Karácsonykor sokan próbálkozunk újdonságokkal, hogy mindig valamivel meglepjük a családot. Aztán mindig kiderül, hogy a hagyományos sütik a legjobbak, mindenki azt eszi a legnagyobb örömmel, amit a nagymamánál megszokott 20-30, vagy szerencsések akár 40 év alatt.
A karácsony nemcsak a szeretet, hanem a hagyományok ünnepe is, nincs azzal semmi baj, ha olyasmiket sütsz, amit a nagyi is készített egykor.
Bejgli
Hozzávalók a tésztához:
- 0,5 dl tej
- 2,5 dkg porcukor
- 0,4 dkg élesztő
- 26 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 8 dkg vaj
- 5 dkg zsír
- csipet só
- a töltelékekhez
a gesztenyéshez:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 5-6 db aszalt szilva
- 10 dkg mandulaliszt
a marcipános-matchás-narancsoshoz:
- 1 dl narancslé
- 1,5 dkg cukor
- 20 dkg mandula
- 2 dkg matchatea-por (japán tea)
- 3 dkg kandírozott narancshéj
- Először elkészítjük a tésztát. 50 g langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, a vajat felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a vajat, a zsírt és a csipet sót. A tésztát jól összedolgozzuk.
- Viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket. A gesztenyemasszához az aszalt szilvát felaprítjuk, és összedolgozzuk a gesztenyemasszával és a mandulaliszttel.
- A narancslevet és a cukrot felforraljuk és leforrázzuk vele a mandulát. Majd késes darálóban gyúrhatóvá daráljuk a matcha porral és a kandírozott narancshéjjal. Ha még túl száraznak érezzük, adhatunk hozzá egy kis narancslevet.

Ez is érdekelhet
Bögrében sült, répás, narancsos blondie
Hozzávalók 6-8 főre:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 16,5 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 4,5 dkg kakaópor
- csipet só
- 3 tojás
- 12 dkg liszt
- fél kávéskanál sütőpor
1 narancs reszelt héja és leve - 7 dkg reszelt sárgarépa
- kakaópor a tetejére díszítésnek
- A csokoládét a vajjal gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, a kakaóport, a sót, az egész tojásokat, a lisztet, a sütőport, a narancs héját és levét, és végül a répát.
- Sütőpapírral kibélelt bögrékbe öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben15 percig sütjük.
Angyaltorta
Hozzávalók:
- 10 tojás fehérje
- 22 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 17 dkg liszt
- 3 dkg mandarinkonzerv (vagy friss mandarin + cukorszirup)
- A tojásfehérjéket habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egy másik tálban összekeverjük a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a lisztet.
- A felvert tojásfehérjébe óvatosan beleforgatjuk a szárazanyagokat, és óvatosan beleöntjük egy tortakarikába.
- A mandarinkonzervet pépesítjük, majd rácsurgatjuk a nyers tésztára. 160 fokon 40 percig sütjük.
Angol puding
(Hozzávalók 3 darabhoz)
a pudinghoz:
- vékony csokis piskóta
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg kandírozott narancshéj
- 2 dkg aszalt szilva
- rum
- 0,4 dkg zselatin
- 10 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 0,5 dl tejszín
- 1 db vanília rúd
- 4 dl habbá vert tejszín
- 2 dkg szeletelt mandula
a tetejére:
- 5 dkg fehér csoki
- 3-3 piros gyöngy
- 2-2 fondant levél
- A gyümölcsöket jó előre beáztatjuk rumba, és hagyjuk, hogy jól magukba szívják. A zselatint néhány kanál hideg vízben állni hagyjuk, addig a cukrot a vajjal karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.
- A még meleg karamellbe beletesszük a feloldódott zselatint, és jól elkeverjük benne a rúdból kikapart vaníliamagokkal együtt. Majd ezt hozzáadjuk a tejszínhabhoz, és óvatosan beleforgatjuk.
- Apránként hozzáadjuk a mandulát és a beáztatott gyümölcsöket.
- Kis tálakba öntjük melyeket folpackkal béleltünk ki, majd a vékony piskótalappal lezárjuk. Hűtőbe tesszük pár órára és hagyjuk, hogy megdermedjen. Óvatosan kiszedjük, megcsurgatjuk a fehér csokival és piros gyöngyökkel, fondant levelekkel díszítjük.
Fotó: archív


