Egészség

Centikkel fogyaszt és feszesít: fekve olvasztja le a kilókat a házi tekercselés

Miért költenénk vagyonokat a fogyasztó testkezelésekre, ha otthon is elvégezhetünk egy ilyen kúrát? Pénzt is spórolhatunk!

Már néhány kezelés után látszik

Akik rendszeresen tekercselik a testüket, meglepődve tapasztalják, hogy nagyon gyorsan, már néhány hét alatt látványos eredményt érnek el! Centikben mérhetően karcsúsodik alakjuk. Az eljárás lényege, hogy a fólia vagy más tekercselő anyag (kozmetikai bandázs, fásli) alatt a hatóanyagok mélyen beszívódnak a bőrbe, és megnő a szövetek vérellátása. A nyirokkeringés élénkülésével hamarabb kiürülnek a bőr mély rétegeiben lerakódott méreganyagok, amik idővel apró gödröcskeként jelentkeznének a combon, a fenéken és a hason. Pusztán tornával egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudjuk eltüntetni a cellulitet, hasonlóan makacsul megmaradnak a terhességi csíkok, a striák is.

Nem drága

Sokan azt gondolják, hogy a szalonokban sok pénzért elérhető fogyasztó terápiák hatását meg sem közelíti egy otthoni tekercselés, pedig ez nem igaz! Ráadásul nem is kell hozzá sok eszköz és alapanyag, mindössze néhány olaj és speciális fólia, amit drogériákban vagy bioboltokban szerezhetünk be.

Próbálkozhatunk folpackkal is, de biztonságosabb, ha kifejezetten erre a célra kifejlesztett fóliát vásárolunk. Ez után már csak azt kell eldöntenünk, hogy saját testápoló krémünkbe cseppentjük a bőrfeszesítő olajokat vagy egy másik, úgynevezett bázisolajba, és már kezdhetjük is az otthoni kezelést!

Narancsbőr ellen: fahéjas pakolás

Hozzávalók:
● Testápoló
● Fahéjolaj
● Rozmaringolaj
● Fólia

Így használjuk: Sportolás előtt nyomjunk egy adag hidratáló testápolót egy kis tégelybe, és cseppentsünk rá 1-2 csepp fahéj-, illetve rozmaringolajat (50 ml krémbe legfeljebb 6-7 csepp olaj kerülhet). Alaposan keverjük bele a krémbe az illóolajokat, és kenjük be magunkat. A tekercseléshez ajánlott fóliával lassan, a mell alatt kezdve tekerjük be a hasunkat, a feneket és
a combot egészen a térdig. Úgy tekerjük
a fóliát, hogy a rétegek részben fedjék egymást, így biztosítjuk a megfelelő dunszthatást, ám vigyázzunk, ne legyen túl szoros a kötés, mert akadályozhatja a szabad véráramlást. Könnyebb a dolgunk, ha a fóliát legalább 8-10 cm-es csíkokra vágjuk. 10-20 perc múlva távolítsuk el fóliát, és zuhanyozzunk le.

Fontos!

A fahéj erős vérpezsdítő, kipirosodhat tőle a bőr, ezért első alkalommal végezzünk bőrpróbát! Az alkart egy kör alakú területen kenjük be a krémmel, és várjunk egy órát. Ha enyhe bőrpír jelentkezik, az teljesen normális, ha viszont erős viszketést, csípést érzünk, ne kenjük fel nagyobb területre! Sérült felületen szintén nem szabad zsírégető illóolajokat használni.

Gyorsan karcsúsít: paprikaolajos zsírégetés

Hozzávalók:
● 5 dl mandulaolaj
● 8 csepp grépfrútolaj
● 3 csepp borókaolaj
● 1 csepp paprikaolaj
● Fólia

Így használjuk: A tekercselést megelőző este fürdőkesztyűvel vagy luffa-szivaccsal alaposan dörzsöljük át testünket, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket. Így másnap jobban beszívja bőrünk a hatóanyagokat. Vegyünk langyos zuhanyt, majd alaposan törülközzünk meg. Egy üvegben jól rázzuk össze a bázisolajat (mandulaolaj) a többi illóolajjal, majd a keverékkel dörzsöljük be a fenék, a comb és a has tájékát, a mellkasunkat hagyjuk ki. Az előző módszerrel megegyezően tekerjük be a testünket fóliával. 20 percig hagyjuk hatni az olajokat, addig feküdjünk le, terítsünk magunkra egy vékony takarót, és pihenjünk. Este váltott hőmérsékletű vízzel: hol langyossal, hol melegebbel tusoljunk.

Érdekesség

Ha nem szeretnék befóliázni magunkat, beszerezhetünk speciális tekercselőnadrágot! Ez alatt hasonlóan megizzadunk, mint a tekercsek alatt, praktikus, ha nincs időnk a fóliázásra.

Méregtelenít: bandázskúra

Hozzávalók:
● 1 kg Himalája-fürdősó
● Víz (lehetőleg forrásvíz)
● Algás testápoló
● Bandázsok (széles fásli)

Így használjuk: Öntsünk egy lavórba (forrás)vizet, és adjunk hozzá 1 kg Himalája-fürdősót. Áztassuk bele a bandázsokat, majd egyenként vegyük ki őket, és alaposan csavarjuk ki mindegyiket, hogy ne csurogjon belőlük
a víz. Kezdjük el lazán körbetekercselni az egyik, majd a másik combunkat alulról felfelé, a fenéken, a csípőn és a hason át, egészen a derékig haladva. Csavarjuk be magunkat egy takaróba, és pihenjünk így 45 percig. Zenét is hallgathatunk, ha megnyugtat. Végül bontsuk le a bandázsokat, és algás feszesítőkrémmel masszírozzuk át a testünket.

TIPP

Ennél a tekercselésnél különösen fontos, hogy aznap sokat pihenjünk, és igyunk meg legalább 3 liter vizet, így támogatjuk a só méregtelenítő folyamatait.

5 + 1 tipp a hatékonyság növelésére

  1. Hetente legfeljebb két alkalommal tekercseljük be magunkat, mert megviselheti a bőrt, ha ennél többször kenjük be intenzív vérpezsdítő olajokkal.
  2. Jó minőségű olajat használjunk, amihez bioboltokban, gyógyszertárakban juthatunk hozzá. Az olcsó, néhány száz forintos készítmények nem feltétlenül hozzák ugyanazt az eredményt, mert kevesebb bennük a hatóanyag.
  3. Közvetlenül sportolás előtt is érdemes a fóliázással próbálkoznunk, ugyanis fokozza a futás, biciklizés vagy az otthoni torna hatását.
  4. Menstruáció alatt ne tekercseljünk, mert az olajok vérbőséget okozhatnak.
  5. Az eredményt csak 1-2 hét után ellenőrizzük, ne mérlegre álljunk, inkább centiméterekben mérjük a változást.

+1. Egészítsük ki más fogyasztó módszerekkel, mert úgy lényegesen hatásosabb: ha tehetjük, hetente kétszer menjünk infraszaunába, vagy háromnaponta zsírégető edzésre, hypoxiterápiára, esetleg nyirokmasszázsra.

Fotó: shutterstock