Krumpli-ábécé
A Burgonya Terméktanács főzési típusok szerint csoportosította és A, B, C osztályba sorolta a krumplikat, így is vásárolhatjuk őket előre- csomagolva az áruházakban.
A: Salátának való burgonyafajták: saláták, paprikás krumpli és rakott krumpli készítéséhez
B: Főznivaló, nem szétfövő burgonya: főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
C: Sütnivaló, enyhén szétfövő burgonya: sütéshez, burgonyás tésztákhoz, hasábburgonya készítéséhez, pürének.
A kutatók felfedeztek a burgonyában egy olyan anyagot, amely a magas vérnyomás kezelésében új lehetőségeket jelent.
Földi körte
A krumpli Dél-Amerika, pontosabban Peru szülötte. Hosszú, viszontagságos úton terjedt el szerte a világon, de végül legyőzte az addig egyeduralkodó kásákat. Elnevezése a német „földi körte” – Grundbirne – magyarosított változata.
Reggelire: Krumplifánk csililekvárral
Hozzávalók
a krumplifánkhoz:
■ 40 dkg krumpli
■ 1 tojás
■ só
■ kb. 30 dkg liszt
■ 2,5 dkg friss élesztő
■ olaj a sütéshez
a csililekvárhoz:
■ 4 friss csilipaprika
■ 1 piros kaliforniai paprika
■ 10 dkg cukor
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1-2 cm-es darabka friss gyömbér
■ 2 evőkanál fehérborecet
■ 2 evőkanál olívaolaj
A krumplit héjastól megfőzzük. Még langyosan hámozzuk, villával összetörjük. Adunk hozzá 1 egész tojást, sót, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Összedagasztjuk a tésztát, és 1-1,5 órára félretesszük kelni. Ha megkelt, 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, fánkokat szaggatunk, deszkán hagyjuk kelni újabb 30 percig, majd forró olajban készre sütjük. A paprikákat feldaraboljuk, 3 csili magjait eltávolítjuk, az egyikét meghagyjuk. Kevés olívaolajon megdinszteljük
a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a cukrot, a borecetet, és lassan felforraljuk, hogy a cukor elolvadjon. Beletesszük
a darabolt paprikákat, a fokhagymát, a reszelt gyömbért. 30 percig lassan, forralva főzzük a szószt, majd összeturmixoljuk.
■ 745 kcal/adag
Ebédre: Rozmaringos sült krumpli csicseriborsóval
Hozzávalók:
■ 1 kg sütni való burgonya
■ 40 dkg csicseriborsó (konzerv)
■ 20 dkg kolozsvári szalonna
■ 1 citrom
■ 3-4 gerezd fokhagyma
■ 1 dl olívaolaj
■ só, frissen őrölt bors
■ friss rozmaring
A krumplik héját folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, és csónakokra vágjuk őket. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Ráhelyezzük a krumplicsónakokat. Közéjük szórjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, a felkockázott szalonnát és a zúzott fokhagymát. Rozmaringágakat tűzdelünk közéjük. Megsózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromlevet, és ráöntjük az olajat, illetve alá
1 dl vizet. 230 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
■ 780 kcal/adag
Vacsorára: Póréhagymás burgonykrémleves
Hozzávalók:
■ 50 dkg krumpli
■ 20 dkg (kb. egy nagyobb)
póréhagyma
■ 2 dl tejszín
■ só, bors
■ fél citrom leve
■ 3 dkg vaj
■ 8 dl zöldséglé
A felkarikázott póréhagymát vajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, felöntjük a zöldséglével. Takarékon puhára főzzük a krumplit. Mikor megpuhult, összeturmixoljuk, beleöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, végül belefacsarjuk a citrom levét.
■ 318 kcal/adag
Fotó: archív