Tárkonyos zöldbab-főzelék pirított sertéskockákkal
Hozzávalók:
- 60 dkg fagyasztott zöldbab
- 25 dkg sárgarépa
- 3 evőkanál 10%-os ecet
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szárított tárkony
- só, frissen őrölt bors
- 60 dkg sertéstarja
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál tárkony
- 1 teáskanál római kömény
- olaj
Elkészítés:
- A babot fagyottan a lábosba szórjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A zöldségeket annyi ecetes, sós vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi.
- A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, és fokozatosan elkeverjük a bab főzőlevével. Sűrűsödésig forraljuk, majd beletesszük a zúzott fokhagymát és a tárkonyt. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, és összeforraljuk.
- A kockákra vágott sertéshúst nagy lángon átpirítjuk a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Öntünk alá 1 dl vizet, kevergetve újra zsírjára sütjük a húst. Sóval, borssal ízesítjük, és a főzelékkel tálaljuk.
Tárkonyos kelkáposzta mustáros fasírttal
Hozzávalók
a fasírthoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál mustár
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- só, frissen őrölt bors
- napraforgóolaj
a főzelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál szárított tárkony
- 50 dkg kelkáposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors, citrom
Elkészítés:
- A fasírthoz a húst elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, az aprított petrezselyemmel, 3 evőkanál zsemlemorzsával, a mustárral, sóval, borssal. Összegyúrjuk, és félretesszük.
- A főzelékhez a vöröshagymát apróra kockázzuk. Olajon megdinszteljük, majd beletesszük a tárkonyt, a vékonyra csíkozott kelkáposztát, a zúzott fokhagymát. A forró olajon 3-4 perc alatt átforgatjuk a keveréket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
- Puhára főzzük a kelkáposztát, beleöntjük a tejszínt, átforraljuk, majd a forró főzelékből kivett lével elkevert liszttel behabarjuk. Citromlével ízesítjük.
- A félretett masszából húspogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban készre sütjük.
- A főzelék akkor is finom krémes lesz, ha nem liszttel habarjuk, hanem a főzelék felét turmixoljuk, és ezzel sűrítjük.
Képek: Vrábel Kriszta