Egészség

Táncos csobbanás: észrevétlenül úsznak le a makacs zsírpárnák az aqua zumbán

Ki gondolná, hogy lehet fokozni a zumbát, ami az egyik legvérpezsdítőbb mozgásforma? Pedig lehetséges, ha ezt a sportot egy medencében végezzük!

Pezsdítő ritmusok

A zumba azért különösen népszerű, mert szinte észrevétlenül olvasztja le rólunk a kilókat. Hiszen, amíg élvezzük a latinos koreográfia pörgését, addig minden egyes izomcsoportunkat átmozgatjuk. Na és ha mindezt a medencében végezzük, akkor még kevésbé érezzük megerőltetőnek. Ráadásul így még hatékonyabb a zsírégetés, mert nem is gondolnánk, hogy a vízben mozgás nélkül is mennyi izmunk dolgozik a különböző erőkkel szemben.

Extra élmények

A vízben végzett sportok közül eddig az aquafitnesz számított népszerűnek, ezért rögtön felmerül a kérdés, miért különbözik tőle az aqua zumba. „Az előbbi sokkal kötöttebb, gimnasztikusabb mozgásforma, míg az utóbbinál a latinos koreográfia plusz élményt ad. Ráadásul a pergő ritmus extra kikapcsolódást ad, felszabadítja az órákon résztvevőket. Na meg, ha valaki számára fárasztó a hagyományos zumba óra, mert nem tudja úgy emelni a lábát vagy mozgatni a csípőjét, akkor a vízben sokkal könnyebb dolga lesz a felhajtóerő miatt.” – árulja el az aqua zumba oktató.

Zumba minden bajra

„Az aqua zumba tökéletes megoldás azoknak, akik ízületi gondokkal, ízületi gyulladással, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, csontritkulással küzdenek. Kiváló krónikus légúti problémákkal küzdőknek, mert az uszoda meleg, párás levegője jó hatással van a tüdőre. Sőt, még kismamák is járhatnak, ha szeretnék formába hozni magukat. Minden esetben figyelni kell arra, hogy a résztvevőknek az állapotuknak megfelelő gyakorlatokat állítsunk össze. Például a várandós anyukák és a magas vérnyomásúak esetében ügyelni kell arra, hogy szívvonal felett ne végezzenek gyakorlatokat, vagyis inkább a víz alatt dolgozzanak.”

Tuti tipp

Az egész edzés alatt fontos a helyes légzés és testtartás megtartása. A Core izmokat stabilizáljuk, aminek az a lényege, hogy a köldökünket húzzuk be a gerincoszlop felé és toljuk a rekeszizom irányába.

Fotó: Unsplash.com