Egészség

7 ok, amiért nem tudunk aludni: a negyedik szinte mindenki életét megkeseríti

Fáradtság, ingerlékenység, rossz közérzet. Mind-mind a kialvatlanság következménye. De vajon miért nem tudjuk kipihenni magunkat éjszaka?

Mennyi alvásra van szükségünk?

Az alvási igény az életkor növekedésével
általában csökken. Az egyéves csecsemő naponta tizennégy órát is alhat. A középkorú felnőtteknek általában nyolc óra alvásra van szükségük. Hetvenéves korra az alvásigény öt-hat órára csökken.

1. Puha ágy

Ha nem tudunk aludni, akkor azonnal a hangos szomszédot, a hor-koló párunkat vagy az ugató kutyát hibáztatjuk. Pedig az éberség-nek más okai is lehetnek, amelyeken könnyedén változtathatunk. Alig várjuk, hogy a puha ágyikónkban kipihenjük a nap fáradalmait? Pedig a túl puha ágy gátolhatja az alvást, csakúgy, mint a túl kemény.

2. Jó éjt laptop!

Lefekvés előtt elolvasunk egy-két érdekes cikket a neten, ellenőrizzük, hogy mi történt a közösségi oldalon? Pedig az elalvás előtti gépezéstől, mobilozástól felpörögnek a gondolataink, így zaklatottabban alszunk.

3. Tünés penész!

A penész nemcsak csúnya látvány, de rendkívül egészségtelen is. Ráadásul az alvást is igencsak megnehezíti, mivel erősen allergizáló, még azok számára is irritáló lehet, akik egyébként nem érzékenyek rá.

4. Nyugi!

A rengeteg idegeskedés miatt, ahogy behunyjuk a szemünket azonnal ki is pattan? Este próbáljunk meg csupa szép és jó dologra gondolni. A stressz ugyanis nem engedi az agyat megpihenni. Ebben sokat segíthet a meditáció
és a jóga is.

5. Teljes sötétség

Éjjel ne hagyjuk soha bekapcsolva a tévét vagy felkapcsolva a villanyt, mert a különböző fények a nappali érzést keltik az agyban, így nem tudunk mélyen aludni.

6. Hat után semmi hús!

Vacsorára ne együnk halat és húst, mert azok fokozzák az éberséget. Az édességeket, főként a csokoládét is felejtsük el az esti órákban, mivel feldobják az ember hangulatát. A hamburger, a sült krumpli és más szénhidrátban gazdag ételek evése pedig határozottan tilos, mivel a szervezetünk még éjjel is ezek emésztésével lesz elfoglalva.

7. Levegőt!

A rossz levegő, az oxigénhiány is megakadályozza a pihenést. Hacsak nincs nagyon hideg, az ablakot hagyjuk egy kissé nyitva. Lehetőleg ne tartsunk túl sok növényt a hálószobában, mivel azok éjszaka párologtatják el a napközben felvett szén-dioxidot.

Tipp: Illatos fürdő

Az esti fürdő nyugtat, így jobban alszunk utána. Fokozhatjuk a hatást, ha a vízbe nyugtató illóolajokat teszünk. Tegyünk 3 csepp rozmaringot, 2 csepp kakukkfüvet, 2 csepp teafaolajat, 1 csepp borsmentát a vízbe.

fotó: shutterstock