Egészség

Bélrákot okozhatnak ezek a zöldségek és gyümölcsök: mégis rengeteget eszel belőle

Egy olyan hétköznapi gyümölcsről van szó, amiből rengeteget fogyasztunk és, ami a gyerekek étrendjében is szerepel. Vigyázni kell vele!
mérgező gyümölcsök

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk. Ezáltal a szervezetünk hozzájuthat a működéséhez szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, antioxidánsokhoz és rostokhoz. Csakhogy egy kutatás szerint nemcsak pozitív hatása lehet a fogyasztásuknak.

Amennyi előnye, annyi hátránya is lehet a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak, egy felmérés szerint ezek ugyanis rengeteg vegyi anyagot tartalmazhatnak. Kiderült az is, melyek a legveszélyesebbek: mutatjuk!

Akár árthatnak is az egészségednek

Ha odafigyelsz az egészségedre, illetve a normál testsúly fenntartására, akkor a zöldségek és gyümölcsök nem hiányozhatnak az étrendedből. Ezek az élelmiszerek a kutatások szerint összefüggésbe hozhatóak a hosszabb élettartammal, valamint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a demencia és a stroke kockázatának csökkentésével.

A zöldségek és gyümölcsök tehát remek fegyvert jelenthetnek a különböző civilizációs betegségekkel, köztük például az elhízással szemben, ezért azt javasolják, legyenek részei minden egyes étkezésünknek. A szervezetet ellátják a szükséges tápanyagokkal, és fogyaszthatjuk őket nyersen vagy akár erjesztve is.

Csakhogy, kutatás alátámasztották, hogy a „nem mind arany, ami fénylik” mondás igaz a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is. A boltokban kaphatóak ugyanis nemcsak rostokkal és antioxidánsokkal lehetnek tele, hanem különféle növényvédő és gombaölő szerek maradványaival is.

Bár ezeket folyamatosan ellenőrzik, mégis a gyümölcsök 90, a zöldségek pedig 80 százaléka tartalmaz nyomokban vegyi anyagokat. Súlyosbítja a gondot, hogy többféle növényvédő szert használnak, mi pedig többféle terméket fogyasztunk, így egyfajta vegyi anyag „koktélt” viszünk be a szervezetünkbe. Arról, hogy ez hogyan hat a szervezetünkre, egyelőre nem állnak rendelkezésre kutatási eredmények.

Komoly gondokat okozhatnak

mérgező gyümölcsök
Bélrákot okozhat ez a gyümölcs: mégis rengeteget eszel belőle

Külön-külön azonban már bizonyították negatív hatásaikat. Abban az esetben, ha nem haladja meg a megengedett mennyiséget a vegyi anyag tartalom, akkor megfelel az előírásoknak, ugyanakkor, ha többféle vegyi anyagot viszünk be szervezetünkbe – akármilyen kis mennyiségben -, az semmiképp nem hat jól egészségünkre. Kutatások szerint főként az ideg- és az endokrin rendszerre fejt ki negatív hatást.

Emellett bizonyították, hogy a növényvédő szerek kapcsolatba hozhatóak a koraszüléssel, a születési és idegcsőzáródási rendellenességekkel, a spontán vetélésekkel és a genetikai károsodással. Valamint a csökkent spermiumkoncentrációval, a szívbetegségekkel és a rákkal.

„A növényvédő szer maradékok károsak lehetnek az egészségre. Képzeljük csak el, mi lenne, ha ez rá lenne írva például az almára. Nyilván nem vennénk meg… Probléma lehet továbbá az is, ha az egyes vegyi anyagok ugyanazt a szervet érintik, a kis mennyiségek összeadódhatnak és később egészségügyi problémát okozhatnak” – idézi Jiří Ruprich professzor szavait a dotyk.cz.

A megmérgezőbb zöldségek és gyümölcsök: az alma és a szőlő is köztük van

Az Environmental Working Group minden évben összeállítja a vegyi anyagokkal leginkább szennyezett növények rangsorát. Bár a termékek függhetnek az adott régiótól, illetve a termesztési körülményektől, hasznos útmutató lehet például azok számára, akik igyekeznek minimalizálni a vegyszereket étrendjükben.

A lista elején kapott helyet az alma, az eper, a spenót, a szőlő és a paradicsom, de korábban felkerült ezek közé a kelkáposzta, a nektarin, a cseresznye, a paprika, az áfonya és a zöldbab is.

A boltokban kapható termékek egyikénél sem zárható ki, hogy növényvédő szereket ne tartalmaznának. Még azoknál sem, amelyeket bio felirattal láttak el.

Ha azonban fogyasztás előtt 30 másodpercig folyó víz alá tartjuk, közben pedig kissé megdörzsöljük őket, csökkenthetünk a káros vegyi anyagok mennyiségén. Esetleg meg is hámozhatjuk őket, ugyanakkor ebben az esetben azzal is számolnunk kell, hogy megszabadulunk a hasznos tápanyagaik nagy részétől is.

A bélrákos eseteket is növelhetik

Nemrég egyébként Dr. Michelle Hughes, a Yale Medicine gasztroenterológusa is arról beszélt, hogy nem véletlen, hogy a fiatalok körében az utóbbi időben rohamos mértékben megnőtt a bélrákkal diagnosztizált esetek száma. Mint mondta, az emelkedés hátterében valószínűleg azok a különböző vegyi anyagok állhatnak. Amelyek a mindennapi használati tárgyakban, például edényekben, élelmiszertárolókban, valamint zöldségekben és gyümölcsökben vannak.

Ez is érdekelhet

Forrás

Fotó: gettyimages