Címlapsztori Sztárok

Bánsági Ildikó: „Az én koromban már nem kényeztetnek el szerepekkel”

Búzavirágkék színű szemében el lehet veszni. Bájos mosolya lehengerlő. A színésznő maga a kedvesség, a harmónia. Jó látni, hogy nyugdíjasként sem mond le az élet apró örömeiről. A lányával koncertekre jár, a pomázi asszonyokkal zumbaórán izzasztja magát.

Egy kicsit az előzményekről. A fotózás pár nappal korábban volt, mint az interjú. Amikor a friss képeket egyeztettük Bánsági Ildikóval, csak annyit mondott: „Ezt a képet nem kell retusálni, mert itt jobban nézek ki, mint az életben!” – jelentette ki határozottan. A színésznő külső és belső harmóniában van önmagával. Igaz, tesz is érte, hogy a hetvenes éveiben is ragyogjon, és nagybetűs hölgy maradjon. „Talán a Kaukázusból származó édesanyámra hasonlítok. Ő mindig jókedvű, mosolygós, a társaság középpontja volt. 97 éves koráig élt, sokan csodálták a pozitív energiáját. Én is igyekszem mindenből kihozni a legtöbbet. Mostanában kicsit kevesebb színházi munka talál meg, de nem unatkozom. Újra elkezdtem tornázni. Heti kétszer súlyzós edzésre járok, egyszer pedig zumbaórára. Tina Turner zenéjére táncolunk. Élvezem, hogy fáradtan, megizzadva jövök haza, mert úgy érzem, aznap is tettem valamit az egészségem megőrzéséért.”

Ildikó az édesanyjától
örökölte a kedves
mosolyát

Toszkánába készül a barátnőjével

Ildikó a színészkollégáira is kíváncsi. Pomázon lakik, és nem rest késő délutánonként autóba ülni, hogy eljusson a színházi előadásokra.

„Érdekelnek a kortárs darabok és az alternatív színjátszás. Tegnap Pintér Béla egyik darabjára ültem be, holnap este Egri Márta barátnőmet nézem meg. Évtizedes barátság köt össze minket. Elhatároztuk, hogy idén együtt megyünk Toszkánába. Persze a pénzt is össze kell spórolni rá, ezért már egy ideje mindennap beleteszünk ezer forintot egy zacskóba, így a nyaralásra biztos meglesz az összeg.”

Fiából, Gergelyből
neves zenész lett

Igazság szerint a lányával is ment volna Horvátországba, de Katának váratlanul közbejött egy filmforgatás, így az anya-lánya vakáció elmarad. Ildikónak két gyereke született Gáspár Sándortól. Fia, Gergely neves dobos, Péterfy Bori zenekarában játszik, lánya tehetséges színésznő. „Szerintem jó a kapcsolatom a gyerekeimmel. Nem lakunk már együtt, de nem hagynak magamra. Kijönnek hozzám, vagy közös programokat csinálunk. Néhány héttel ezelőtt Maneskin-koncerten voltunk az Arénában. Jól éreztem magam, együtt táncoltam a lányommal, szeretem a mai menő rockzenét is” – árulja el.

Szereti a kórház illatát

A Kossuth-díjas színésznőnek nemcsak a megjelenése, a lelke is fiatal. Az elmúlt egy évben a Varázsnagymama című zenés gyerekdarabban láthatja a közönség az ­Átrium színházban.

„Egy rollerrel gördülök be a színpadra. Nagyon élvezem, ahogy csodálkozó szemekkel néznek rám a kicsik. Őket is bevonom az előadásba, kérdezek tőlük, beszélek hozzájuk, így mindig kialakul a gyerekek és köztem a kommunikáció. A lelkemnek jólesik, amikor mosolygós arcokat látok magam körül.”

Lánya, Kata gyakran
látogatja meg
a pomázi házában

A színésznő azt meséli, bírna többet dolgozni, tele van tettvággyal.

„Amióta önszántamból eljöttem a Nemzeti Színházból, szabadúszó vagyok. Az én koromban már nem kényeztetnek el szerepekkel, de nem szeretném abbahagyni, ami jó volt. Rengeteg tévéjátékban, filmben és színdarabban játszottam. Szeretek színésznő lenni, adni magamból a közönségnek.”

Ildikó még orvosként tudná elképzelni az életét. „A színészet és az orvosi pálya hasonló szakma. Mindkettő segíti az embereket. Az egyik a lelket, a másik a testet gyógyítja. Érdekes, de sosem rémültem meg attól, ha be kellett feküdnöm a kórházba, mert szeretem az ottani illatot. Sőt, amikor hazaengedtek, mindig megsimogattam az ágyat, és még egyszer körbenéztem a szobában, mintha elbúcsúznék tőle… Érettségi előtt még egy visszérműtétre is bekéredzkedtem, beöltöztettek hófehér ruhába, a műtőasztal mellett figyeltem az orvosok munkáját. Sosem felejtem el azt az élményt.”

A Varázsnagymama
című darabban játszik

Házi pálinkát ad az öccsének

Élvezet hallgatni, ahogy csillogó szemmel meséli a régi történetet. De az új események is felvillanyozzák. „Most például annak örülök, hogy a kertemben már szépen érnek a fügék, a mézédes paradicsomok, és a »pálinkafámon« is zamatos körtékre számítok. A fáról leesett gyümölcsöket összeszedem, megpucolom, és elviszem egy kifőzdébe, ahol házi pálinkát készítenek belőle. A család férfi tagjainak, a fiamnak, az öcséméknek ajándékozok egy-egy üveggel – meséli, majd hozzáteszi, a lányvendégeinek pedig citromtortát szokott készíteni a kertjében termő déligyümölcsből. – Lesz még két filmforgatásom, de összességében nyugodt nyárra számítok. Várom a gyerekeimet, a barátaimmal csinálok programokat. Kellenek olyan időszakok, amikor csak úgy elvagyunk, feltöltődünk, és azt várjuk, hogy mi jót kínál nekünk még az élet.”

Rúzs nélkül nem lép ki az utcára

Sosem szerette az erős sminket, de annyit mindenképp tesz magára, amennyitől jókedve lesz. „Elvárásom önmagammal szemben, hogy csakis kirúzsozott szájjal, szempillafestékkel lépek ki az utcára. Amikor a gyerekeim meglátogatnak, akkor is felteszek magamra egy kis sminket. Szeretem úgy várni őket, hogy elégedettek legyenek az édesanyjuk külsejével” – árulja el.

fotó: Schumy Csaba, Birton Szabolcs, Rózsa Erika, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete