Címlapsztori Sztárok

Kafi Rea Milla, az Ázsia Expressz sztárja: „Gyereklány voltam, amikor az édesapám el akart adni egy idős férfinak”

Az édesapja Kafit még gyerekként, 14 éves korában el akarta adni egy idős férfinak. A ráerőltetett feleségszerep elől menekülve került Szomáliából ide. Az Ázsia Expressz – Felfedezzük Amerikát! versenyzőjének élete elképesztő fordulatokkal teli.

A szomáliai születésű lány nem merte elmondani az édesanyjának, hogy bevállalta a TV2-n látható kalandrealityt.

„A mi kultúránkban nem elfogadott, hogy egy nő autóstoppal utazik, idegenekhez kéredzkedik be éjszakára aludni, és hidzsáb, fejkendő nélkül mutatkozik a férfiak előtt. Szomáliában a nők jogai korlátozottak, szinte nincsenek is. Azt kell tenniük, amit az apjuk vagy a férjük mond. Az Afrikában élő anyukám nem is értette volna meg, hogy az Ázsia Expressz – Felfedezzük Amerikát! egy izgalmas verseny, ezért csak a hazaérkezésem után mondtam el neki, hogy egy népszerű tévéműsorban fogok szerepelni” – árulja el Kafi Rea Milla.

Embercsempésszel jött Európába

A mindössze 47 kilós lánynak nem a húszkilós hátizsák cipelése és a kiszámíthatatlan helyzetek voltak a legnagyobb próbatételei, sokkal inkább az, hogy a nyugodt természetét megőrizze.

„Konfliktuskerülő vagyok, nehezen viselem a vitákat. A versenytársammal, Kecskés Enikővel jó barátnők vagyunk, de szóváltások még így is előfordultak köztünk. Nem a küzdeni akarással volt a baj, mert úgy érzem, túlélésre születtem.”

Kafi személyes sorsa és története olyan, akár egy Verne-regény. Egy elmaradott, távoli faluban nőtt fel Afrikában. Kiskamaszként menekült el a szülőföldjéről.

„Szinte gyereklány voltam, amikor az édesapám el akart adni egy idős férfinak. Szomáliában természetesnek számít, hogy a lányok férjét az édesapjuk választja ki, nincs beleszólásuk a saját sorsukba. De én 14 évesen még nem álltam készen a házasságra, és nem egy öregembert képzeltem el a férjemnek. Anyukám – látva az ellenállásomat – titokban támogatott abban, hogy elhagyjam a hazámat és a családomat. Eladott egy pici földet, és egy embercsempésznek fizetett azért, hogy a boldogabb élet reményében Európába hozzon.”

Börtönbe zárták Athénban

Az embercsempész oldalán egy évig bolyongott a nagyvilágban. Az utazás Iránon, Törökországon, Görögországon és Szerbián át Magyarországra vezetett.

Magyar férfit szeret az egzotikus szépségű 24 éves lány

„Csak néhány váltás ruha volt a hátizsákomban és valamennyi papírpénz elrejtve a cipőmben. Felváltva autóval és gyalogosan jöttünk, az embercsempész által kijelölt helyeken szálltunk meg és léptük át a határokat. Két telefonszámot kellett fejben megjegyeznem: az édesanyámét és az embercsempészét, de az utóbbi elhagyott engem Görögországban. Ott ugyanis börtönbe kerültem. Az athéni szállásunkról egy este élelmiszerért mentem ki a boltba, amikor a rendőrök megállítottak az utcán, de személyes okmányok híján nem tudtam igazolni magam, így bevittek a helyi rendőrőrsre, majd négy hónapra rács mögé csuktak. Fogalmam sem volt, hogy meddig tartanak bezárva, de miután váratlanul kiengedtek, elmentem arra a helyre, ahol korábban laktunk, és ott találkoztam újonnan érkező szomáliai menekültekkel. Velük érkeztem meg Magyarországra 2014-ben.”

Édesanyjának venne egy házat

Az akkor 15 éves Kafi a fóti gyermekvárosba került, ahol gondját viselték. Később pedig a budapesti leánynevelő intézet lakója lett.

„Nem beszéltem magyarul, de nagyon gyorsan be akartam illeszkedni. Tanultam és mellette dolgoztam egy gyárban. Miután leérettségiztem és nagykorú lettem, a saját utamra engedtek. Nem volt könnyű egyedül talpra állni, de hálás voltam a fogadott hazámnak, Magyarországnak, hogy adott egy esélyt a jobb és szebb életre.”

A szomáliai lány 2019-ben letette a magyar állampolgársági esküt, és az iszlámról áttért a keresztény hitre. Jelenleg modellként dolgozik, és a hazánkban forgatott amerikai filmekben is kapott már kisebb szerepeket. Magassága, alkata és különleges megjelenése egzotikusnak számít. Kafi olyan sikeres, hogy ő lett az Év modellje a Fashion Awardson 2022-ben.

„Most a Metropolitan Egyetem divattervező szakán tanulok, jelmeztervező szeretnék lenni” – árulja el. Időközben a szerelem is rátalált, egy magyar férfivel él együtt már két éve.

„A párom, Patrick kaszkadőr. Egy házibuliban találkoztunk” – mondja szűkszavúan. Szomáliában egy nő nem beszélhet a magánéletéről, az érzéseiről, Kafinak is szoknia kell, hogy itt bátran kimondhatja, ha szerelmes, senki sem fogja ezért elítélni.

„A Szomáliában élő anyukámnak csak fél évvel ezelőtt mertem elmondani, hogy van egy magyar barátom. Ott a lányoknak nincs fiúbarátjuk, csak férjük. És az sem elfogadott, hogy a házasság előtt szerelmeskedjenek…” Kafi szülei időközben elváltak. Érthető okokból az apjáról hallani sem akar, de édesanyját sem látta már tíz éve.

„Én vagyok a családban a legidősebb gyerek. Az egyik húgomnak is sikerült Európába menekülnie, ő Svédországban él. Öt testvérem édesanyámmal maradt Szomáliában. Egy bérelt házban élnek, interneten tartjuk a kapcsolatot. A polgárháború után most viszonylag stabilnak mondható a helyzet. Nincsenek utcai harcok, bár nagy a szegénység, és az éhezés is mindennapos a súlyos gazdasági problémák miatt. Félsivatagos a föld, kevés zöldség terem meg.”

Az Ázsia Expressz nem a súlyos hátizsák miatt volt számára nagy kihívás

Kafi támogatja a népes családját. Amikor lehetősége adódik, pénzt küld nekik, hogy kicsit könnyebbé tegye az életüket. „Nagy álmom, hogy anyukámat elhozzam Magyarországra, de nincsenek hivatalos papírjai. Ott a nőknek nem adnak születési bizonyítványt, így borzalmasan nehéz turistavízumot igényelni számára. Most arra spórolok, hogy vehessek neki egy saját házat, ne kelljen attól rettegnie, hogy az utcára kerül. Megérdemelné az édesanyám, hogy biztonságban éljen Szomáliában” – árulja el a 24 éves lány.

Fotó: Ambrus Marcsi, TV2, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete