Egészség

Rengeteget kellene enned ebből a gyümölcsből: segít rendben tartani az inzulinszintedet

Friss kutatási eredmények szerint a mangó nem csak ízletes, hanem az inzulinérzékenység javításában is segíthet, különösen azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyében vannak. Egy amerikai intézet tanulmánya kiemeli a mangó fogyasztásának potenciális egészségügyi előnyeit.
mosolygós nő farmerkabátban mangót tart a kezében

Friss kutatási eredmények szerint a mangó nem csak ízletes, hanem az inzulinérzékenység javításában is segíthet, különösen azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyében vannak. Egy amerikai intézet tanulmánya kiemeli a mangó fogyasztásának potenciális egészségügyi előnyeit.

Mennyi szénhidrátot kell enni egy nap?

A kellemetlen tünetek mellett akár súlyos betegségeket is okozhat, ha a vérben levő cukor mennyisége gyorsan magasra ugrik, majd visszaesik. Az édességek, a fehér lisztből készült pékáruk gyors energiát adnak, megemelik a vércukorszintet. A hullámhegyet azonban hullámvölgy követi, fáradtsággal, levertséggel, remegéssel és az édesség utáni vággyal.

Egyensúly testben, lélekben

A megelőzés fontos eszköze, hogy rostban és hasznos tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk cukor és fehér lisztből készült pékáruk helyett. A szénhidrátokat fehérjékkel, egészséges zsiradékkal (növényi olajokkal, halakkal, diófélékkel) együtt együk, és étkezzünk rendszeresen. A mozgás, a pihenés és a stresszoldás – például kedvünkre való tevékenységekkel – is segíthet a vércukorszint stabilizálásában. A rendszeres, otthoni méréssel pedig időben fény derülhet az esetleges problémákra.

mosolygós nő farmerkabátban mangót tart a kezében
A mangó segít stabilizálni a vércukorszintet

Miért fontos a mangót enned?

Az Illinois Institute of Technology által végzett kutatás során a mangó rendszeres fogyasztása négy hét alatt 51%-os javulást eredményezett a résztvevők inzulinérzékenységében. A mangóban található polifenolok és rostok segíthetnek a vércukorszint szabályozásában és az emésztés lassításában, ami hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez. A mangó fogyasztásának előnyeit a Nemzeti Mangó Testület által támogatott kutatás is alátámasztja, amely szerint a mangó segíthet az inzulinszint szabályozásában és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

  • Javítja az inzulinérzékenységet
  • Csökkenti a vércukorszintet
  • Támogatja az anyagcsere egészségét
  • Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt

Ez is érdekelhet

  1. Boldoggá és egészségessé tesz a fahéj: leradírozza a kilókat a kényes területekről
  2. Ezt edd, ha inzulinrezisztenciád van: azonnal helyrehozza a vércukorszintedet
  3. Az inzulinrezisztencia az új népbetegség: ismerje fel időben az ordító tüneteket

Milyen tápanyagokat tartalmaz a mangó?

A mangó nemcsak C-, A-, E-, K- és B-vitaminokban gazdag, hanem olyan erős antioxidánsokat is tartalmaz, mint a mangiferin, amelyek csökkenthetik a gyulladást és az oxidatív stresszt. Ezek az összetevők mind hozzájárulnak a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

A mangó előnyei cukorbetegek számára

A mangó így nemcsak finom, hanem egy kiegyensúlyozott étrend részeként cukorbetegek számára is előnyös lehet.

Az egészségtudatos táplálkozás fontos része lehet ez a gyümölcs, különösen a cukorbetegség megelőzésében.

Forrás

Fotó: gettyimages