Felkészülés az utolsó pillanatban
Mindössze 14 nap alatt sikerülhet ledobnunk a súlyfelesleget, mert az utolsó pillanatos fogyókúra lényege az olyan tápanyagokban rejlik, amelyek gyorsítják a zsírégetést. Ilyenek például a kalciumban (túró, brokkoli, feta sajt), omega 3 zsírsavakban (halak, csicseriborsó, avokádó, dió) és asztaxantinban (lazac, homár, garnéla) gazdag ételek, amelyeket megfelelően kell kombinálni. Ha két héten át követjük a menüsort és az alapszabályokat, akár hat kilótól is megszabadulhatunk!
Alapszabályok
● Csakis gyümölcsöt együnk egészen délelőtt 11.30-ig, ugyanis így felgyorsul az emésztésünk.
● Ebédre egy tál levest együnk, és mellé egy kis tányér bármilyen salátát, lehetőleg öntet nélkül.
● Este hat után kerüljük a keményítőtartalmú szénhidrátokat, kivéve, ha az esti órákban edzünk (például édesburgonya, bab, lencse, kuszkusz, barna rizs, quinoa).
● Amikor a vacsoramenüben valamilyen hús- vagy halfélét látunk, akkor ezek mellé legalább háromféle zöldségből álló zöldköretet vagy salátát válasszunk.
Mintaétrend
1. nap
Délelőtti nasi: 1 közepes párolt csirkemell, 2 paradicsom, 1 marék dió
Ebéd: mentás zöldborsókrémleves, saláta
Délutáni nasi: salsaszósz mártogatni való nyers zöldségekkel
Vacsora: fűszeres garnélarák
2. nap
Délelőtti nasi: 1 marék dió
Ebéd: húsleves árpagyönggyel, saláta
Délutáni nasi: 1 teljes kiőrlésű rozsszelet, 1 főtt tojás
Vacsora: 1 lazacszeletet kevés olívaolajon grillezzünk meg, végül öntözzük meg egy kevés balzsamecettel és lime-lével
Fontos
Legalább két-három óránként igyunk meg egy nagy pohár vizet, ugyanis a megfelelő hidratáltság elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet zsírt égessen. Ha mégis bűnöznénk, akkor se adjuk fel a diétát, csupán toljuk ki a menüt még egy nappal.
3. nap
Délelőtti nasi: vegyes babsaláta
Ebéd: csirkés zöldségleves, saláta
Délutáni nasi: túró mártogatni való nyers zöldségekkel
Vacsora:1 közepes pulykamellet pácoljunk be lereszelt citromhéjból, curryből és olívaolajból álló keverékkel, és grillezzük meg. Végül öntözzük meg narancsléből és apróra vágott csiliből álló mártással
4. nap
Délelőtti nasi: zabpalacsinta lazaccal és uborkával töltve
Ebéd: sülpaprika-krémleves, saláta
Délutáni nasi: gyümölcsös müzliszelet
Vacsora: 1 közepes csirkemellet pároljunk 10-12 percig, majd a tetejét borítsuk pestós olajbogyós péppel, és így grillezzük további 3-4 percig, amíg meg nem pirul
Fontos
Legalább két-három óránként együnk, mert így folyamatosan „tüzeljük” az emésztőrendszerünket, és ez beindítja a fogyást. Iktassuk ki az olyan szénhidrátokat, mint a fehér rizs, a tészta vagy a kenyér, mert ezek kevés tápanyagot tartalmaznak, és rövid idő után megint éhesnek érezzük magunkat.
5. nap
Délelőtti nasi: humusz mártogatni való nyers zöldségekkel (például répa, uborka, zeller)
Ebéd: csirkés zöldségleves, saláta
Délutáni nasi: csíkokra vágott zeller
Vacsora: pulykás húspogácsa 1 teljes kiőrlésű hamburgerzsemlével
6. nap
Délelőtti nasi: guacamole mártogatni való nyers zöldségekkel
Ebéd: húsleves árpagyönggyel, saláta
Délutáni nasi: 2 főtt tojás, sonka
Vacsora: paradicsom, tök és spenót felkockázva és grillezve
7. nap
Délelőtti nasi: vegyes olívabogyó fetával
Ebéd: spenótleves, saláta
Délutáni nasi: 1 marék mandula
Vacsora: 1 közepes oldalast pácoljunk be 1 evőkanál mogyoróvajból, kevés őrölt fehérborsból és egy kevés édes csiliszószból álló keverékkel, és grillezzük meg. Almaszeletekkel és apróra vágott mentával tálaljuk
Fotó: shutterstock