Mézes mustárszószos sertésszűz pirított gombás rizzsel
Hozzávalók:
• 70 dkg sertésszűz
• 2 evőkanál magos mustár
• 2 evőkanál méz
• 1 dl Worcestershire mártás
• 2 közepes fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl főzőtejszín
• 1 evőkanál liszt
• 3 dl marhahúslé vagy zöldéglé
• só, frissen őrölt bors
• olaj
A körethez:
• 40 dkg csiperkegomba
• 20 dkg hosszú szemű rizs
• 1 csokor petrezselyem
1. A sertészüzet 3 centiméteres szeletekre vágjuk. Egy nagyobb, felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon, nagy hőfokon, oldalanként kb. 1-1 perc alatt megsütjük a szeletek mindkét oldalát. Félretesszük a húst.
2. A vékonyra szelt vöröshagymát ugyanebben a serpenyőben, kevés olajon puhára dinszteljük. Felöntjük a húslével, a Worcestershire mártással, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdet is.
3. Beletesszük a hússzeleteket. Lefedve 10-15 percig főzzük, majd fokozatosan beleöntjük az 1 evőkanál liszttel csomómentesre kevert tejszínt. Összeforraljuk, mustárral, mézzel, sóval, borssal ízesítjük.
4. A rizst bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A feldarabolt gombát kevés olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, elkeverjük a rizzsel és a finomra vágott petrezselyemmel.
Fotó: Vrábel Kriszta