A füge manapság olyan népszerűségre tett szert, hogy már alig van olyan kiskert, ahol ne próbálkoznának meg ennek az értékes gyümölcsnek a termesztésével. Mutattunk már belőle télálló, a mínusz 20 fokot is túlélő fajtát, és azzal is foglalkoztunk, hogyan metszheted meg a fügebokrot úgy, hogy még többet teremjen.
Nyersen persze a legjobb, még fogyhatsz is vele és a levelét is felhasználhatod, de ha nem tudsz mindent megenni, a tárolásával gond lehet, hiszen gyorsan romlik. Készíthetsz belőle fűszeres csatit és a szilvához hasonlóan lusta lekvárt is, amihez nem kell se lábos, se kevergetés, és még túl sok idő sem.
Miért egészséges annyira a füge?
Sokan nem tudják, de a füge az emberiség egyik legősibb haszonnövénye, melyet már az ókori civilizációkban is termesztettek. Mi van a fügében, amitől olyan egészséges?
100 gramm füge az alábbiakat tartalmazza:
- K-vitamin (a napi 5%-a).
- 74 kalóriát,
- 0 gramm proteint és zsírt,
- 20 gramm szénhidrátot,
- 2,5 gramm rostot,
- van benne réz (a napi szükséglet 7,5%-a),
- magnézium (a napi szükséglet 5%-a),
- kálium (a napi szükséglet 5%-a),
- tiamin (a napi szükséglet 5%-a),
- B6-vitamin (a napi szükséglet 7,5%-a).
Mindemellett nagyon finom és krémes, ami miatt a legtöbben nagyon szeretjük.
Lusta lekvár fügéből a sütőből
Bármennyire is nagy rajongói vagyunk ennek a gyümölcsnek, a jóból is elég lehet, ilyenkor jön a tartósítás. A fügelekvár kiváló alternatívája annak, hogy megőrizz egy kicsit a nyárból télre is, de nem mindenkinek van kedve nekiállni lekvárt főzni, ami valóban tud hosszadalmas folyamat lenni. De nem akkor, ha kipróbálod ezt receptet.

A végeredmény egy nagyon finom, karamelles ízű lekvár lesz, amit legszívesebben egyben befalnál kanállal. Érdemes kipróbálni, ha már tele van a kert fügével, és nem győzöd megenni.
Fügelekvár a sütőből
- A fügét mosd meg és vágd félbe, majd pakold egy tepsibe.
- Hagyhatod ízesítés nélkül is, de megszórhatod mézeskalács fűszerkeverékkel (ha épp nincs otthon, fahéj is megteszi, azzal is szuper).
- Szórj rá egy kevés cukrot, csak annyit, hogy karamellesebb legyen a végén. Ha elég édes a fügéd, erre sincs szükség, ugyanis sülés közben a gyümölcs leve is karamellizálódik majd.
- Mielőtt betolod a sütőbe, önts alá egy pici vizet, nehogy odaégjen az alja.
- Süsd kb. 1–1,5 órát 180 fokon, légkeveréssel. Amikor kész, töltsd fertőtlenített üvegekbe, és mehet is a száraz dunsztba.
Hagyhatod darabosra is, de ha krémesebb állagot szeretnél, a betöltés előtt nyomd szét villával vagy krumplinyomóval a gyümölcsöt.
Másból is készülhet cukormentes lusta lekvár
Egyébként nemcsak fügével működik a fenti recept. Almához például különösen ideális, mert abból is mindig rengeteg terem a kertben. Nincs szükség tartósítóra, teljesen elég maga a gyümölcs és a sütés varázsa. Ha sok az almád, itt van további 12 ötlet, amire felhasználhatod.
Hogy biztos legyen a siker, és ne penészedjen meg a lekvárod, bármelyik gyümölcsöt is választod, olvasd el ezt a tippet, amiben megmutatjuk, hogyan tudsz akár 20 évig is tartósítani egy befőttet vagy lekvárt.
Fotó: gettyimages