Egészség

Nem csak belül rombol a stressz: csúnyává és öreggé tesz az állandó idegeskedés

A stressz nem csak az idegszálakat cincálja szét, hanem az egész szervezetet. Meg fog lepődni, pontosan hogyan csúnyítja el az állandó idegeskedés.

A stressz miatt hajlamosak vagyunk……

…elbliccelni az alvást

Amikor nem alszunk eleget, legfontosabb szerveinket is túlóráztatjuk. Ilyenkor jóval több oxigén, ásványi anyag és vitamin megy el a működtetésükre mint egyébként, pedig normális esetben ezek a bőrünknek járnának. Az arcunk sárgás és fakó lesz, a szemünk karikás, és nem ritkán pattanásokkal is számolnunk kell.

Megoldás: Az ideális az lenne, ha 7-8 órát mindennap tudnánk aludni, de ez sokszor kivitelezhetetlen. Ilyenkor próbáljunk meg legalább az alvás körülményein javítani. Télen csavarjuk le a fűtést a hálószobában: a jó alváshoz 18 fok körüli hőmérséklet a megfelelő. Elalvás előtt próbáljunk legalább fél órát szánni arra, hogy kicsit leeresszünk, megnyugodjunk, így az alvás is pihentetőbb lesz. Sokat segíthet, ha éjszakai maszkot vagy bőr-megújító krémeket használunk. A legjobbak
az A-, C- és E-vitaminokat tartalmazó krémek.

…itallal oldani a feszültséget

Az alkohol vízhajtó hatású, ráadásul gátolja a méreganyagok távozását a szervezetünkből. Ettől aztán a bőr nyúzottnak tűnik, ráncaink pedig elmélyülnek.

Megoldás: Igyunk minél több folyadékot egész nap, legalább 6-8 pohárral, lehetőleg tiszta vizet. Ha esténként alkohollal oldjuk a feszültséget, akkor minden elfogyasztott adag mellé igyunk meg további egy-egy pluszpohárral. Ha pedig a ráncok már előjöttek, akkor a legjobb, ha hyaluronsav-tartalmú arckrémet választunk.

…kiborulni

Az idegeskedés és a konfliktushelyzetek hatására még a száraz bőr is zsírosodni kezd, kifényesedik, pattanások jelennek meg rajta.
Bőrünk védőfunkciója gyengül a stressz miatt, a víz gyorsabban kiürül a sejtjeiből, a külső szennyeződések pedig könnyebben bejutnak. Hasonlóan reagál a fejbőrünk is, ezért van, hogy sokszor viszket a fejünk és korpás lesz a hajunk egy-egy feszültebb időszak után.

Megoldás: Az ilyen időszakokban használjunk mattítózselét normál arckrémünk mellé, napközben pedig olajfelszívó lapocskákkal szüntethetjük meg a zsíros csillogást. Arctisztító szappanból és arctonikból kapható stressz elleni változat is, amit kifejezetten a felnőttkori pattanások és mitesszerek ellen fejlesztettek ki. Ha érzékeny a fejbőrünk is, akkor válasszunk valamilyen nyugtató hatású sampont vagy hajpakolást.

…nasival vigasztalódni

Egy falat csoki, egy jégkrém vagy egy hamburger menü, mert megérdemeljük ennyi idegeskedés után. Ez így igaz, de a testünk sajnos ezekből az ételekből nem kap elég vitamint és ásványi anyagot, és még a vonalainknak is árt. A meggondolatlan nassolástól bőrünk ki-szárad, elveszti természetes ragyogását, kipattogzik, a hajunk pedig fakó és élettelen lesz.

Megoldás: Reggelizzünk! A müzli, a vajas kifli kiegyensúlyozza a vércukorszintet, és segít, hogy egész nap képesek legyünk megbirkózni a nehézségekkel. Ha tudjuk, hogy ebéd után leküzdhetetlen vágy szokott erőt venni rajtunk valami finomság után, legyen nálunk egészséges nasi, például 70%-os étcsoki. Ez védi szív- és érrendszerünket, az olajos magvak tele vannak stresszoldó magnéziummal, az aszalt gyümölcs pedig sok kalóriát tartalmaz ugyan, de emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot is. Jó megoldás lehet egy nagy pohár smoothie is, ami egyben a napi gyümölcsszükséglet egy részét is fedezi.

Fotó: shutterstock