Egészség

Totális támadás a narancsbőr ellen: mit tegyünk a csúf hepehupákkal?

Nincs kínosabb, mint a falatnyi bikini alól kivillanó korántsem feszes popsi. Valóságos csapás strandszezonban a narancsbőr. Vegyük fel ellene a harcot!

A cellulitiszre való hajlam örökölhető. Figyeljen oda magára és lánygyermekére, ha családjában többeknél előfordul.

Bőrünk állapota, függően attól, hogy milyen mértékben cellulitiszes, sok mindentől árulkodik.

  • Fázis A: A gödröcskék csak úgy láthatók, ha az érintett felületen összecsípjük a bőrt.
    Üzenet: ideje elkezdeni a sportot!
  • Fázis B: Álló helyzetben is láthatóak a lerakódások.
    Üzenet: Változtatni kell az étkezésen, heti három alkalommal futás vagy más sport ajánlott.
  • Fázis C: A hepehupák fekvő helyzetben sem
    tűnnek el. Mozgásra lötyög az egész bőr.
    Üzenet: Túl kényelmes élet mellé túl sok stressz párosul. Változtasson azonnal, mert akár komoly orvosi problémái is lehetnek.

Alig akad kivétel

Akármilyen hihetetlen, de 30 fölött szinte nincs olyan nő, akit ne bosszantana a cellulitisz. Az elváltozást egyre fiatalabb, sőt, kimondottan vékony lányok is tapasztalják magukon. A jelenségnek számos kiváltó oka lehet, de a hátterében mindig az áll, hogy a bőr és az izomzat közötti szövetrétegben felhalmozódik a zsír, és vele együtt a szervezetből kiürülni nem tudó sok méreganyag. Nagyon nem mindegy tehát, mit eszünk!

A cukros és a gyorséttermi ételek, az alkohol és a kávé mindenképpen a narancsbőr kialakulásának kedvez, de felelőssé tehető a cigarettázás és a túlzott mennyiségben fogyasztott gyógyszer is. Baj az is, hogy egyre kevesebbet mozgunk: a túl kényelmes életmód, az ülőmunka és a mozgáshiány idővel ugyanúgy csúfítja a bőrt, mint a helytelen táplálkozás.

Változtassunk az étkezésen!

Bármilyen fájdalmas is a kezdet, próbáljuk kerülni a nehéz, szénhidrátdús ételek fogyasztását. Hetente iktassunk be egy-egy gyümölcsnapot. Még jobb, ha lelkierőnkből olykor léböjtös napra is futja. Az étrendünkből kiiktatott kártékony élelmiszerek helyébe hozzunk be minél több vitális táplálékot: gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hetente legalább egyszer halat. Már néhány hét alatt meglátszik az éles váltás: a nagyobb vitamin- és rosttartalmú élelmiszer hatására tartást kap, és feszesebb lesz a bőr.

A bőséges folyadékfogyasztás meggyorsítja a salakanyagok távozását. Valósággal átmossa a szervezetet, ha naponta 2-2,5 liter vagy akár több vizet iszunk. Napi három csésze zöld tea felgyorsítja a méregtelenítő folyamatot!

Mozdulni kell!

Csak akkor kezdődik meg a narancsbőrős állapot javulása, ha megindul a méreganyagok távozása az érintett területekről. Ehhez fel kell pezsdíteni a véráramot, amit leghatékonyabban intenzív mozgás révén érhetünk el. Bármi hatásos lehet – hiszen minden jobb, mint ülni a fotelben –, de bizonyos sportok igen látványos eredményt hozhatnak. Egyszerű és tökéletes választás a futás, mely épp a legkényesebb tájék (comb, csípő, popsi) izomcsoportjait dolgoztatja meg.

Ötlet: Gyorsítsuk a méregtelenítést!

A vérkeringés fokozására és a kötőszövetek feszesítésére az egyik legjobb módszer a hideg-meleg váltózuhany, melyet akár naponta alkalmazhatunk. Intenzívebb a hatása, ha egyúttal luffaszivaccsal is átdörgöljük a combot és a popsit. Kiváló eredményt hoz a szaunázás is, hiszen az izzadással rengeteg méreganyag távozik.

Otthoni masszázsolaj

Használjuk zuhanyozás után minden alkalommal. Körkörös mozdulatokkal dörzsöljük be vele az érintett területeket!

Hozzávalók:

■ 1 marék friss borostyánlevél

■ 200 ml búzacsíraolaj

■ 10 csepp rozmaring illóolaj

■ 10 csepp borsmenta illóolaj

■ 10 csepp narancs illóolaj

Így készül:

Öntsük a borostyánlevélre a búzacsíraolajat. 2 hét után szűrjük le, és adjuk hozzá az illóolajokat.

Ha fontos a gyors eredmény

A diéta és a sport mellett más lehetőségek is kínálkoznak a narancsbőr eltüntetésére – ezekért azonban fizetni kell.

● Hypoxitréning
Tojás alakú, belül csökkentett nyomású kapszula, használója pedálszerkezetet teker.
A fizikai terhelésen túl a vákuum is fokozza a vérkeringést, és szívóhatásával kimozdítja a bőr alá lerakódott salakanyagokat.

● Ultrahangos kezelés
A hanghullámok mobilizálják a méregtartalmú részecskéket, a véráram serkentésével meggyorsítják távozásukat.

● Kötőszövetmasszázs
Hengerelő, csipkedő és ütögető mozdulatokkal történik, a masszőr „széttördeli”
a begömbösödött zsírcsomókat. Az eljárás nem éppen fájdalommentes, de igen hatékony.

● Testtekercselés
A kezelés során cellulitisz elleni krémekkel, olajokkal kenik a test érintett területeit, és szorosan betekerik fáslival. A „dunszt” hatására a krém hatóanyagai a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak, s így jobban kifejtik hatásukat.

Fotó: shutterstock