Friss kutatási eredmények szerint a mangó nem csak ízletes, hanem az inzulinérzékenység javításában is segíthet, különösen azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyében vannak. Egy amerikai intézet tanulmánya kiemeli a mangó fogyasztásának potenciális egészségügyi előnyeit.
Mennyi szénhidrátot kell enni egy nap?
A kellemetlen tünetek mellett akár súlyos betegségeket is okozhat, ha a vérben levő cukor mennyisége gyorsan magasra ugrik, majd visszaesik. Az édességek, a fehér lisztből készült pékáruk gyors energiát adnak, megemelik a vércukorszintet. A hullámhegyet azonban hullámvölgy követi, fáradtsággal, levertséggel, remegéssel és az édesség utáni vággyal.
Egyensúly testben, lélekben
A megelőzés fontos eszköze, hogy rostban és hasznos tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk cukor és fehér lisztből készült pékáruk helyett. A szénhidrátokat fehérjékkel, egészséges zsiradékkal (növényi olajokkal, halakkal, diófélékkel) együtt együk, és étkezzünk rendszeresen. A mozgás, a pihenés és a stresszoldás – például kedvünkre való tevékenységekkel – is segíthet a vércukorszint stabilizálásában. A rendszeres, otthoni méréssel pedig időben fény derülhet az esetleges problémákra.

Miért fontos a mangót enned?
Az Illinois Institute of Technology által végzett kutatás során a mangó rendszeres fogyasztása négy hét alatt 51%-os javulást eredményezett a résztvevők inzulinérzékenységében. A mangóban található polifenolok és rostok segíthetnek a vércukorszint szabályozásában és az emésztés lassításában, ami hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez. A mangó fogyasztásának előnyeit a Nemzeti Mangó Testület által támogatott kutatás is alátámasztja, amely szerint a mangó segíthet az inzulinszint szabályozásában és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.
- Javítja az inzulinérzékenységet
- Csökkenti a vércukorszintet
- Támogatja az anyagcsere egészségét
- Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt
Ez is érdekelhet
Milyen tápanyagokat tartalmaz a mangó?
A mangó nemcsak C-, A-, E-, K- és B-vitaminokban gazdag, hanem olyan erős antioxidánsokat is tartalmaz, mint a mangiferin, amelyek csökkenthetik a gyulladást és az oxidatív stresszt. Ezek az összetevők mind hozzájárulnak a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.
A mangó előnyei cukorbetegek számára
A mangó így nemcsak finom, hanem egy kiegyensúlyozott étrend részeként cukorbetegek számára is előnyös lehet.
Az egészségtudatos táplálkozás fontos része lehet ez a gyümölcs, különösen a cukorbetegség megelőzésében.
Fotó: gettyimages