Divat

Arcmaszk házilag: 7 kényeztető recept minden bőrtípusra

Arcbőrünk mindig jelzi, mire van szüksége: néha száraz, máskor szürkés színű, esetleg érzékeny vagy kiütéses. Minden problémára megoldás: készítsünk magunknak arcmaszkot!

A maszkokban koncentráltan – az átlagos krémekhez képest körülbelül húszszoros mennyiségben – vannak benne azok a hatóanyagok, amelyek célzottan segítenek, és gyorsan megadják a bőrünknek mindazt, amire éppen szüksége van.

Tisztításra

A tisztító, lehúzható maszk eltávolítja a felesleges faggyúmaradványokat, és tisztítja a pórusokat. Egyszerűen fel kell kenni az arcunkra úgy, hogy a szemünk és a szánk környékét kihagyjuk. 15 perc után a zselé egy gumiszerű maszkká változik, amit egyszerűen le tudunk húzni az arcunkról, és az elhalt hámsejtek egyszerűen beleragadnak a megszáradt maszkba.

Házi praktika
A paradicsom segít a pattanások ellen. Két darabot pürésítsünk össze, majd keverjünk hozzá 1 teáskanál mézet. A masszát kenjük 10 percre az arcunkra.

Matt hatásért

Ha a T-vonalon (áll, orr, homlok) fénylik a bőrünk, használjunk agyagos, tengeri algás maszkot, amely felszívja a felesleges faggyút a bőrünkről. Hagyjuk 10 percig hatni, és még nedvesen mossuk le az arcunkról.

Házi praktika
Reszeljünk le egy almát, keverjük össze 1 teáskanál mézzel, és a masszát kenjük az arcunkra. Hagyjuk rajta 20 percig, majd bőséges mennyiségű meleg vízzel öblítsük le.

Regenerálásért

Ha már nem vagyunk annyira fiatalok, akkor a bőrünknek szüksége van egy kis feszesítésre és egyensúlyának helyreállítására is. Ilyenkor olyan maszkot érdemes választanunk, amelyben Q10 koenzim, kollagén vagy hyaluronsav található. Tegyük fel 10 percre, majd langyos vízzel mossuk le.

Házi praktika
A túrós-szőlős maszk feltölti energiával az arcunkat. Ehhez keverjünk össze 2 evőkanál túrót, 3 evőkanál nagyon apróra vágott szőlőt és 2 teáskanál olívaolajat, ezt kenjük fel bőségesen az arcunkra. 20 perc múlva mossuk le.

Akkor hat a legjobban egy maszk, ha a bőrünket először alaposan megtisztítjuk, utána pedig leradírozzuk. A tisztító fajtájúakat legfeljebb hetente egyszer alkalmazzuk, mert különben nagyon kiszáradhat a bőrünk. Ha a maszkot fürdés előtt használjuk, a meleg gőzben még jobban kifejti a hatását. A boltban vásárolt maszkok használati utasítását mindig olvassuk el, és sose hagyjuk a kelleténél tovább magunkon, mert eltömíthetik a pórusainkat.

Ránctalanításért

Szeretnénk a korunkból letagadni néhány évet? Ezt egyszerűen megtehetjük, ha rendszeresen használunk vlies-maszkot. Ennek az a különlegessége, hogy eredeti kollagénből állítják elő, fagyasztással. Amikor megnedvesítjük őket, megpuhulnak, és láthatatlanná válva rásimulnak az arcunkra, mint egy második bőr. 30 percig érdemes rajta hagyni.

Házi praktika
A tojásban található kollagén feszesítő és ránctalanító hatású. Verjünk fel habbá 2 tojásfehérjét, majd kenjük az arcunkra. Ha megszáradt (kb. 20 perc), mossuk le először meleg, majd hideg vízzel.

Élénkítésért

Ha fáradtnak és fakónak látjuk a bőrünket, válasszunk olyan frissítő habmaszkot, amelyben például tengeri ásványi anyagok és aminosavak találhatók. Diónyi mennyiségű habot oszlassunk el az arcunkon, majd várjuk meg, míg felszívódik. Utána langyos vízzel mossuk le az arcunkat.

Házi praktika
Frissé és üdévé varázsolhatjuk az arcbőrünket, ha 1 magnézium pezsgőtablettát egy kis edényben szétmorzsolunk, hozzákeverünk 2 evőkanál joghurtot, és ezt a masszát kenjük 20 percre magunkra.

Hidratálásért

Kisebb száraz felületeket látunk az arcukon? Esetleg az egészet száraznak érezzük? Ideje egy aloe verás és ureás maszkot feltennünk magunkra, amely mágnesként vonzza magához és gyűjti össze a felsőbb rétegekben a nedvességet, és ezzel intenzív hidratálást nyújt a bőrünknek. 10-15 percig hagyjuk hatni.

Házi praktika
Kiváló hidratáló tulajdonságával az uborka tökéletes alap egy maszkhoz. Egyszerűen karikázzuk fel egészen vékonyan, keverjünk hozzá 1 evőkanál túrót, és 15 percre helyezzük fel az arcunkra. Utána meleg vízzel öblítsük le.

Streszmentesítésért

Ha kipirosodásra és feszülésre hajlamos a bőrünk, keressünk jojobaolajos, panthenolos és cinkes maszkot. Ezek az összetevők csökkentik az irritációt. Nemcsak az arcukra, hanem a nyakunkra és a dekoltázsunkra is kenhetjük. 10 percig hagyjuk hatni.

Házi praktika
Keverjük össze 2 evőkanál joghurtot 2 evőkanál meleg mézzel, kenjük magunkra, majd 10 perc múlva meleg vízzel mossuk le.

Fotó: fotolia