Címlapsztori Sztárok

Kilenc hónapja él külföldön Polyák Lilla és Gömöri András Máté: „Jó most egy kicsit hétköznapi életet élni”

A népszerű művészházaspár tavaly nyáron döntött úgy, hogy külföldre költöznek. Könnyen sikerült új otthonra találniuk, és rövid idő alatt bejöttek a számításaik Kanadában.

Már kilenc hónapja költöztek el, így itt az ideje megkérdezni tőlük, hogy érzik magukat a távoli országban, egy másik földrészen. „Torontó minden várakozásunkat felülmúlja. Nagyon szeretünk itt lakni. Mindketten sokat dolgozunk. Online énekórákat adok, és az itt megalakult saját zenekarommal is fellépek, ezenkívül egy nagyszabású ABBA Tribute Show-ban is szereplek. Hamarosan turnéra indulunk Ontario államban” – meséli boldogan Lilla. Férje, Máté is túl van már több filmforgatáson, miközben a helyi színművészeti főiskola hallgatója. Az első évfolyam végén, májusban megkezdi a vizsgáit.

Élvezi, hogy eltűnik a tömegben

„Egy kicsit úgy érzem magam, mint amikor 17 évesen felköltöztem Miskolcról Budapestre – meséli Gömöri András Máté. – Akkor mindenre rácsodálkoztam, és ugyanez a helyzet most is. Torontóban minden új nekem. Szeretek iskolába járni, emberekkel ismerkedni. Hétköznap szinte egész nap a suliban tanulok és edzésekre járok, de hétvégenként Lillával közösen fedezzük fel a várost. Kiállítás, múzeu­mok, színházi előadások, mozi, vagy csak lemegyünk az Ontario-tóhoz sétálni.”

Lilla is nagyon élvezi az új impulzusokat. „Hétkor indul a nap – árulja el. – Elkészítem a reggelit, utána elengedem a fiamat és a férjemet iskolába, később bevásárolok. Hónapokig lekötött a lakásunk szépítgetése és a hivatalos ügyek intézése. A 25 éve tartó színészi pályám után jó volt egy kicsit hétköznapinak is lenni. Én egyébként sem vágyom feltűnésre, csak a színpadon szeretek szerepelni. Itt simán eltűnök a tömegben, nem ismernek fel, ezt élvezem. Otthon sokszor megszólítottak az utcán, ami persze jólesik, de néha terhes is tud lenni. Itt szabadidőruhában, smink nélkül is bemehetek a boltba, senki nem teszi szóvá, hogy művésznő, talán beteg, azért nincs kifestve?” –  árulja el nevetve Lilla.

Bulcsú velük él Kanadában. Lilla fiai az első házasságából, Homonnay Zsolttól születtek

Nincs irigység, feszültség, stressz

A házaspár azt meséli, most olyan dolgokat is csinálnak, amire itthon hosszú évek óta nem volt példa. Ezek egyike, hogy tömegközlekedéssel utaznak. „Egyelőre még autónk sincs, metróval vagy gyalogosan közlekedünk. Két megállóra lakunk a belvárostól. Szívesen használjuk a metrót. Nagyon élhető és biztonságos Torontó: szépek az épületek, sok park van, az emberek kedvesek. Multikulturális a közeg, a világ minden tájáról jönnek ide, ettől vibrál és kreatív város” – mondja Lilla. A család számára a legnagyobb feladatot a számukra tökéletes lakás megtalálása jelentette.

„A 20 éves nagyfiam, Zsombor egy amerikai egyetemen tanul, tőlünk hatszáz kilométerre. Most csak a 17 éves Bulcsú él velünk, a helyi középiskolába jár. Két hálószobás, amerikai konyhás lakást bérlünk egy kis terasszal. Az albérleti árak magasak, de ez jelenti a legnagyobb kiadást, mert a rezsi alacsonyabb, mint otthon. Pedig a fűtési szezon tovább tart, húsvétkor még havazott.”

A hosszú és hideg telet leszámítva a házaspár könnyen alkalmazkodott az ottani mindennapokhoz. „Az oktatás, az egészségügy és az általános közhangulat is jó. Nincs irigység, feszültség és stressz.” A már meglévő munkájuk mellett keresik az újabb kihívásokat, művészi feladatokat.

„Rövid idő alatt óriási eredményeket értünk el, amikre büszkék vagyunk. Már most több művészi dolgot csinálunk egyszerre, amitől színes és változatos az életünk. Egyébként itt nagy divat, hogy nem igénylik a személyes jelenlétet a szereplőválogatáson. Elég, ha e-mailben elküldök magamról különböző anyagokat, amiből a rendező eldönti, hogy megfelelő vagyok-e a szerepre. Ezek az online castingok gyorsak és hatékonyak. A már említett ABBA Tribute Show-ra is így kerestek énekeseket, és az egyik kiválasztott én lettem. Napközben sokat próbálunk, nagyon boldog vagyok, hiszen azt csinálom, amit szeretek.”

A nagyobbik fiú, Zsombor egy amerikai egyetemen tanul

Júliusban hazalátogatnak

A 31 éves Gömöri András Máté egy újabb film előkészületei miatt most különösön odafigyel az étrendjére.

„Lenne egy érdekes szerep, amihez kidolgozott fizikum kell. A testépítő alkatom mindenképp előnyt jelenthet, de már itt is elvégeztem egy személyi edzői tanfolyamot. Fontosnak tartom, hogy hiteles legyek ebben a munkámban is, ezért sem eszem össze-vissza mindenfélét.”

Egyébiránt, ha hazai ízt kívánna, azt is megvehetné. „Van egy magyar bolt. Mindent lehet kapni, amit otthon. Pick szalámi, Túró Rudi, csabai kolbász stb. De én inkább egészséges ételeket eszem, amiket Lilla szokott megfőzni, és adagokra kiporciózni” – árulja el Máté. A házaspár immáron nyolc éve kitart egymás mellett. Együtt valósítják meg az álmaikat. A Dunakeszin található házukat tavaly nyáron eladták, de ez nem azt jelenti, hogy nem jönnek haza többet. „Július második felében otthon leszünk két hétig. Sőt, még koncertezünk is. Az éneklés mellett a kanadai életünkről is mesélünk a közös előadásainkon.”

De vajon hol fognak lakni, amíg Magyarországon lesznek? „Anyukám házában van egy kis szoba. Tökéletesen megfelel az igényeinknek. Úgyis csak aludni megyünk haza, hiszen a fellépések mellett a barátainkkal, a családtagokkal és a rajongóinkkal is szeretnénk találkozni. Sok programunk lesz, már nagyon várjuk!”

A jelent akarják megélni

Carpe diem, azaz Élj a mának! – tartja a mondás, és most így gondolja a házaspár is. „Nincsenek terveink évekre előre. Nem beszélünk a kanadai állampolgárság megigényléséről és a végleges letelepedésről. A jelent szeretnénk megélni, és a legtöbbet kihozni a lehetőségeinkből. A szeretett szülőföldünktől sem akarunk elszakadni, a sorsra bízzuk az életünk alakulását” – árulják el.

Fotó: Birton Szabolcs, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete