Címlapsztori Sztár

Fresh Andi három éve tünetmentes: „Ki sem mondom azt a mondatot, hogy rákos voltam”

A mellrákból szerencsésen kigyógyult, tünetmentes. Az énekesnő azt mondja, a betegség legyőzésében sokat segített a pozitív hozzáállás és a szeretet. Neki ebből nincs hiánya. Férjével, Janival hat éve kezdődött a szerelmük…

A szlovákiai Helembán látogattuk meg az énekesnőt, aki épp egy dömperen ült, amikor megérkeztünk hozzájuk. „A párommal nagy fába vágtuk a fejszénket. Üres telkeket vásároltunk, és minimalista stílusú, design-mobilházakat telepítünk a Duna-partra. Rövid távú kiadásban gondolkodunk turisták számára. Janival ketten végezzük a kivitelezés oroszlánrészét, én a dömperrel a tereprendezést csinálom, a földet rakom át egyik helyről a másikra. Ez a fajta munka lelkileg feltölt. Másnap persze fáj a derekam, de még így is szívesen vagyok kint a terepen” – árulja el nevetve Andi, aki néhány óra múlva már egy rendezvényen fog énekelni innen százhúsz kilométerre. Hirtelen nehéz elképzelni, hogy a billenő platóval ellátott tehergépkocsi mellől a színpadra megy, és diszkó­slágereket énekel a  retró zenére fogékony közönségnek. Erre mondják, hogy vagány csaj!

Lakóautóval mennek nyaralni

A gyerekkori barátjához ment feleségül

Az énekesnő hat éve lakik vidéken. Férje, Galló János révén került Szlovákiába.

„Nagyon szeretem, hogy a házunk mellett már az erdő van. Úgy hívom, hogy ez itt a nyugalom szigete. Mindenki azt hiszi, hogy a világ végén lakom, pedig 50 perc alatt felérek Budapestre.” Andi azt mondja, minden életszakasza másért volt izgalmas.

„17 éves korom óta vagyok színpadon. Amikor a Fresh csúcson volt, rengeteget buliztunk, még a fellépések után is elmentünk Vikivel szórakozni. Nagy társasági életet éltünk. Jó volt, szép volt, de ma már másfajta életvitelre vágyom. A férjemmel most is nagy baráti körünk van, de már inkább kempingimádókból áll a csapat. A lakóautónkkal megyünk belföldi és külföldi túrákra. A szüleim is vettek maguknak egyet, gyakran csatlakoznak hozzánk. Apukám nyugdíjas, anyukám pedig dadaként dolgozik Ausztriában, de olyan jó a munkabeosztása, hogy akár egy hétre is el tudnak jönni velünk.”

Csak egy kis szájfényt használ

A párnak nincs saját gyereke, de a férjnek van kettő az előző házasságából.

„Jani 23 éves lánya Spanyolországban él. Már fia is 28 éves, nem kisgyerekekről van tehát szó. Örülünk, amikor összejön a nagycsalád, de a találkozások viszonylag ritkák. Közös gyerekben nem gondolkodunk, mert mi ketten nagyon jól érezzük magunkat együtt. Janival tartalmas életet élünk.”

A 42  éves Fresh Andi egy gyerekkori barátjához ment feleségül három évvel ezelőtt. Az eljegyzésük azonban öt éve volt Horvátországban.

„Van egy kedvenc padunk Biográdban, ahol 2019-ben megkérte Jani a kezemet. Egyszer csak letérdelt elém, és elővett a zsebéből egy jegygyűrűt. Nagyon váratlanul ért, szinte sokkot kaptam. Igyekszünk minden évben visszamenni ahhoz a padhoz, ahol a lánykérés történt. Nem tagadom, a kor előrehaladtával egyre szentimentálisabb vagyok, fontosnak tartom az élet apró örömeit, az emlékeket. Mi már tárgyi ajándékot nem is nagyon adunk egymásnak ünnepekkor, inkább a közös élményeket keressük. Szeretünk utazni, kirándulni, a kutyáinkkal játszani. Nem lennék boldogabb a nyolcadik kötött kardigántól a gardróbszekrényemben. Persze nőből vagyok, szeretem magamon a szépet, de már nem érdekelnek annyira a külsőségek, mint huszonéves koromban.”

Közös gyerek nélkül is boldogok

Andi a hétköznapokon nem sminkeli magát, és a színpadon sem díva. „Néha szinte nem ismerek magamra, amikor a különböző tévéműsorokban a profi sminkesek kifestenek. Itthon nagyon natúr vagyok. Amikor pedig fellépek, akkor is csak egy kis szájfényt és arcpirosítót használok. Nincs bennem megfelelési kényszer, úgysem tudok mindenkinek tetszeni” – mondja.

Nem esett önsajnálatba

Az énekesnő a három évvel ezelőtti mellrákműtétje óta tünetmentes.

„Már csak félévente kell járnom kontrollra, legközelebb október elején. Hiszem, hogy a megfelelő orvosi kezelések mellett a pozitív hozzáállás is sokat segített a betegség legyőzésében. Én például ki sem mondom azt a szót, hogy rákos voltam. Úgy tekintek az életemnek arra az időszakára, mint egy megoldandó feladatra. Nem szabad önsajnálatba esni, követni kell az onkológus utasításait. Én 16 alkalommal kaptam kemoterápiát. Igen, van mellékhatása, akkoriban kihullott a hajam és rosszul voltam, de most élek, és ez mindennél fontosabb” – mondja Andi, aki a mellrák elleni küzdelméről előadásokat is tart.

„A prevenció nagyon fontos, mert nyolc nőből egy érintett lesz élete során. Javaslom, hogy évente egyszer mindenki menjen el mammográfiai szűrővizsgálatra.”

Lehet, hogy a 2021-es év olyan volt számára, mint egy rossz álom, de a mostani időszak annál boldogabb. „Itthon a férjem imád, a fellépéseken a közönség szeretetét élvezem. Amikor a pályatársaimmal találkozom a különböző rendezvényeken, falunapokon, már nincs az a széthúzás és rivalizálás, ami húsz évvel ezelőtt volt. Örülünk egymásnak, és jót nevetünk azon, ha esetleg egy picit meghíztunk, és mostanra néhány szarkalábbal több van a szemünk körül. Lazán, viccesen fogom fel az életet, mert csak így érdemes.”

Egyedül is sikeres

A Fresh másik felével, Gyulai Vikivel nem tartja a kapcsolatot. „15 éven át nagyon intenzív volt a barátságunk, egyidőben együtt laktunk. Az élet úgy hozta, hogy most Viki nélkül állok ki a színpadra. Nem tartom énekesnőnek magam, inkább előadóművésznek. A célom az, hogy jó hangulatot teremtsek a fellépéseimen.”

Fotó: Olajos Piroska, Dfp, privát