Címlapsztori Sztárok

Kapálásra és óltakarításra cserélte a csillogó életet Peter Srámek: „Nincs szívem a fazékba tenni a tyúkjaimat”

Minden fiatal nő álma egy olyan szorgalmas férfi, mint Peter Srámek. Az énekes nemcsak a színpadon mozog otthonosan, de a házimunkákat is egyedül csinálja. Sőt, kertészkedni is imád, gyakran főz a maga termesztette zöldségekből.

Kakas kukorékol hangosan, mintha jelezné a gazdájának, hogy vendégek érkeztek hozzá. Peter tököli telkén járunk.

„Három éve költöztem ide. A ház kicsi, de nem probléma, hiszen jó időben úgyis a kertben vagyok” – mondja az énekes, miközben kiveszi a tyúkok alól a friss tojásokat.

„Ma hetet tojtak, de tegnapról is maradt pár darab. Gyorsan összedobok egy rántottát reggelire” – javasolja, és boldog attól a tudattól, hogy nem kell többé bolti tojást vásárolnia.

„Nézd, milyen szép a tojássárgája, közértben ilyet nem kapsz! A rántotta íze is fantasztikus lesz. Kezdetben azért tartottam tyúkokat, mert azt hittem, hogy finom leveseket, sülteket fogok készíteni, de annyira megkedveltem az állataimat, hogy nincs szívem megfőzni őket vasárnapi ebédnek. Úgy döntöttem, megtartom a szárnyasokat, legyen boldog életük, hadd kapirgáljanak a kedvükre” – árulja el.

Az énekesnek az sem derogál, ha ki kell takarítani a csirkeólat

Régi álma volt kertes házba költözni

Srámek a szlovákiai Vágsellyén nőtt fel. Egy vidéki kisvárosban, de panelban.

„A szüleimmel lakásban laktunk, de a nagymamámnak volt egy kis kertje, gyerekkoromban ő sokszor vigyázott rám, és nagyon szerettem a jó levegőn, a szabadban lenni. Elhatároztam, ha egyszer lesz pénzem, én is kertes házba költözöm. Örülök, hogy sikerült megvalósítanom az álmomat.”

Az otthona ragyog a tisztaságtól. Mint megtudom tőle, nincs bejárónője, saját maga takarít. „Nem ördöngösség port törölni, porszívózni és felmosni. Nem tudnám elviselni, hogy koszban éljek. De azt sem szeretném, hogy bejárónő csinálja meg helyettem ezt a munkát. Úgy alakítom a dolgaimat, hogy hetente legalább egyszer jusson időm rendet tenni” – meséli.

A kakas ketrecét is naponta takarítja

Házi tojásból készült a rántotta

Az énekes családja Szlovákiában él, így a találkozások nem túl gyakoriak.

„A szüleim és az öcsém kint dolgoznak, elvétve tudnak csak meglátogatni. Amikor édesapám jön, mindig hoz nekem ajándékba egy lapátot. Már öt van, életem végéig elég lesz! – mondja nevetve. – Egyébiránt megtanultam önálló lenni. A kertemben termő zöldségekből gyakran főzök. Szeretem a rakott krumplit, a tésztákat. Ültettem paradicsomot, cukkinit, kígyóuborkát, de gyógynövények is vannak, télen immunerősítő teát csinálok majd belőlük. Feltalálom magam az otthonomban. Szeretek a kertben tevékenykedni, kapálni, gazolni, locsolni. Kikapcsol a fizikai munka. Az állatokkal is szívesen foglalkozom. Alattuk is mindig kitakarítok, nem szeretném, hogy legyek lepjenek el. Arra is vigyázok, hogy a ketrec környékén ne legyen büdös, nem akarok a szomszédokkal rossz viszonyba kerülni. Úgy érzem, a helyi lakosok megszerettek, sikerült beilleszkednem közéjük. Mindenkivel boldogan beszélgetek, az idősebbekkel is megtalálom a közös hangot.”

Srámek magyar állampolgárságra vágyik, mivel nálunk képzeli el a jövőjét. „Már kilenc éve Magyarországon lakom. Itt van az otthonom, a munkám. Le kívánom tenni a magyar állampolgársági vizsgát” – beszél a tervéről.

Hatalmas szülinapi bulira készül

Legközebb szeptember közepén, a születésnapjára utazik vissza a szülőföldjére, Szlovákiába. Harmincéves lesz, ezt mindenképp meg akarja ünnepelni.

„Már lefoglaltam egy helyszínt, 150 emberre számítok. Nagy bulit csapunk, örömzenélés is lesz. A családtagjaimon és a barátaimon kívül a rajongóim is jönnek. A lemezkiadóm főnökét, Joós Istvánt és Delhusa Gjont is meghívtam” – árulja el. Az év hátralévő részében új dalokat ír és turnéra indul. A Zámbó Jimmy életét feldolgozó sorozat számait adja majd elő.

„Nagyon szeretek koncertezni, találkozni a közönséggel. De egy sikeres buli után a legjobb hazajönni, és kiülni a kertbe.” A beszélgetés végére a rántotta is elkészült. Tényleg nagyon finom. Szerencsés lesz az a lány, aki Peter szívét elrabolja…

Fotó: Olajos Piroska, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete