Sütőtökös vadas marharagu burgonyafánkkal
Hozzávalók:
• 60 dkg marhahús
• 2 fej vöröshagyma
• 30 dkg sütőtök
• 30 dkg sárgarépa
• 15 dkg fehérrépa
• 1 db kisebb zellergumó
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál liszt
• 1 evőkanál méz
• 1 teáskanál csilikrém
• fél citrom
• 1 merőkanál húslé
A burgonyafánkhoz:
• 1 kg burgonya
• liszt
• 1 tojás
• 7 g (egy csomag) szárított élesztő
• só, frissen őrölt bors
• olaj a sütéshez
1. 1 fej finomra vágott vöröshagymát olajon dinsztelünk. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, lepirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve
1,5 óráig főzzük. Közben pótoljuk az elfőtt vizet.
2. Amíg fő, a hámozott sütőtököt és a zöldségeket, valamint a másik fej hagymát feldaraboljuk, lábosba tesszük. Felöntjük annyi húslével vagy vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve puhára főzzük a zöldégeket. Botmixerrel krémesítjük.
3. Hozzáadjuk a marhahúst, sóval, mustárral, mézzel, csilivel és kevés citromlével ízesítjük. Addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Hozzákeverjük a liszttel csomómentesre kikevert tejfölt,
és újra felforraljuk.
4. A burgonyafánkhoz a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük és villával összetörjük. Hűlni hagyjuk, majd amikor már csak enyhén langyos, elkeverjük az instant élesztővel, a tojással, és annyi liszttel, amennyit felvesz. Megsózzuk, 1 óráig kelesztjük, majd fánkokat formázunk belőle. Lisztezett felületen 30 percig tovább kelesztjük a fánkokat, majd bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukat készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta