Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• olaj
• 50 dkg burgonya
• 2 szál sárgarépa
• 1 púpozott evőkanál finomliszt
• 1,5 liter zöldséglé
• só, frissen őrölt bors
• 25 dkg csemegekukorica (konzerv)
• 50 dkg tőkehalfilé (fagyasztott, felengedve)
• 2 dl tejszín
• fél citrom
• 10 dkg kolozsvári szalonna
• 3-4 szelet kenyér
• 1 csokor petrezselyem
1. Az apróra vágott vöröshagymát olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és burgonyát. Az olajon átpirítjuk, rászórjuk a lisztet, átkeverjük, végül felöntjük a zöldséglével. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, takaréklángon főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
2. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát, a kiolvadt, nagyobb darabokra vágott halat is. 8 percig főzzük, végül elkeverjük benne a tejszínt, és összeforraljuk a levest. Kevés citromlével ízesítjük.
3. A szalonnát egészen apróra vágjuk, egy serpenyőben zsírjára sütjük, kivesszük, félretesszük.
4. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apró kockára vágott kenyeret. A levest a szalonna- és kenyérkockákkal, a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta