Ezotéria Lélek

13 apró szokás, ami fokozza a jókedvet: az ételek fűszerezése és gyógyító gondolatok teszik szebbé a napokat

Ki ne vágyna boldogabb, vidámabb, kiegyensúlyozottabb mindennapokra úgy, hogy ezért csak néhány kisebb dolgon kell változtatnia az életmódjában? A következő tippek közül egyik sem túl megterhelő vagy vállalhatatlan feladat.

A változás mindig azon múlik, mennyire szeret­nénk és mit vagyunk hajlandók megtenni érte. A pszichológusok szerint nem kell nagy dolgokra gondolnunk ahhoz, hogy többet mosolyogjunk és elégedettebbek legyünk a sorsunkkal. Hogy mit tehetünk a boldogságunkért, ami szinte semmibe nem kerül? Ezeket az életmódtanácsokat szakemberek gyűjtötték össze a világ különböző pontjairól, és jó szívvel ajánlják.

Jógázni pizsamában?
Miért ne? Egy kutatásból kiderült, hogy a nők nagy része azért nem végez testmozgást, mert képtelen rávenni magát, hogy belebújjon az edzőcuccába. Nem is kell! Ébredés után rögtön lehuppanhatunk a szőnyeg­re, és már kezdődhet is a  reggeli pizsamajóga. Nem kell megizzadni ahhoz, hogy hatékonyan átmozgassuk magunkat. A fő hangsúly úgyis a nyújtáson van.

Egy mosolyt kérek!
Próbáljuk meg, hogy egy héten keresztül minden reggel azzal kezdjük a napot, hogy tudatosan mosolygunk. A fürdőszobai tükör előtt is gyakorolhatjuk sminkelés, fogmosás közben. Ez arra ösztönzi az agyunkat, hogy jól érezzük magunkat, akármilyen nehéz nap is áll előttünk.

Ez mind belefért a napomba!
Az „egyperces szabály” lényege, hogy végezzük el azokat a tevékenységeket, amikre kevesebb, mint hatvan másodperc elég. Például válaszoljunk egy e-mailre, szedjük le az elszáradt leveleket a szobanövényeinkről, pakoljuk el a nem használt cipőket a szekrénybe. Megdöbbentő, mennyi minden belefér egy percbe, és milyen hasznosnak érezzük tőle magunkat, és tartalmasnak a napunkat – siker, siker hátán.

Hagyományosan kelni
Egyre több amerikai vásárol ismét klasszikus ébresztőórát, és már nem viszi be a hálóba a telefonját, aminek a hangjára korábban kelt. Ez miért hasznos? Mert így nincs kéznél a kütyü az ágy mellett, amin az éjszakába nyúlóan olvasgathatjuk a hír- vagy a közösségi oldalakat, és így keveset alszunk, azt is rosszul. Képernyő nélkül kipihentebben ébredünk, és a reggelek is gördülékenyebben indulnak.

Mi megy a rádióban? 
Sokan hallgat­nak háttérzajnak híreket házimunka, utazás vagy étkezés közben, de bizonyítottan kevésbé leszünk stresszesek és kimerültek, ha a világ eseményei helyett klasszikus zenére váltunk. Az a legjobb, ha közben nem is agyalunk, csak szépen átadjuk magunkat a muzsikának.

Pocakbarát fogások
Mivel az étel az egyik legfőbb szövetségese az egészségünknek, a menünket mindig úgy állítsuk össze, hogy élvezettel fogyasszuk, és támogassuk vele a beleinket. Az egészséges bél­flóra fenntartásához leginkább friss gyümölcsökre, zöldségekre, hüvelyesekre, babfélékre és teljes kiőrlésű gabonafélékre van szükségünk. Az emésztésünk rendkívül hálás lesz, ha gyakran szerepel az étrendünkben kefir, savanyú káposzta, görög joghurt, dió és áfonya is.

Emelkedett éjszakák
Az embereknek több mint a fele panaszkodik arról, hogy éjszakánként többször felébred, forgolódik és csak nehezen tud visszaaludni. A szakértők azt javasolják, hogy változtassunk a fejmagasságon: tegyünk az ágy végébe, a fejrészhez egy 15 cm-es megemelést. Ettől a pár centitől javulhat a keringés, enyhülhet a horkolás és kevésbé fájhatnak a vállaink, a nyakunk, a hátunk és a csípőnk.

Kényelmes fehérnemű
Apró dolognak tűnhet, pedig az egész napunkat meghatározhatja, ha kényelmetlen melltartót viselünk. Érdemes olyan darabot választani, ami nem hagy piros csíkot a testünkön, nem csúszkál rajtunk, és a kosarakba is tökéletesen illeszkednek a keblek. Az, hogy csipkés vagy pamut, függhet a hangulatunktól vagy az alkalomtól, de érdemes mindkettőből tartani egyet-egyet a fiókban.

Nyaralós illat
A legközelebbi vakáción szerezzünk be a bazársoron egy helyi szappant, fürdősót, és amikor itthon elcsigázott hangulatban vagyunk, fürödjünk meg azzal. A kellemes emlékekhez kötődő illat elűzi a rossz gondolatokat és segít az ellazulásban.

Gyógyító gondolatok
Naponta 60-80 000 gondolatunk van, de ezek 80%-a ismétlődő és negatív. Minden reggel válasszunk egy erőt adó, motiváló idézetet, és azt hangosan kimondva indítsuk a napunkat. Este pedig gondoljuk végig, miért voltunk aznap hálásak, és mondjuk el magunkban lefekvés előtt. Ezek a kijelentések is segítenek megváltoztatni a gondolkodásmódunkat.

Fogmosás fél lábon
Úgy érezzük, hogy mostanában gyengébb a bokánk, mint kellene, és egyre gyakrabban húzódik meg, bicsaklik ki? Próbáljuk ki, hogy reggel és este is, fél lábon állva – lehetőleg a jobbat és a balt váltogatva – mossuk meg a fogunkat. Ezzel nemcsak a bokánkat erősíthetjük, de a térdeknek és a csípőnek is jót tesz, sőt az egyensúlyunk is sokat javulhat ezzel a gyakorlással.

Egy csipetnyi fűszer
Biztosan már a kisujjunkban van, hogy mibe teszünk borsot vagy majoránnát, de nyugodtan kísérletezhetünk más, számunkra kevésbé ismert fűszerekkel. Mi lenne, ha vennénk egy csomag kurkumát vagy sáfrányt? Érdemes gasztronómiai kirándulásokat tenni, mert az ételek több örömet nyújtanak, mint hinnénk.

20 perc kikapcs
Ahelyett, hogy egész nap ébren tartanánk magunkat a hétvégén, mert főzni kell, ki kell takarítani és a gyerekkel is muszáj tanulni, adjunk magunknak egy kis pihenőidőt. Úgysem fog hatni a negyedik kávé, de ha 20-40 percre ledőlünk az ágyban vagy a kanapén, máris pihentebbek, kedvesebbek és türelmesebbek leszünk.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete