Konyha

Így még a gyerekek is megeszik a zöldbabot és a kelkáposztát: ízletes főzelékek a tányéron

Unja már az ezerszer ismételt főzelékeket? Akkor térjen el bátran a megszokottól, és készítsen különleges változatokat ebédre, vacsorára!

Tárkonyos zöldbab-főzelék pirított sertéskockákkal

Hozzávalók:

  • 60 dkg fagyasztott zöldbab
  • 25 dkg sárgarépa
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szárított tárkony
  • só, frissen őrölt bors
  • 60 dkg sertéstarja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 teáskanál római kömény
  • olaj

Elkészítés: 

  • A babot fagyottan a lábosba szórjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A zöldségeket annyi ecetes, sós vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi.
  • A lisztet csomómentesre keverjük a tejföl­lel, és fokozatosan el­keverjük a bab főzőlevével. Sűrűsödésig forraljuk, majd beletesszük a zúzott fokhagymát és a tárkonyt. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, és összeforraljuk.
  • A kockákra vágott sertéshúst nagy lángon átpirítjuk a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Öntünk alá 1 dl vizet, kevergetve újra zsírjára sütjük a húst. Sóval, borssal ízesítjük, és a főzelékkel tálaljuk.

Tárkonyos kelkáposzta mustáros fasírttal

Hozzávalók

a fasírthoz:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál mustár
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, frissen őrölt bors
  • napraforgóolaj

a főzelékhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál szárított tárkony
  • 50 dkg kelkáposzta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors, citrom

Elkészítés:

  1. A fasírthoz a húst elkeverjük a to­jással, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, az aprított petrezselyemmel, 3 evőkanál zsemlemorzsával, a mustárral, sóval, borssal. Összegyúrjuk, és félretesszük.
  2. A főzelékhez a vöröshagymát apróra kockázzuk. Olajon megdinszteljük, majd beletesszük a tárkonyt, a vékonyra csíkozott kelkáposztát, a zúzott fokhagymát. A forró olajon 3-4 perc alatt átforgatjuk a keveréket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
  3. Puhára főzzük a kelkáposztát, beleöntjük a tejszínt, átforraljuk, majd a forró főzelékből kivett lével elkevert liszttel behabarjuk. Citromlével ízesítjük.
  4. A félretett masszából húspogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban készre sütjük.
  5. A főzelék akkor is finom krémes lesz, ha nem liszttel habarjuk, hanem a főzelék felét turmixoljuk, és ezzel sűrítjük.

Képek: Vrábel Kriszta