Címlapsztori

Szabó Zsófi: „Nem is tudom, eddig hogy élhettem Mendel nélkül”

Alig három hónappal kisfia születése után visszatért a képernyőre Szabó Zsófi, aki őszintén mesélt nekünk a munkával kapcsolatos érzéseiről és arról is, hogy az élete sosem volt még olyan boldog, mint most.
család édesanya mendel műsorvezető rtl klub story extra műsor szabó zsófi szurovecz kitti

Ülök a műteremben, és figyelem, amint Szabó Zsófi a fotózásunkra készülődik. Készül a sminkje és a frizurája, ám ő egy pillanatra sem adja át másnak a három hónapos kisfiát, Mendelt. A baba állandóan a karjában van, de Zsófit ez szemmel láthatóan nem zavarja: mosolyog és boldog. Az alakja újra karcsú, és ha nem volna kissé karikás a szeme, el sem hinném, hogy nemrég egy kisbabának adott életet. Újdonsült anyukaként már dolgozik is: alig pár napja tért vissza az RTL Klub képernyőjére, a Story Extrába – igaz, ez utóbbi miatt voltak aggályai. „Annak idején, amikor várandós lettem Mendellel, nagy bátran azt mondtam a főnökeimnek, hogy amikor három hónapos lesz a pici, visszatérek dolgozni – meséli Zsófi. – Lehet, hogy kissé könnyelmű voltam, mert akkor még nem tudhattam, mi mindennel jár az anyaság, ám a tévénél nagyon rendesek voltak, és valójában rám bízták a pontos visszatérésem időpontját. Rengeteget gondolkoztam azon, mi a helyes döntés, nem baj-e, ha egy ilyen pici baba mellől kétnaponta két-három órára elmegyek dolgozni. Volt olyan hajnal, amikor sírva bújtam a férjemhez, Zsoltihoz, és kérdezgettem tőle, nem látja-e ennek kárát a kisfiunk, és egyáltalán, mit fognak szólni az emberek, hogy máris dolgozom? Ám Zsolti megnyugtatott, hogy rendben lesz ez így, ő mindenben segít nekem, amiben csak tud, és én is még jobban érzem majd magam, ha az itthoni babázás mellett más impulzusok is érnek. Boldog mama, boldog baba – a férjem szerint ez ilyen egyszerű. Így hát most kezdek visszarázódni a kicsivel dolgosabb mindennapokba, és nagyon megbecsülök minden egyes órát, amit a kisfiammal tölthetek.” Zsófi babája, Mendel igazán társasági ember, és amikor együtt vannak, a mamája minden figyelmére igényt tart. „Az nem úgy van ám, hogy én bárkivel is beszélgethetek! – meséli nevetve. – Mendel folyamatosan igényli, hogy szórakoztassam, ő pedig babanyelven válaszolgat nekem. Gyakran hosszan, mélyen a szemembe néz, de rengeteget bolondozunk és nevetünk is együtt!”

A nehézségeket is ajándékként fogadta

Zsófit a várandóssága alatt többen is ijesztgették, hogy milyen nehéz lesz majd babával az élet: egy perce sem jut önmagára, saját programokra, és féltik, hogy az örökös kialvatlanság ki fogja készíteni. „Mindebből semmi nem vált valóra – meséli Zsófi. – Igaz, az első két hónapban valóban nagyon keveset aludtunk és folyamatos álomkórban léteztem, de egyáltalán nem éltem meg tragédiaként, és nem felmosórongynak éreztem magam, hanem boldog édesanyának. Az igazság az, hogy annyira vágytam már Mendelre, hogy minden, a létezésével kapcsolatos nehézséget ajándékként fogadtam. Nem hiányoznak most a barátnős programok, és az sem lényeges, hogy mindig tökéletes legyen a külsőm. Igaz, egy jó masszázst már nem bánnék, mert Mendel hétkilós, és nagyon ölbe szoktattam. Járok-kelek a lakásban, és mindig ott van a karomban. Sokszor csak ránézek, összemosolygunk, és komolyan úgy érzem, nem is tudom, hogy élhettem eddig nélküle.” Zsófi nagyon hálás a férjének, Zsoltinak, aki mindenben odaadóan támogatja. Míg a fiatal édesanya dolgozik, általában ő vagy Zsófi anyukája van a kisbabával. „A férjemre bármiben számíthatok, legyen szó az etetésről, pelenkázásról vagy büfiztetésről, semmitől sem riad vissza – árulja el Zsófi. – Éjjelente általában én kelek a kisfiunkhoz, de a reggelek hármasban telnek, Mendel mindig mosolyogva ébred, és magunk köze vesszük.”

Húsvétkor szülinapot ünnepelnek

Szabó Zsófi életében az idei lesz az első babás húsvét, és nevetve meséli, hogy különösebb előkészületeket nem tesznek az ügyben. „Napról napra, sőt, inkább óráról órára tervezzük az életünket, mióta a mi kis csodababánk megszületett – mondja. – Ami biztos: húsvét tájékán lesz a férjem harmincadik szülinapja, amit szeretnénk egy utazással megünnepelni, ahová természetesen Mendel baba is velünk tart. Nem is lehetne ez másként, hiszen még szoptatom, és most a mi életünkben ő az első. Jövős-menős család vagyunk, és kezdetben aggódtam, vajon jót tesz-e a picinek, hogy szinte állandóan úton vagyunk, de mivel mosolygós, kiegyensúlyozott baba, beigazolódott, hogy ő is jól érzi magát így. Van, hogy egyet gondolunk, és beülünk az autóba, hogy meglátogassuk Zsolti családját Nyíregyházán. Most nagyon várjuk, hogy beköszöntsön az igazi tavasz, és végre a természetbe is kirándulhassunk együtt. Nagyon boldognak és szerencsésnek érzem magam. Noha korábban rengeteget küzdöttem az életemben és a párkapcsolatokban is, így az élet ajándéka, hogy ma már boldog feleség és édesanya lehetek.”

Honnan a különleges név?

Kíváncsiak voltunk, Zsófi és férje, Zsolti miért épp a különleges Mendel nevet adták kisfiuknak. „Mindenképpen bibliai eredetű nevet szerettünk volna — meséli a fiatal édesanya. — Ráadásul a Mendel név annyit jelent: Isten ajándéka. Emellett a csengése is nagyon tetszett nekünk, és az sem elhanyagolható tényező, hogy könnyen kiejthető. Nem tudhatjuk, mit hoz a kisfiunk jövője, így az is  benne van a pakliban, hogy egyszer külföldön fog élni. A Mendel név pedig szerintünk a világ minden táján könnyen érthető és megjegyezhető.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete