Címlapsztori Sztárok

Csonka András mindenáron be akart kerülni a Família Kft.-be: „Agykontrollal kaptam meg Pici szerepét”

Ma már bizonyított tény, hogy képzeletünkkel hatni tudunk a lelkünkre és a testünkre. Bandi is azt vallja, hogy a gondolatok erejével teremthetünk magunknak: neki az álmait is így sikerült valóra váltania.

A Stanford Egyetem kutatói szerint elménknek csupán két százalékát használjuk, ám ezt az arányt javíthatjuk az agykontroll segítségével. A könnyen elsajátítható önfejlesztő módszert José Silva fejlesztette ki.

Az elsők között sajátította el

Csonka András a 90-es évek elején, a legelsők között tanulta meg a Silva-féle agykontrolltechnikát.

„Világéletemben érdekeltek az újdonságok, és nyitott voltam a spirituális dolgokra. Hiszem, hogy ha valamit nagyon akarunk, akkor elérjük azt, vagyis hiszek a gondolat teremtő erejében” – kezdi András. Egy ismerőse mesélt annak idején Bandinak az agykontrollról, és az első pillanattól lenyűgözte ez a technika, ezért elvégezte Domján László tanfolyamát. A színészt foglalkoztatta, hogyan tudja a gondolatait pozitív irányba terelni, és a kurzus után nem tétlenkedett, ki is próbálta.

A Familia Kft. című sorozat forgatásán Esztergályos Cecíliával

Így indult hódító útjára

José Silva 22 évet töltött kutatással és kísérletezéssel, amíg kidolgozta a négynapos agykontrolltanfolyam anyagát. Alapvetően hatékony tanulási módszereket keresett, épp ezért az emlékezetet javító, agyi kapacitást bővítő technikára fektette a hangsúlyt, ami a vizsgadrukk leküzdését, a tanulást segíti. Az elme titkainak kutatása közben azonban Silva rájött, hogy aki rendszeresen időzik mélyen ellazult állapotban, annak az egészsége javul. Ő még tapasztalatból jutott erre a következtetésre, azonban később vizsgálatok is bizonyították: a relaxáció a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus funkcióját aktiválja.

Magyarországon Domján László orvos vezette be a technikát. 1989-ben Genfben, az orvosi egyetemen elvégezte az amerikai agykontrolloktatók kurzusát, majd meghonosította José Silva módszerét. 1990-ben kezdte el tartani itthon a négynapos, két hétvégés tanfolyamokat.

Elképzelte, hogy bekerül a stábba

„Akkoriban indult a Família Kft., és bár már kiválasztották a szereplőket, megvolt a próbaadás, a szereplők fotózása, bemutatása, én mégis nagyon be akartam kerülni. A Szomszédok sikere óta tudtuk, hogy egy ilyen munka hatalmas lehetőség lehet. Ezért elkezdtem a korábban tanult technikát alkalmazni. Mindennap a sorozatra gondoltam, átéltem, hogy benne vagyok a stábban. És egyszer csak a semmiből ott találtam magam a Família Kft.-ben.

Felkértek a szerepre, mert elhittem, hogy képes vagyok rá, és nekem is van helyem ebben a sorozatban. Legalábbis nekem megnyugtató arra gondolni, hogy ezért történt minden úgy, ahogy. Tény, hogy a pozitív gondolatokkal fel tudjuk építeni magunkat, míg a negatív gondolatok képesek minket lerombolni, és az egészségi állapotunkra is hatást gyakorolnak. Az önmagunkba vetett hit, a  relaxáció csodákra képes, érdemes kipróbálni”

– meséli a színész.

A színész részese akart lenni a sorozat sikerének

Fejleszthetjük vele a memóriát

Bandi szerint az agykontroll módszer mellett szól az is, hogy ezzel nem lehet ártani senkinek, nem tudjuk más sorsát befolyásolni a gondolatainkkal, csak a saját életünket tehetjük jobbá vele.

„Még egy plusz érv mellette, hogy fejleszthetjük vele a memóriánkat. Én képekben rögzítek mindent, a szövegeket is úgy tanulom, és ebben sokat segít ez a technika. Persze csak úgy van ennek is értelme, ha életformaként tekintünk rá. Amikor elvégeztem a tanfolyamot, és alkalmazni is kezdtem a tanultakat, éreztem magamon a változást. Aztán évekig nem használtam, de amikor rossz passzban voltam, újra ehhez folyamodtam, ismét elmentem Domjánék tanfolyamára. Manapság automatikusan alkalmazom azokban a helyzetekben, amikor szükségem van rá, kiegészítve az azóta egy pszichológustól megtanult autogén tréninggel. Ez utóbbi egyfajta lazító technika, amivel a test olyan szerveit, izmait lazíthatom el, amit másképpen lehetetlen” – avat be András.

A cikk folytatását a Story Horoszkóp különszámában találja, melyben további hírességek is megosztják személyes tapasztalataikat a nekik bevált spirituális segítségekről. És olvashat más misztikus módszerekről is a hipnózistól kezdve a hangfürdőzésig. Keresse az újságárusoknál!

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Schumy Csaba, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete