Címlapsztori Egészség

Zsírégetés koplalás és éhezés nélkül: degeszre tömve fogyaszt a negatív kalóriás diéta

A legújabb kutatások szerint akkor fogyhatunk gyorsan, szenvedés és koplalás nélkül, ha negatív kalóriás ételeket eszünk!

A rosttartalom a kulcs

Hogyan lehetséges, hogy az ételek azzal fogyasztanak, hogy megesszük őket? A legtöbb negatív kalóriás étel zöldség- és gyümölcsféle, és ezek mind rengeteg rostot tartalmaznak. Minél rostosabb egy étel, annál több időbe és energiába telik megemészteni. Ez tehát a magyarázat arra, hogy szervezetünknek miért jár ekkora energiabefektetéssel az ételek elégetése. A zöldségek általában alacsonyabb kalóriatartalmúak is, mint a húsok vagy a finomított szénhidrátfélék. Az áfonyában magas cukortartalma ellenére is mindössze 90 kalória van 100 grammonként, míg ugyanennyi fehér kenyér lényegesen energiadúsabb. Egy alig 50 grammos zsemle például 137 kalória! Ráadásul a benne lévő szénhidrát feldolgozása gyorsabb, ezért is emeli meg ugrás-szerűen a vércukorszintet.

Nem csoda, hogy érdemesebb friss, zsírégető ételeket enni! A szakértők szerint a legtöbb fogyókúrázó megfeledkezik a megfelelő fehérjebevitelről. A fehérjedús, C-vitaminban gazdag – vagyis immunerősítő – piros gyümölcsök helyett sokan inkább a nehezebb, magas kalóriatartalmú húsokat választják fehérjeforrásként, holott lehetséges, hogy tápanyagtartalmuk meg sem közelíti az egészséges fehérjéékét. Ez persze nem jelenti azt, hogy jobb a vegetáriánus étrend, de érdemes figyelnünk rá, hogy a fogyókúrás ételek magas vitamin- és ásványianyag-tartalmúak legyenek, elegendő tápanyagot biztosítva a diéta ideje alatt is. A negatív kalóriás ételek másik előnye, hogy ellátják szervezetünket a szükséges tápanyagokkal.

Nyugodtan ehetünk, mégis ég a zsír

Elsőre furcsán hangzik, mégis igaz, hogy evéssel is fogyhatunk! Amerikai kutatók felfedezték, hogy akkor is nyugodtan jóllakhatunk, ha néhány kilóval könnyebbek szeretnénk lenni. Persze nem mindegy, hogy mit eszünk. Negatív kalóriás ételeknek nevezik azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekkel könnyedén fogyhatunk, akármennyit eszünk is belőlük. Nem azért hívják így ezeket az ételeket, mert valóban negatív a kalóriaértékük. A titok nyitja, hogy ilyenkor az emésztéshez több energiát kell felhasználnia testünknek, mint amennyi kalóriát elfogyasztottunk. Így egyszerűen megérthető, miért is hívják ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket negatív kalóriás ételeknek. Egy csészényi kockára vágott ananász például körülbelül 80 kalória, ám elégetéséhez a szervezet 100 kalóriányi energiát használ fel. Tehát olyan, mintha meg sem ettük volna, sőt 20 kalóriát el is tüntetünk vele!

Érdekesség!

Az egyik kaliforniai egyetem kutatója megfigyelte, hogy fogyókúrázó páciensei szembetűnően lefogytak már néhány hét alatt, kizárólag annak köszönhetően, hogy főként zöldségeket és gyümölcsöket ettek, és még edzésprogramot sem írt elő nekik. Egy másik szakember pedig rámutatott, hogy azokban az országokban, ahol az átlagosnál több zöldséget és gyümölcsöt esznek az emberek, majdnem feleannyian küzdenek súlyproblémákkal.

Negatív kalóriás gyümölcsök

Alma

Ananász

Barack

Citrom

Eper

Görög- és sárgadinnye

Grépfrút

Kivi

Lime

Mangó

Málna

Narancs, mandarin

Áfonya és vörös áfonya

Negatív kalóriás zöldségek

Brokkoli

Cékla

Cukkíni

Fehér- és sárgarépa

Fejes saláta

Fokhagyma, hagyma

Karfiol

Káposzta

Retek

Répa

Spárga

Spenót

Uborka

Zeller

Mintaétrend 5 napra

1. nap
Reggeli: Citrom-lime limonádé egy csipet reszelt gyömbérrel.
Tízórai: Zabkása őszibarackkal, ananásszal, egy csepp mézzel.
Ebéd: Zöldbabfőzelék tükörtojással, 2 vékony szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pirítós.
Uzsonna: Kakaó cukor nélkül egy csipet csiliporral.
Vacsora: Grillezett cukkini és paradicsom mozzarella sajttal.

2. nap
Reggeli: Joghurtos-erdei gyümölcsös kehely (A hosszú kehelybe rétegezve helyezzük el az erdei gyümölcsöket és a joghurtot, a tetejére pedig szórjunk olajos magvakat: kesudiót, diót, mogyorót). 1 pohár frissen facsart narancslé.
Tízórai: Felszeletelt zeller és répa snidlinges krémsajtba mártogatva.
Ebéd: Sárgarépakrém-leves, grillezett fokhagymás hal főtt spárgával, főtt burgonyával.
Uzsonna: 1 alma.
Vacsora: Spenót feltét nélkül.

3. nap
Reggeli: 2 vékony szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pirítós vajjal, felvágottal és zöldségmixszel (uborka, retek, sárgarépa).
Tízórai: 1 pohár frissen facsart narancslé.
Ebéd: Karfiolleves hús nélkül, csirkemell mangópürével és tört burgonyával.
Uzsonna: 1 kis pohár kockázott ananász (lehetőleg frisset vásároljunk, vagy nem cukrozott konzervet).
Vacsora: Lecsó kenyér nélkül.

4. nap
Reggeli: Gyümölcssaláta negatív kalóriás gyümölcsökből.
Tízórai: 1 pohár tea, 3 szem dió.
Ebéd: Spárgakrémleves, pulykamell grillezett zöldségkörettel (paradicsom, kaliforniai paprika, cukkini, gomba).
Uzsonna: Spárgapüré.
Vacsora: Vegyes kevert saláta főtt tojással.

5. nap
Reggeli: Erdeigyümölcs-kehely müzlivel.
Tízórai: Gyömbértea.
Ebéd: Paradicsomleves, fokhagymás hal reszelt répa-cékla salátával.
Uzsonna: Sárgadinnye sonkával (a sárgadinnyeszeletre tegyünk egy-két szelet sonkát.)
Vacsora: Csirkemellkockák pirítva, karfiolpürével.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete