Rántott csirkemáj mazsolás hagymalekvárral, bulgurral
Hozzávalók:
• 50 dkg csirkemáj
• 1 tojás
• 5 dkg liszt
• 5 dkg zsemlemorzsa
• 50 dkg lila hagyma
• 5 dkg mazsola
• 5 evőkanál balzsamecet
• 1 evőkanál méz
• 2 evőkanál olívaolaj
• 20 dkg bulgur
• só, frissen őrölt bors
• olaj a máj sütéséhez
1. A megtisztított lila hagymákat félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben, olívaolajon, takaréklángon dinsztelni kezdjük. Megsózzuk, és amikor már kicsit megfonnyadt, hozzáadjuk a mézet, a mazsolát és a balzsamecetet. Végül takaréklángon, lefedve egészen megpuhítjuk.
2. A bulgurt bő, sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, és leszűrjük, félretesszük.
3. A májat hagyományos módon bepanírozzuk, és olajban készre sütjük. A bulgurral és a hagymalekvárral kínáljuk.
Hagymás-tejfölös dödölle
Hozzávalók:
• 80 dkg burgonya
• kb. 25 dkg liszt
• só, frissen őrölt bors
• 1 nagyobb fej vöröshagyma
• 4 evőkanál zsír vagy olaj a hagyma sütéséhez
• 2,5 dl tejföl
1. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi sós vízben főni, amennyi még éppen nem lepi el (kb. egy ujjnyira a krumpli alá érjen a víz). Főzés közben többször is átforgatjuk.
2. A hagymát felszeleteljük, zsírban vagy olajban megpirítjuk, majd a zsiradékból kiszedve egy tányérra félretesszük.
3. A megfőtt krumplit a főzővízzel együtt összetörjük, hogy kásás állagú legyen. Megsózzuk, megborsozzuk. A tűzön hagyjuk, és fakanállal vagy a robotgép dagasztókarjával beledolgozzuk a lisztet. Kb. 25 dkg lisztet vesz fel, ez függ a krumpli fajtájától is – sűrű, kemény masszát kell kapnunk. Ha kész, levesszük a tűzről.
4. A zsiradékba zsíros kanállal galuskákat szaggatunk, megpirítjuk őket, hagymával megszórva és tejföllel megöntözve tálaljuk.
Sütőtökös lencsefasírt burgonyapürével
Hozzávalók:
• 20 dkg lencse
• 1 tojás
• 20 dkg sütőtök
• 1 csokor petrezselyem
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 db szikkadt zsemle
• 5 dkg zsemlemorzsa
• 80 dkg burgonya
• 3 dkg vaj
• kb. 2 dl tej
• só, frissen őrölt bors
• 1 evőkanál currypor
1. A megmosott lencsét bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. Tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra reszelt sütőtököt, a felaprított petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket és a tojást. Összedolgozzuk a masszát, majd sóval, frissen őrölt borssal és curryporral ízesítjük.
2. Pihentetjük, és zsemlemorzsával fasírtokat formázunk belőle. Sütőpapírra helyezzük, kevés olajjal megcsepegtetjük, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük őket.
3. A hámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, vajjal és tejjel összekeverve villával összetörjük. Sóval ízesítjük.
Fotó: Vrábel Kriszta