Címlapsztori Sztárok

Nagymama, de még mindig igézően gyönyörű a leghíresebb Sugár-lány, Liener Márta: „A családomtól rengeteg szeretetet kapok, tartalmas életem van”

A Sugár Áruház reklámarca a 80-as évek egyik leghíresebb modellje volt, később pedig énekesnőként próbált szerencsét. Egy napon kilépett a rivaldafényből, és saját ügynökséget alapított.

A dús, göndör fürtjei és a két metszőfoga közötti rés a szexepilje. Így volt ez az előző rendszerben és jelen időben is.

„Néha még most is felismernek az utcán, pedig már 35 éve nem modellkedem. Az az igazság, hogy a Sugár háziasszonyának lenni legalább annyira volt előny, mint hátrány. Mivel akkoriban mindennap látható voltam a televízióban, a személyemet az áruházhoz kötötték, így más cégek nem hirdettek velem – meséli az egykori híres ember.

Manökenpályája csúcsán 1982-ben

A Margit híd diszkóban énekelt

A jellegzetes külsejű Liener Márta annak idején a popszakmá­ban is kipróbálta magát. A Modell Trió egyik tagja volt. „Sütő Enikővel és Halász Icával csináltuk közösen ezt az együttest, de két év után feloszlottunk” – mondja Márta, aki akkoriban a popszakma sűrűjében élt, és sztárnak számított.

A Modell Trió tagjaként 1989-ben

Szikora Robival, Delhusa Gjonnal munkakapcsolatban állt, szólódalokat is írtak neki, párja, a rock and roll énekes, Flipper Öcsi volt. „Három és fél évig éltünk együtt az én újlipótvárosi lakásomban. A lépcsőházat mindenféle üzenetekkel firkálták tele a rajongók, a lányok állandóan próbáltak a közelébe férkőzni. Igazi sármos popsztár volt, bolondultak érte a nők. Amikor a Margit híd diszkóban énekeltem, ő mindig elkísért engem, én is elmentem a koncertjeire, a fellépések után általában nálunk, jó barátokkal együtt ettünk, hajnalig filmeket néztünk, jól éreztük magunkat.”

Nem lett Öcsi felesége

A Dolly Roll együttes szívtiprójához, Flipper Öcsihez nem ment feleségül, csak szerelmi kapcsolatuk volt. „Szép emlékként őrzöm a közös éveket. Kettőnk közül én voltam az érettebb, a határozottabb és a négy évvel idősebb. Amikor együtt voltunk, még nem lehetett érezni az Öcsi személyiségében rejlő korai tragédiát – fogalmaz Márta szűkszavúan. A kapcsolatuk alatt az énekes a karrierje csúcsán volt, az élete csak jóval később került lejtmenetbe. A szakítás után Márta megismerkedett egy férfival, Miklós nevű fia tőle született 1987-ben. Anya és fia most együtt dolgozik a 25 éve alapított Hollywood Casting ügynökségben.

Flipper Öcsi emlékét a szívében őrzi

„Szereplőket válogatunk mozifilmekhez, televíziós sorozatokhoz és reklámfilmekhez. Például az Oscar-díjas Saul fiához, a Gucci divatmárka reklámfilmjéhez, a Nyugati nyaralás című mozifilmhez és számos itthon forgatott amerikai produkcióhoz mi adtuk a statisztákat, színészeket. Szeretem a munkámat, ami kiszámíthatatlan időbeosztású, de legalább nem egysíkú.”

Játszótérre viszi az unokáját

Hihetetlen, de elsőszülött fia révén már nagymama! „Két és féléves az unokám. Két fiút felneveltem, boldog vagyok, hogy most egy kislány is van a családunkban. Hetente háromszor találkozom Fannival, játszótérre megyünk, ölelgetem, puszilgatom, sokat mesélek neki. Imádok főzni, örülök, amikor átjönnek hozzánk ebédre. A kisebbik fiam, Martin Londonban él, ott építi a zenei karrierjét. Drukkolok neki, hogy sikerüljön.” A 65 évesen is vonzó Márta élvezi a reflektorfénytől távoli hétköznapokat. Negyedik házasságában él immár 23 éve. „A családomtól rengeteg szeretetet kapok, tartalmas életem van” – összegzi, mi minden történt vele, amióta nem látjuk a Sugár reklámhölgyeként.

Fiaival, Miklóssal és Martinnal

Tanító néni volt egy általános iskolában

Tanítóképzőt végzett, rövid ideig irodalmat tanított egy óbudai általános iskolában. „Az éneklés mellett lett egy tisztességes szakmám. Alsó tagozatosokat tanítottam, de jobban érdekelt a zene világa és a színpad. Extrovertált ember voltam, szerettem az élet sűrűjében lenni” – árulja el nevetve.

Unokája, Fanni a szeme fénye

Fotó: Olajos Piroska, Nagy Zoltán, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete