de a füge az emberiség egyik legősibb haszonnövénye, melyet már az ókori civilizációkban is termesztettek. Mi van a fügében, amitől olyan egészséges?

100 gramm füge az alábbiakat tartalmazza:

  • K-vitamin (a napi 5%-a).
  • 74 kalóriát,
  • 0 gramm proteint és zsírt,
  • 20 gramm szénhidrátot,
  • 2,5 gramm rostot,
  • van benne réz (a napi szükséglet 7,5%-a),
  • magnézium (a napi szükséglet 5%-a),
  • kálium (a napi szükséglet 5%-a),
  • tiamin (a napi szükséglet 5%-a),
  • B6-vitamin (a napi szükséglet 7,5%-a).

Mindemellett nagyon finom és krémes, ami miatt a legtöbben nagyon szeretjük.

Lusta lekvár fügéből a sütőből

Bármennyire is nagy rajongói vagyunk ennek a gyümölcsnek, a jóból is elég lehet, ilyenkor jön a tartósítás. A fügelekvár kiváló alternatívája annak, hogy megőrizz egy kicsit a nyárból télre is, de nem mindenkinek van kedve nekiállni lekvárt főzni, ami valóban tud hosszadalmas folyamat lenni. De nem akkor, ha kipróbálod ezt  receptet.

füge és fügelekvár üvegben az asztalon
Olyan egyszerű, hogy már töltheted is üvegekbe

A végeredmény egy nagyon finom, karamelles ízű lekvár lesz, amit legszívesebben egyben befalnál kanállal. Érdemes kipróbálni, ha már tele van a kert fügével, és nem győzöd megenni.

Fügelekvár a sütőből

  1. A fügét mosd meg és vágd félbe, majd pakold egy tepsibe.
  2. Hagyhatod ízesítés nélkül is, de megszórhatod mézeskalács fűszerkeverékkel (ha épp nincs otthon, fahéj is megteszi, azzal is szuper).
  3. Szórj rá egy kevés cukrot, csak annyit, hogy karamellesebb legyen a végén. Ha elég édes a fügéd, erre sincs szükség, ugyanis sülés közben a gyümölcs leve is karamellizálódik majd.
  4. Mielőtt betolod a sütőbe, önts alá egy pici vizet, nehogy odaégjen az alja.
  5. Süsd kb. 1–1,5 órát 180 fokon, légkeveréssel. Amikor kész, töltsd fertőtlenített üvegekbe, és mehet is a száraz dunsztba.

Hagyhatod darabosra is, de ha krémesebb állagot szeretnél, a betöltés előtt nyomd szét villával vagy krumplinyomóval a gyümölcsöt.

Másból is készülhet cukormentes lusta lekvár

Egyébként nemcsak fügével működik a fenti recept. Almához például különösen ideális, mert abból is mindig rengeteg terem a kertben. Nincs szükség tartósítóra, teljesen elég maga a gyümölcs és a sütés varázsa. Ha sok az almád, itt van további 12 ötlet, amire felhasználhatod.

Hogy biztos legyen a siker, és ne penészedjen meg a lekvárod, bármelyik gyümölcsöt is választod, olvasd el ezt a tippet, amiben megmutatjuk, hogyan tudsz akár 20 évig is tartósítani egy befőttet vagy lekvárt.

Forrás

Fotó: gettyimages