Konyha

Spórolós kaják: főételek, amikkel fejenként 400 forint alatt jóllakik a család

Ha az ünnepek előtt kiköltekeztünk, januárban jól jön, ha legalább a konyhapénzt meg tudjuk fogni. Ezekkel a kiadós fogásokkal sikerülhet.

Rántott csirkemáj mazsolás hagymalekvárral, bulgurral

Hozzávalók:
• 50 dkg csirkemáj
• 1 tojás
• 5 dkg liszt
• 5 dkg zsemlemorzsa
• 50 dkg lila hagyma
• 5 dkg mazsola
• 5 evőkanál balzsamecet
• 1 evőkanál méz
• 2 evőkanál olívaolaj
• 20 dkg bulgur
• só, frissen őrölt bors
• olaj a máj sütéséhez

1. A megtisztított lila hagymákat félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben, olívaolajon, takaréklángon dinsztelni kezdjük. Megsózzuk, és amikor már kicsit megfonnyadt, hozzáadjuk a mézet, a mazsolát és a balzsam­ecetet. Végül takaréklángon, lefedve egészen megpuhítjuk.
2. A bulgurt bő, sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, és leszűrjük, félretesszük.
3. A májat hagyományos módon bepanírozzuk, és olajban készre sütjük. A bulgurral és a hagymalekvárral kínáljuk.

Hagymás-tejfölös dödölle

Hozzávalók:
• 80 dkg burgonya
• kb. 25 dkg liszt
• só, frissen őrölt bors
• 1 nagyobb fej vöröshagyma
• 4 evőkanál zsír vagy olaj a hagyma sütéséhez
• 2,5 dl tejföl

1. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi sós vízben főni, amennyi még éppen nem lepi el (kb. egy ujjnyira a krumpli alá érjen a víz). Főzés közben többször is átforgatjuk.
2. A hagymát felszeleteljük, zsírban vagy olajban megpirítjuk, majd a zsiradékból kiszedve egy tányérra félretesszük.
3. A megfőtt krumplit a főzővízzel együtt össze­törjük, hogy kásás állagú legyen. Megsózzuk, megborsozzuk. A tűzön hagyjuk, és fakanállal vagy a robotgép dagasztókarjával beledolgozzuk a lisztet. Kb. 25 dkg lisztet vesz fel, ez függ a krumpli fajtájától is – sűrű, kemény masszát kell kapnunk. Ha kész, levesszük a tűzről.
4. A zsiradékba zsíros kanállal galuskákat szaggatunk, megpirítjuk őket, hagymával megszórva és tejföllel megöntözve tálaljuk.

Sütőtökös lencsefasírt burgonyapürével

Hozzávalók:
• 20 dkg lencse
• 1 tojás
• 20 dkg sütőtök
• 1 csokor petrezselyem
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 db szikkadt zsemle
• 5 dkg zsemlemorzsa
• 80 dkg burgonya
• 3 dkg vaj
• kb. 2 dl tej
• só, frissen őrölt bors
• 1 evőkanál currypor

1. A megmosott lencsét bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. Tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra reszelt sütőtököt, a felaprított petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket és a tojást. Összedolgozzuk a masszát, majd sóval, frissen őrölt borssal és curry­porral ízesítjük.
2. Pihentetjük, és zsemlemorzsával fasírtokat formázunk belőle. Sütőpapírra helyezzük, kevés olajjal megcsepegtetjük, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük őket.
3. A hámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, vajjal és tejjel összekeverve villával összetörjük. Sóval ízesítjük.

Fotó: Vrábel Kriszta