Címlapsztori Sztár

Megtaláltuk a Záray-Vámosi házaspár örökösét: Tücsi a ma is hordja a jegygyűrűiket, ahogy megígérte

A táncdalénekes házaspárnak saját gyereke nem született, a keresztlányukat viszont úgy szerették, mintha a lányuk lett volna. Tücsi a legendás páros budai villájában lakott, ő gondoskodott róluk. Ma már 57 éves. Megkértük, hogy idézze fel az emlékeit.

Tücsök Mari 12 éves kislány volt, amikor a szülei elvitték egy Záray-Vámosi koncertre a szabadbattyáni művelődési házba.

„A dátumot soha nem felejtem el: 1979. június 23. Ez a nap ugyanis sorsfordító jelentőségű volt az életemben. Ekkor találkoztam először Mártával és Jánossal. Ahogy a többi velem egykorút, engem sem a táncdal műfaj vonzott, de az nagyon tetszett, hogy olyan csodálatos harmónia volt köztük, amit én otthon sosem tapasztaltam. Emlékszem, irigykedve arra gondoltam, milyen jó nekik, hogy ilyen boldogan élnek. Az előadásuk szüne­tében benyitottam az öltözőjükbe, s Márta ott elmondta, hogy ezt így nem illik. Erre én elszégyelltem magam, ő pedig átölelt, és megkérdezte, hogy hívnak. A Tücsök név hallatán elmosolyodott, ami nekem rosszul esett, hisz éppen eleget csúfoltak a nevem miatt. Márta látta, hogy megbántott, és bocsánatot kért. Innen indult a mi karmikus kapcsolatunk. Márta hite az volt, hogy az elhunyt szeretteinek azért kellett korán elmenniük, hogy segíthessék őt odafentről. Szerinte én is egy ilyen ajándék voltam, akit az édesanyja küldött neki” – meséli Tücsi.

Tücsi bearanyozta az énekesnő hétköznapjait

Próbatétel gilisztákkal

A népszerű házaspárnak megtetszett a kislány és megadták neki a telefonszámukat. „Néhány nappal később felhívtam Mártát, ő pedig meghívott magukhoz vendégségbe. Amint megérkeztem, az énekesnő azt mondta: ’Na, jól figyelj kicsi lány, most mindent megmutatok neked, de csak egyszer!’ S azzal a lendülettel körbevezetett a házon és a kerten, büszkén mutatta meg a fúrógépeit és a különböző szerszámokat. Márta ékszerek helyett ugyanis azokat gyűjtötte. Később egy ásót nyomott a kezembe, és földigilisztákat kerestünk a kertben. Valószínű, így akarta tesztelni, elég bátor vagyok-e ahhoz, hogy puszta kézzel megfogjam a gilisztákat. Ma már tudom, hogy ez is egy próbatétel volt.”

Hárman voltak egy család

Az első látogatás olyan jól sikerült, hogy Tücsinek attól a naptól saját szobája lett Zárayéknál. „Vér szerinti rokonságban nem álltunk, de úgy szerettek, mintha a saját gyerekük lettem volna. Márta találta ki, mondjuk mindenkinek azt, én vagyok a keresztlányuk, így nem kellett magyarázkodniuk, hogyan kerültem hozzájuk. Miután befejeztem a tanulmányaimat Tatán, azonnal felköltöztem hozzájuk, és egy család lettünk. Mindenre megtanítottak: Jani a hivatalos dolgokra, Márta pedig az emberekkel való kapcsolatteremtésre” – meséli a ma már 57 éves asszony.

Tücsi a sztárpár budai házában lakott

Márta szívesen barkácsolt

A két énekes tűz és víz volt, és ezt Tücsi is megerősíti. „1950-ben ismerkedtek meg, és életük végéig imádták egymást, pedig nagyon különböző természetűek voltak. János zárkózott típus, kevés embert engedett közel magához, Márta viszont mindenkivel nagyon kedves és barátságos volt.”

A koncertek után többnyire az otthonukban töltődtek fel. „Márta imádott füvet nyírni, növényeket ültetgetni, kertészkedni és barkácsolni, János inkább olvasott, tévét nézett vagy keresztrejtvényt fejtett. Kiváló humora volt, de ezt csak kevesen tudták róla, mert ritkán szólalt meg, de akkor mindig viccesen.”

A koncerteken, a tévéfelvételeken nagyon elegánsak voltak, de az énekesnő a mindennapokban többnyire farmerben és smink nélkül érezte komfortosan magát. „Amikor lejött a színpadról, hétköznapi nő volt. Ha elmentünk vásárolni, cipelte a csomagokat. Sztárallűröktől mentesen élt, sokszor fel sem ismerték az utcán. János viszont adott a megjelenésére, mindig jól öltözötten láttam őt” – árulja el Tücsi.

Márta a férjétől kapott majommal

Majmot kapott ajándékba

A házaspárt a hírességek is szerették. „Máté Péter, Wolf Péter, Aradszky László és még hosszasan sorolhatnám ki mindenki jött hozzájuk. Gobbi Hilda is az Orsó utcában lakott, vittünk neki abból a piros rózsából, ami Márta kertjében virágzott. Vámosi János halála után a pályatársak nem hagyták el Mártát. Esztergályos Cecília szinte mindennap beugrott az énekesnőhöz. Kedvesen azt mondta neki, csak azért jövök hozzád, hogy boldoggá tegyelek és nevetni lássalak! Kovács Kati az édesanyjával együtt látogatta meg Mártát, hogy legyen pár vidám órája.”

A Záray-Vámosi házaspár nagyon jólelkű volt. Akinek szüksége volt rá, segítették. „Sajnos többször érte őket csalódás, például amikor Márta egy majmot kapott Janitól ajándékba. Akkoriban több névtelen és bántó levelet is hozott neki a postás. Az emberek rosszallóan azt írták, inkább gyereket szült volna a majom helyett. A Muki névre hallgató cerkófot valóban úgy szerették, mint a kisbabájukat. 16 évig rosszalkodott náluk.”

Váratlanul érte a lesújtó hír

A művészpár a második fénykorát a 90-es években élte, amikor váratlanul beütött a krach. „János 1997 nyarán elment egy általános orvosi kivizsgálásra, ahol a doktornő lesújtó hírt közölt vele: gyorslefolyású, áttétes rákja miatt maximum három hónapja maradt hátra. Innentől fogva versenyfutás kezdődött az idővel. János minden hivatalos dolgot elintézett maga körül. Két hónap és 18 nap múlva pedig meghalt” – meséli Tücsi. Záray Márta néhány évvel élte túl imádott férjét.

„Márta már nem akart Jani nélkül élni, elvágyódott férje és a rég elhunyt családtagjai után. Próbáltam itt tartani különböző eseményekkel, előadásokkal és az életrajzuk megírásával. Ezekre boldogan mondott igent, élvezte a felé áradó szeretetet, de a lelke János után kívánkozott. A saját otthonában, álmában ment el 2001-ben.”

A házaspár közös sírhelye a tatabányai temetőben található. Egyetlen örökösüknek a keresztlányukat nevezték meg. Tücsi azóta is hordja a jegygyűrűiket, ahogyan az énekesnő szerette volna. „Záray Márta megígérte, hogy odafentről egyengeti majd a sorsomat. Én tényleg azt érzem, hogy még mindig itt van velem. Számtalan jelét adja ennek. A mai napig olyan erős lelki kötelék van köztünk, amit szavakkal képtelen vagyok elmondani.”

Vikivel Ápolják a házaspár emlékét

Tücsinek lett egy új családja. „A férjemmel ketten maradtunk, de a „véletlen“ úgy hozta, hogy találkoztunk Nagy Vikivel és az anyukájával. Én pedig ugyanazt éreztem, mint 1979-ben. Biztos vagyok benne, hogy Viki Mártáék ajándéka.“ Nagy Viki énekesnő, Toldy Máriánál tanul énekelni, ma már Tücsivel közösen járják az országot, és előadásokat tartanak a Záray-Vámosi házaspár életéről is.

„Viki énekli a sztárpár örökzöld slágereit, én pedig mesélek róluk, így elevenítjük fel az emléküket. Az előadásokat ingyen vállaljuk, mert küldetésünknek érezzük, hogy a híres házaspár neve minél tovább fennmaradjon az utókor számára.”

Fotó: Mohos Angéla, Fortepan/Hunyady József, Mti, privát