Címlapsztori Sztárok

A Família Kft. után két házasságából három gyermeke született Juhász Illésnek: „Imádok lányos édesapa lenni”

Ma már többnyire csak színházban játszik a Família Kft. sorozat Vilije. A színész az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül, mindeközben a lányai is felnőttek.

Sokkal jobban néz ki, mint a legutóbbi találkozásunkkor egy évtizeddel ezelőtt. Az 56 éves színész remek fizikai kondícióban van, egészségesen étkezik és sokat sportol.

„Rendszeresen teniszezek, futok, bringázok, ezenkívül nem eszem húst, és kenyérféléket sem. A legkisebb lányom lisztérzékeny, és miután ő nem ehet gluténtartalmú élelmiszert, szolidaritásból én is csatlakoztam hozzá. A közérzetem jobb lett, könnyebbnek és fittebbnek érzem magam” – mondja Juhász Illés, akin a másik feltűnő dolog, hogy nem visel szemüveget, pedig a Família Kft. Vilijeként pápaszemes volt.

A Kövér család mamlasz fiát játszotta

A mai napig Vilinek is hívják

„Csak a szerepem szerint voltam szemüveges, a valóságban nem kellett hordanom. Most is csak olvasáshoz veszem fel” – árulja el. Illés szép emlékként őrzi a népszerű sorozatot.

„Jellegzetes karakter volt ez a Vili. Meglehetősen mamlasz fickó, de szerethető, mert a légynek sem ártott. A sorozatban szállóigévé vált az a mondás, hogy »Vili, te nagyon hülye!». Akkoriban ezt átvették az emberek, és gyakran mondogatták egymásnak is.”

A Família Kft.-t műteremben vették fel. A filmbeli Kövér család otthona nem egy igazi lakás volt. „Külső helyszínen csak elvétve forgattunk. Eleinte a filmgyár Róna utcai stúdiójában, később a Pasaréti műteremben, díszletek között játszottunk. Kezdetben közönség is volt, de ők nem látszódtak a sorozatban, így később már nem volt rájuk szükség. Általában heti két napot próbáltunk, tanultuk a szerepet, és csak utána vettük fel az éppen aktuális epizódot. Minden gördülékenyen ment, nem volt a szereplők között rivalizálás, mert nagyon szerettük egymást. Egyébként a mai napig felismernek az utcán, pedig már 25 éve nem készülnek újabb epizódok, csak a régieket ismétlik a tévében. A többiekkel személyesen rég találkoztam. Családos emberek vagyunk, ha van egy kis szabadidőnk, a gyerekeinkkel és a szüleinkkel töltjük.”

Csak ritkán találkozik a Família Kft. szereplőivel. Közülük többen már nem is élnek

Szeret fiatalok között lenni

A sorozat befejezésekor ­Illés a székesfehérvári színházhoz szerződött, és azóta ott játszik. Többek között a Cserhalmi György rendezte a Tizenkét dühös ember című darabban is látható volt.

„Cserhalminak határozott a kézfogása és rendkívül közvetlen ember. Sokat beszélgettünk és rengeteget tanultam tőle. Színészcentrikus szemszögből rendezte a darabot, jó instrukciókat adott. Az idei évadban négy premierem is van, nem unatkozom.”

A háromgyerekes édesapa gyerekei már felnőttek, de ő továbbra is szeret fiatalok között lenni. „Az Atlantisz Program keretén belül 14–18 éves iskolásokkal mutattuk be a Rómeó és Júlia című darabot. Mentorként segítem őket, ami heti három elfoglaltságot jelent nekem. Talán ezekből a gimnazistákból lesznek a jövő színészei, bár nem könnyű pálya a miénk. Örülök, hogy a lányaim nem ezt az utat választották maguknak.”

Két asszonytól három lánya született

Néha az öltözőben alszik

Illésnek az első házasságából két gyermeke van, a másodikból is egy lánya.

„Imádok lányos apuka lenni! Igazából sosem voltam szigorú szülő. Hagytam, hogy a gyerekeim a saját álmaikat valósítsák meg. Janka 28 éves, egy informatikai cégnél HR-es. A középső lányom, Hanna 26 éves, pedagógiai pályán van, államvizsga előtt áll. Három évig Svájcban lakott, bébiszitterként dolgozott egy családnál. A legkisebb, Eszter hamarosan 18 éves lesz, párbajtőrözik, de diplomá­ciai vonalon képzeli el a jövőjét. Jól beszél angolul és németül, határozott egyéniség. Büszke vagyok a gyerekeimre, nem elveszett emberek. Szeretik a színházat, de szerencsére nem fertőződtek meg vele.”

Illés úgy véli, a szakmája nincs veszélyben a mesterséges intelligencia miatt. „El kell fogadni, hogy változik az élet, de remélem, hogy színházra mindig szükség lesz. A virtuális világ szerintem nem pótolja az élő színházi élményt. Rengeteg diák jár az előadásainkra, ebből pedig azt a következtetést vonom le, hogy az okostelefon használata mellett sem kopott ki a kultúra iránti igény. Például a Csongor és Tünde előadásunk modern feldolgozása nagyon népszerű a fiatalok körében.”

Illés imádja a munkáját, néha még az öltözőjében is alszik. „Sok időt töltök a családi nyaralónkban, Esztergomban, ami száz kilométerre van Székesfehérvártól. Az esti előadás után nem tudok mindig hazamenni, főleg, ha másnap reggel próbám van. Az öltözőket úgy alakították ki, hogy egy kényelmes ágy és egy pici fürdőszoba is tartozik hozzájuk.”

A középkorú művész elégedett a színészi karrierjével. „Nem szeretnék olyan előadásban részt venni, amiben nem gondolnak rám, és nem akarok olyan rendezővel dolgozni, aki nem szeretne engem látni a  színpadon. Ezzel a hozzáállással élem a pályámat, így csalódások sem érhetnek.”

A szülei mindig támogatták

Édesanyja könyvelő volt, édesapja építész. „A szüleim nem szóltak bele a pályaválasztásomba. Engedték, hogy színész legyek, pedig nem sokat tudtak a művészvilágról. Anyukám 81 éves, apukám 84. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk, sokat kaptam tőlük. Ők Esztergomban laknak, és amikor csak tehetik, eljönnek megnézni a színházba.”

Fotó: Ványi Ákos, Pongrácz Rita, Olajos Piroska, privát