Címlapsztori Sztárok

Nőklubban talált magára Vitányi Judit: „Egyszerre gyászoltam és örültem, ami megviselte a lelkemet”

Hét éve, amikor a TV2 kiválasztotta a Tények műsorvezetőjének, boldog életet hagyott maga mögött Debrecenben. Szó szerint belebetegedett a változásba, de miután túljutott a lelki mélyponton, a szerelem is rátalált.

Első ránézésre nem gondolnánk, micsoda küzdelmeken ment keresztül Vitányi Judit. A gyönyörű híradós hétéves korától tanult Debrecenben zenét, és sokáig úgy tűnt, nem mindennapi tehetsége klasszikusgitár-művészként a világ legnagyobb színpadaira röpíti. Amikor egyetemistaként köztársasági ösztöndíjban részesült, első dolga volt, hogy mesterhangszert rendeljen Spanyolországból. A gitár megérkezett, és végérvényesen megváltoztatta az életét.

Természetgyógyász segített a gyógyulásban

„Rengeteget gyakoroltam a hangszeremen, emiatt nem sokkal a diplomakoncertem előtt súlyos ínhüvelygyulladásom lett – meséli Judit. – A szüleimmel orvostól orvosig jártunk, akik végül faarccal közölték: ha meg akarok gyógyulni, örökre le kell tennem a hangszert. Ott álltam álmaim kapujában, rengeteg munkával a hátam mögött, érthető, hogy a diagnózis lesújtott, teljesen összetörtem.”

A fiatal lány természetgyógyászhoz fordult, aki kísérleti jelleggel kezelni kezdte. Ő pedig, hogy érzelmileg a felszínen tartsa magát, esténként baráti koncerteken konferált. Egy alkalommal felfigyelt rá a debreceni televízió munkatársa, és megjegyezte, nagyon szép a mikrofonhangja, mit szólna, ha beajánlaná a szerkesztőségben?

Gitárművészként képzelte el az életét

„Természetesen igent mondtam, és nem sokkal később behívtak egy meghallgatásra. Hamarosan lett is üresedés, és dolgozni kezdtem. Eleinte az időjárás-jelentés volt a feladatom, nem sokkal később már magazinműsort vezettem. Mindeközben, hála a természetgyógyásznak, helyrejött a kezem, csakhogy közben annyira beleszerettem a televíziózásba, hogy úgy döntöttem, maradok. Aztán egy válogatás által az MTV akkori regionális hírműsorába kerültem, majd onnan a DTV híradós műsorvezetői székébe. Közben a helyi komolyzenei élet sűrűjében is dolgoztam konferansziéként. Tele voltam jobbnál jobb munkákkal, nagy társaság vett körül és az ezzel járó érzelmi biztonság. Nem jutott eszemben elhagyni Debrecent” – árulja el Judit. Az élet mégis így hozta.

Percek alatt döntött az életéről

Judit a munka mellett is képezte magát. Ennek része volt, hogy jelentkezett a TV2 Akadémiára, Budapesten. „Kíváncsi voltam, mit hogy csinálnak a nagy, országos tévék, és óriási lelke­sedéssel vágtam bele a képzésbe, nagyon élveztem a feladatokat – meséli. – Néhány hónappal azután, hogy megszereztem az oklevelet, Tények-castingra hívtak. Amikor megkaptam a munkát, egy csapásra megváltozott az életem. Ez akkor úgy festett, hogy pénteken behívtak egy megbeszélésre, ami után hazafelé a vonaton felmondtam minden munkahelyemen, és hétfőn már a TV2-nél dolgoztam. Mindent egy lapra tettem fel, ami egyébként nem jellemző rám, mert folyamatosan tervező, mérlegelő típus vagyok. Akkor mégis pillanatok alatt léptem, mert éreztem, ez igazi sorsdöntés.”

Boldogan készül az esküvőjére, de nem sürget semmit

Judit az első perctől imádta az új munkáját, de nehezen rázódott bele a fővárosi életbe. Sokáig magányosnak, elszigeteltnek érezte magát. „Egyszerre gyászoltam a régi életem és örültem az újnak, ami megviselte a lelkemet. Talán ez vezethetett a betegségeimhez is. Nem volt energiám, és észrevétlenül felkúsztak rám a kilók. Hiába edzettem hetente hétszer, és alig ettem valamit, a helyzet egyre súlyosbodott. Végül elmentem kivizsgálásra, és kiderült, pajzsmirigy-alulműködés és inzulinrezisztencia áll a háttérben. A központban, ahol kivizsgáltak, ajánlottak egy női klubot, ahol a sorstársak tartották egymásban a lelket. Különös, de ott lettek először új barátaim, és onnantól kezdett helyreállni a belső békém, amit az egészségem is meghálált.”

A barátok hozták össze a vőlegényével

A híradós nehezen, évek alatt találta meg a szervezete számára tökéletes étrendet és edzésprogramot, mialatt igénybe vette pszichológus támogatását is. „Görcsölős típus vagyok, nagy bennem a megfelelési vágy, ezért nagyon jót tesz, ha kibeszélem magam – meséli. – Abban az időszakban, amikor szakemberhez jártam, rengeteget fejlődtem, és ma már könnyebben vívom meg a belső harcaimat, ami kihat az életem minden területére.”

Juditra hamarosan a szerelem is rátalált. Évek óta boldog kapcsolatban él párjával, Péterrel. „Közös barátaink úgy gondolták, összeillenénk, így bemutattak egymásnak. Attól kezdve elválaszthatatlanok vagyunk. A kapcsolatunk kezdettől nagyon harmonikus volt, mégis meglepődtem, amikor egy nyaralásunkon Péter egyszer csak elém térdelt, és megkérte a kezem. Álmodozunk az esküvőről, de a megvalósítás várat magára, mert most egy lakásfelújítás közepén tartunk. Végre tűnjön el a por, és akkor oltár elé lehet állni! – nevet. – Viccet félretéve, nekem ez a szándéknyilatkozat, a gyűrű az ujjamon és a közös otthon elég ahhoz, hogy máris úgy érezzem, egy család vagyunk. A többi pedig majd jön, amikor úgy látjuk, a helyzet megérett rá. Sok megpróbáltatás ért, de mindenen túltettem magam, és megtaláltam a társamat. Az életem alakulása segíti az önmagamba vetett hitemet.”

Mindennap lehet királylány

Korábban, a Best magazin fotózásán már próbálgatott menyasszonyi ruhákat, és gondolatban ezerszer megtervezte az álomesküvőjét. „Talán különösen hangzik, de az esküvőben engem nem a szép ruha vonz, hiszen a szakmámnak köszönhetően mindennap lehetek királylány. Műsorvezetőként és gitárművészként is szebbnél szebb ruhákban vagyok, gondosan frizurázva, sminkelve. Mivel Péterrel imádunk utazni, még az is lehet, hogy spontán, tengerparti esküvőn fogadunk örök hűséget egymásnak” – árulja el.

Fotó: Schumy Csaba, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete