1. csapda: Nassolás vásárlás közben
A karácsonyi vásárokon óriási a kísértés. Miközben nézegetünk, megkívánunk ezt-azt. És a sor végtelen, pedig nem is vagyunk éhesek. Egy kis kürtőskalács, egy pohár forralt bor, sült kolbász, és mire hazaérünk, degeszre ettük magunkat.
Megoldás? Amikor elindulunk vásárolni, határozzuk el, hogy ha meg is kóstolunk valamit, akkor is mértéket tartunk. Ha képtelenek vagyunk ellenállni, legalább ebédidő legyen, ne estefelé együnk. Ha már mindenképpen rágcsálnunk kell valamit, válasszuk a szárított gyümölcsöket.
2. csapda: Szárított gyümölcsök
Egyre inkább az ünnep része a magyar konyhában is a szárított gyümölcs. Nem is gondolnánk, mennyi felesleges cukrot tartalmaz.
Megoldás? Egy-két szemet bátran megehetünk, hiszen jobb, mintha folyton süteményt majszolnánk.
De az ünnepek alatt se felejtsük el, a friss gyümölcsnél nincs jobb és egészségesebb.
3. csapda: Koccintás karácsonykor
Már napokkal karácsony előtt koccintunk a barátokkal, a kollégákkal, aztán szinte végtelen a sor. Jön az otthoni pezsgőbontás, a távolabbi rokonok, és már nyakunkon is a szilveszter. Mire felocsúdunk, azt vesszük észre, hetek óta alkoholt iszunk, amiről tudjuk, hogy rengeteg extra kalóriát tartalmaz.
Megoldás? Határozzuk el, hogy kontroll alatt tartjuk magunkat. Mindenhol csak félig legyen a poharunk, és soha ne töltsünk még egyszer. Arról nem is beszélve, hogy egy pohár gyümölcstea, szódavíz mellett is remek lehet a hangulat.
4. csapda: Óvatosan a majonézzel!
Az ünnepi fogás, a rántott hal, de más húsos ételek mellé is gyakran készítünk tartármártást. És akkor még nem beszéltünk a majonézes burgonyáról, ami gyakran kísérője a finom falatoknak. Igazi diétás csapda, de könnyen kikerülhetjük.
Megoldás? A 20%-os tejföl helyett vegyünk alacsony zsírtartalmút, esetleg joghurtot vagy kefirt. Ezekből is finom a mártás, ráadásul már majonézből is kapható kevésbé hizlaló. Ha ezekre odafigyelünk, kevesebbet mutat majd a mérleg január 1-jén.
5. csapda: Nehéz vajas sütemények
Az ünnep a kalácsokról, kekszekről, tortákról szól. Nincs háziasszony, aki ne próbálna ki valami új receptet. Ilyenkor nem spórolunk a vajas krémmel, csokoládéval, aszalt gyümölccsel. Ezek az igazi kalóriabombák!
Megoldás? Próbáljunk diétás fejjel gondolkodni. Használjunk teljes kiőrlésű lisztet, édesítőt, vajas krémek helyett könnyű pudingokat. S ha lehet, ötféle sütemény helyett csak kettőt süssünk.
6. csapda: Terülj-terülj asztalkám
Ha összejön a család, mindenki hoz valamit. A fogások száma végtelen az asztalon, azt sem tudjuk, mit kóstoljunk meg, és nem fogjuk vissza magunkat csak eszünk, csak eszünk…
Megoldás? Alapszabály, hogy csak egyszer szedjük tele a tányérunkat. A háromnegyedére salátát, párolt zöldségeket tegyünk, óvakodjunk a szénhidrátoktól, és csak a maradék területre tegyünk húst.
7. csapda: Óriási tányérok
Karácsonykor a polcok tetejéről leszedjük a legszebb terítékeinket. Óriási levesestálak, kínálóedények és tányérok kerülnek elő, amit roskadásig meg is rakunk.
Megoldás? Ha már százféle ételt teszünk az asztalra, legalább kis tányérokba tegyük. Pszichológiai kutatások szerint sokkal nagyobb a kísértés, ha egy óriás tálból lakomázhatunk, mintha csak egy kisebb tálból csipegetnénk.
8. csapda: Töltött húsok
A legtöbb menüből nem hiányozhatnak a töltött húsok. Zsíros sajtokkal, zsemlével, aszalt gyümölcsökkel rakjuk meg a húsokat, és sokszor mindezt szalonnába burkoljuk. Fenséges fogás, de elképesztően laktató.
Megoldás? Egy gesztenyével, szilvával töltött pulyka helyett próbáljuk ki, hogy ragut főzünk. A mártásba itt is beletehetjük a gesztenyét és az aszalt gyümölcsöt, de amikor mindenki szed magának, eldöntheti, mit hagy ki, vagy mennyit eszik belőle. Az íz viszont tökéletesen megmarad.
9. csapda: 100 fogás
Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy az ünnep akkor szép, ha száz fogást eszünk. Előétel, leves, főfogás, desszert, sőt, gyakran még sajtokkal is kínáljuk a vendégeket.
Megoldás? A kevesebb több: néha két különlegesség is csodás hangulatot teremt. S ha a végére mégis sajtot kínálunk, legalább vásárláskor ellenőrizzük le a zsírtartalmát. Rengeteg kalóriát spórolhatunk vele.
10. csapda: Az alkohol veszélyei
A másnaposság nemcsak kellemetlen, de egészségtelen is. Az alkohol olyan magasra emeli a vércukorszintünket, hogy onnan óriási a zuhanás lefele. Mindez mit eredményez? Nassolni kezdünk…
Megoldás? Ha sok alkoholt ittunk, lefekvés előtt együnk banánt, és igyunk jó sok vizet. Reggelire egy lágy tojást és teljes kiőrlésű pirítóst. A lassan felszívódó szénhidrátok, rostok és a vitaminok megakadályozzák az alkohol okozta kellemetlenségeket.
11. csapda: Ajándékcsokoládék
Sorra érkeznek a dobozkák, megtelik a ház csokoládéval. Szép ajándék, de nem tudunk ellenállni. Egyiket a másik után kóstoljuk, és mire itt az újév már csak üresen zörögnek a dobozok.
Megoldás? Ha csokit kapunk ajándékba, ne maradjon elöl, csak egy doboz. A többit tegyük a szekrénybe, és osszuk be gondosan.
12. csapda: Sós magvak
Az olajos magvak egészségesek, de csak mértékkel. A sós változat úgy eteti magát, hogy hajlamosak vagyunk elcsapni vele a gyomrunk. Ráadásul rengeteget iszunk is rá, és a legrosszabb, ha nem vizet.
Megoldás? Együk mindig a sótlan változatot! Tegyünk héjában diót és mogyorót az asztalra. Beszélgetés közben jó mulatság a pucolás, így jóval kevesebbet is eszünk, mintha belemarkolhatunk egy tálba.
Fotó: shutterstock