Konyha

Ági jelenti a piacról: ne várjunk tovább a befőzéssel, a választék elérte a csúcsot

Idén lassan indult be a szezon, sokat kellett várnunk, hogy megvásárolhassuk kedvenceinket. Főleg, amik itthon teremtek, szabadföldben, és elfogadható áron kaphatók. Most aztán van minden!

Ne várjunk tovább a befőzéssel!

Jó, az eper eltűnt, már valóban lejárt az ideje, de cseresznyét, meggyet még láttam elvétve egy-két standon, 1000-2000 forint körül. A barackok továbbra is hódítanak, van nektarin, kicsi, lapos nektarin (isteni édes!), sárga és fehér húsú őszi, és még a kajszi is jól tartja magát kb. 1200-1500 Ft-ért. Most már ne várjunk a befőzéssel! A szilva, a ringló kb. 1000-1500 forint körül kapható. A málna reménytelen, még mindig 5000 forint kilója, ennél még az ún. erdélyi áfonyát is olcsóbban, kb. 2500-3000 Ft-ért mérik. Újra feltűnt viszont a ribizli. A görögdinnyét nagy cikkekre vágják, így cipelni és enni is könnyebb, a cikkek pedig mindössze 300 forintba kerülnek.

Használjuk ki a zöldségbőséget

Sokszor a nyár beköszöntével, júniusban abba a hitbe ringatjuk magunkat, hogy a piaci választék már maga a Kánaán. Pedig az igazi bőség inkább az évszak vége felé, az ősz közeledtével jön el, amikorra minden termés beérik, és nem kell importálni. Nyugodtan tervezhetünk csemegekukoricás könnyű, nyári ebédet a családnak. Gyönyörűek, zsengék a kukoricacsövek, az áruk pedig már 200-400 Ft között jár. Míg júliusban alig láttuk, most a vajbab is visszatért, 1100 Ft körüli áron. Remek főzeléket vagy rakott zöldbabot készíthetünk belőle, de megpucolva, feldarabolva téli tartalékot is képezhetünk.

Lila és fehér

A padlizsán is ilyenkor éli fénykorát. Az ára is kíméletes, most kb. 600 Ft kilója. Készíthetünk belőle görög muszakát, erdélyi eredetű, fokhagymával, hagymával, esetleg mustárral ízesített vinetát, vagyis padlizsánkrémet, de caponata nevű délolasz ragut is, zellerrel, paradicsommal, olajbogyóval. Ha a hozzávalókat jól összefőzzük, szendvicsekre kenve, de spagettire dobva is nagyon finom.

Sajnos a ­karfiol ára nem igen ment lejjebb, esetleg kisebb darabokat vehetünk belőle, hogy a zöldségleve­seinket gazdagítsa.
Viszont a friss fejes káposzta üdítő látvány. Érdemes belőle rétest, pogácsát, palacsintát készíteni. Reform zöldséges étel, ha szeletekre vágjuk, néhány perc alatt kissé előfőzzük, majd lecsöpögtetve bepanírozzuk, és olajban kirántjuk.

Egyre nagyobb a cukkini

Ezt a sokféleképpen felhasználható zöldséget néhány éve még szinte ingyen dobták utánunk. Idén tavasszal is megjelent, ám meglehetősen drágán (télen is kapható, de nyilván import). Most végre alacsonyabb lett az ára (kb. 400-600 Ft kilója), és egyre nagyobb a mérete. Ilyenkor egészen más ételeket készíthetünk belőle. Érdemes szeletekre vágva bepanírozni és kirántani, vagy zöldfűszerekkel megszórva olajban kisütni, de ha van türelmünk nagylyukú reszelőn lereszelni, csodálatos főzeléket is készíthetünk belőle. Nem is beszélve a tócsniról, ami önállóan, fokhagymás tejföllel is remek étel, de köretnek is jól használhatjuk.

Csodás nyári klasszikus

Zsenge fejes káposztából készíthetjük a kapros-tejfölös töltött káposztát. Ehhez a káposztafejet forró vízben főzzük néhány percig, majd szűrőkanállal kivéve csöpögtessük le, és ha kihűlt, szedjük szét leveleire. A kisebb, már nem tölthető belső leveleket vágjuk csíkokra. A leveleket töltsük meg darált húsból, fonnyasztott hagymából, zúzott fokhagymából, szalonnából, főtt rizsből kevert, sóval, borssal, kaporral, esetleg csomborral fűszerezett töltelékkel. A lábas aljára tegyünk olajat, rá a csíkokra vágott, majd a töltött káposztát, öntsük fel vízzel (van, aki ilyenkor paradicsomlevet is ad hozzá), és kb. egy óra alatt főzzük puhára.

Fotó: Adobestock

A cikkben szereplő árak a lap szerkesztésekor érvényes állapotot tükrözik.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete