Címlapsztori

Keresztes Ildikó és Baricz Gergő: „Nekem szükségem van Ildire, és remélem, hogy neki is rám”

Hat éve, hogy Baricz Gergő feltűnt az X-Faktorban, ahol az ifjú tehetség mentora Keresztes Ildikó volt. A műsor rég befejeződött, de kettőjük barátsága a mai napig tart!
baricz gergő keresztes ildikó magyar sztár magyar sztárok sztár x-faktor

Ha keresni kéne a magyarázatot, hogy mi köti össze őket, nehezen tudnák megfogalmazni. „Zsigerből kedveljük egymást! Az első perctől megvolt köztünk az a bizonyos kémia, ami egy barátsághoz kell” – mondja tömören Ildikó. „De talán a tudatalattinkban is keresendő a lelki kapocs. Mindketten a határon túlról, Erdélyből érkeztünk Budapestre, és a közös gyökereink, közös értékrendszerünk is hozzájárult ahhoz, hogy nagyon hamar egy hullámhosszra kerültünk” – teszi hozzá Gergő. Az ifjú énekes azt mondja, ő nem lát semmi furcsát abban, hogy egy nála huszonöt évvel idősebb nő az egyik legjobb barátja és lelki támogatója. „Az X-Faktor után egy ideig még a műsor sikerében fürödtem én is, akárcsak a többi döntőbe jutott versenyző, de három évvel ezelőtt volt egy komoly mélypontom. Nem találtam a helyemet, és nem tudtam, merre menjek tovább, csak azt éreztem, nekem nagyon sokat kell fejlődnöm, ha a zenei pályán akarok érvényesülni. Az egyik ilyen mélypontomon épp Ildinek öntöttem ki a lelkem, amikor támadt egy remek ötlete. Póka Egon kőbányai zeneiskolájába irányított, mert úgy gondolta, ott sokat tanulhatok. Elvitt magával az iskola balatoni gólyatáborába, és ott megismerkedhettem a P. Mobil és a Hobo Blues Band egykori legendás zenészével, Póka Egonnal. Később elvégeztem nála egy hároméves képzést, és most már tudom, hogy mi az, ami nekem való, merre van az én utam” – mondja boldogan Gergő, akiből szakképesített énekes lett.

„Pótanyámként tekintek rá”

„Nagyon büszke vagyok Gergőre. Tehetséges, tisztelettudó és értelmes srác. Boldogan segítettem neki, mert arra gondoltam, hogy én is voltam fiatal, és nekem is meg kellett vívnom a magam csatáját ezen a pályán. Szeretem és támogatom a tehetséges fiatalokat, hiszen ők jelentik a jövőt” – mondja Ildi. Gergő pedig bevallja, látszólag talpraesett srácnak tűnik, ugyanakkor néha nagyon is gyámoltalan. „Ildi tökéletesen ráérez arra, ha valakit bátorítani kell. Azt szoktam mondani, ő az elesettek gyámolítója. Nekem szükségem van Ildire, és remélem, hogy neki is rám. Amolyan pótanya számomra” – árulja el a 27 éves énekes. „Pótanya? – kérdezi Ildi felvont szemöldökkel. – Na, jó, kivételesen nem sértődöm meg, mert igazság szerint, anyukád is lehetnék. És különben sem idegen tőlem ez a szerep. Gergő mellett még másik két mentoráltamhoz, Takács Nikolashoz és Király L. Norbihoz kötnek hasonló anyai érzések. Mindhárom srácot nagyon kedvelem, bár Norbival már régen találkoztam.” Gergő azt mondja, az Erdélyben élő szülei is örülnek annak, hogy Ildivel szoros barátságot sikerült kialakítania. A családi értékekhez és hagyományokhoz nagyon ragaszkodó szülők kifejezetten kedvelik az énekesnőt.

„Már-már családtagnak számítok Gergőéknél. Amikor Erdélyben koncertezem a zenekarommal, mindig beugrom hozzájuk. Vendégszerető, kedves emberek, van közös témánk, és a találkozás örömére egy-két kupica házi pálinka is legurul a torkunkon.”

„Már lusta oroszlán vagyok”

Ildi nagyon büszke a marosvásárhelyi gyökereire, és nincs az a siker, ami feledtetné, hogy honnan jött. Híres ember, de nem elvont művész, két lábon a földön jár. „A színpadon kívül meglehetősen hétköznapi életem van. A főzés nem az erősségem, de azon kívül gyakorlatilag mindent magam csinálok. Ugyanúgy mosok, vasalok és sietek a postára a csekkeket feladni, mint bárki más. Egy dolgot azonban észrevettem magamon: most sokkal nyugodtabb, türelmesebb és toleránsabb vagyok. Talán a kor hozta elő belőlem, de 53 évesen máshogy viszonyulok bizonyos dolgokhoz. Oroszlán jegyű vagyok, de már az a lusta oroszlán, aki nem áll fel harcolni, csak ha értelmét látja. Egy ideje tisztes távolból figyelem mások harcait, és jót derülök azon, hogy feleslegesen idegesítik fel magukat.”

„Ez a bölcsesség is nagyon tetszik Ildiben – veszi át a szót Gergő. – Gyakran beszélgettünk örömökről, fájdalmakról. Az ő élete egy nyitott könyv, nagyon őszinte ember. Minden egyes beszélgetésünkből tanulok tőle valamit, és amikor engem érnek hasonló negatív vagy pozitív élmények, már nem érnek sokként, mert hallottam róluk Ilditől. Azt mondhatom, a mi barátságunk felkészít az élet nehézségeire, buktatóira – mert sajnos nem csak szép dolgokból áll az élet.”

Három injekcióval állt színpadra

Ildi az utóbbi hónapokban a saját bőrén is megtapasztalta, hogy az ittlétünk örök tanulás. „Lelkileg nagyon megterhelő időszakon vagyok túl. Tavaly váratlanul elveszítettem az édesapámat, két barátomnak hitt emberben is mélységesen csalódtam, ezen kívül túlhajtottam magam a munkában. Minden este színházban játszottam vagy turnéztam. Teljesen kimerültem, a Müpa-beli koncertemen három injekcióval álltam színpadra.

Megfogadtam, hogy ilyen többé nem fordulhat elő. Persze, most is nagyon feszített időszakom van. Hamarosan aranylemez lesz a Most címmel megjelent CD-m. Jövő február végéig be vagyok táblázva, csak szeptemberben esedékes egy rövid nyaralás. Az egyik legjobb barátnőmet látogatom meg Spanyolországban. Azon szerencsések közé tartozom, akinek nem csak egy vagy kettő igaz barátja van, hanem több is. A bakancslistám, amit még meg akarok csinálni az életben, elég hosszú, és az egyik Gergőhöz köthető. Nagy vágyam eljutni a csíksomlyói búcsúba, amiről már sokat mesélt nekem.” „Hát idén már lemaradtál róla, de jövő nyáron elmehetünk!” – szól közbe vidáman Gergő, és gyorsan megbeszélik, hogy akkor ez a tétel hamarosan kipipálható a bakancslistáról!

Egy AC/DC emlékbandában is játszik

Gergő jelenleg több együttesben is játszik, ezen kívül továbbra is képzi magát zenei vonalon. Még két évet szeretne a Kőbányai Zenei Stúdióba járni. A magánéletében is megtalálta a számára tökéletes párt. Egy éve van barátnője, olyan sok időt töltenek együtt, hogy szinte már együtt is laknak. Az énekes harmincéves koráig maradna Budapesten, utána visszaköltözne a szülőföldjére, Erdélybe, és onnan irányítaná a zenei karrierjét.

Újra csajos a frizurája!

Egy évvel ezelőtt még fiús, tüsi haja volt az énekesnőnek, most ismét a nőiesebb vonalat favorizálja. Vajon mi az oka a stílusváltásnak? „Utálom, amikor azt írják, egy nő akkor vált frizurát, amikor lelki krízisbe kerül. Szerintem ez nem így van. Én még sosem mentem fodrászhoz, amikor rossz passzban voltam. Akkor otthon nyalogatom a sebeimet, nem a hajammal foglalkozom. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nincs lelki oka a mostani váltásnak. Egyszerűen csak hagytam megnőni, és most ez tetszik magamon” — árulja el Ildi.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete