Fogyókúra poharakba töltve
Egy kis tálka csoki mousse könnyen eltelít és mégis csupán néhány kalória van benne. Pontosan ez ennek a különleges módszernek a lényege, hogy olyan desszerteket vagy éppen köreteket készítsünk, amelyek állaguk miatt gyorsan laktatnak, kevés is elég belőlük, ám olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nem hizlalnak. Eresszük szabadjára a fantáziánkat, hogy mi mindenből készíthetünk habos finomságokat, amiket poharakba töltve is kínálhatunk!
Könnyű alapok
Ha valamilyen habos finomságra vágyunk, akkor a legjobb, ha olyan zöldséget, gyümölcsöt választunk, amit könnyű pépesíteni. Ilyen az avokádó, a banán, az édesburgonya, sütőtök. De nagyszerű krémes textúrát ad a tofu vagy éppen a kókusz is. De a sűrítésre is érdemes odafigyelni és válasszunk megfelelő hozzávalókat. A pépesített gyümölcsök, gyümölcslevek, vagy a vegán tejek, mint például a mandula-, rizs-, szója-, vagy éppen a zabtej tökéletesek arra, hogy besűrítsük a különböző krémes keverékeket.
Krémes édességek
Csoki mousse a nagynéni receptje szerint
Hozzávalók:
2 deci light kakaós ital
1 zacskó zselatin
4 evőkanál vörösbor
2 tojásfehérje keményre verve
Elkészítése:
Öntsük a bort egy tálba, adjuk hozzá a zselatint és addig forraljuk, amíg a zselatin feloldódik. Keverjük össze a light kakaós itallal és várjuk, amíg kihűl, végül adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét is. A kész keveréket oszlassuk el hat kis pohárkában.
Lime álom
Hozzávalók:
2 avokádó kikapart belseje
2 banán felkockázva
2/3 csésze friss citromlé (kb. 2 citrom)
2/3 csésze friss limelé (kb. 4 lime)
2 teáskanál citromhéj
2 teáskanál limehéj
¼ csésze agavé vagy juharszirup
1 csipet só
Elkészítés:
Tegyük az összes hozzávalót turmixgépbe és keverjük simára. Oszlassuk el négy kis tálkában és tegyük hűtőbe. Mielőtt felszolgáljuk, szórjuk meg egy kevés darált mandulával.
Vegán répatorta püré
Hozzávalók:
2 csésze friss sárgarépalé
2 csésze friss ananász felkockázva
2 avokádó hámozva és kimagozva
1 csésze kesudió apróra vágva
½ csésze datolya kimagozva
3 evőkanál juharszirup
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
¾ teáskanál őrölt szerecsendió
4 szem dió apróra vágva
1 csipet só
Elkészítése
Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe és addig keverjük, amíg püré állagú nem lesz. Kis tálakban szervírozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg mazsolával vagy kesudióval.
Habos köretek
Pikáns avokádó hab
Hozzávalók:
2 nagy avokádó kikapart belseje
1 lime leve és lereszelt héja
100 gramm alacsony zsírtartalmú krémsajt
1 csipet só
1 csipet fekete bors
1 csipet chili
1 tojásfehérje keményre verve
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük el, amíg krémes állagú nem lesz, a tojásfehérjét a legvégén adagoljuk hozzá óvatosan. Ízlés szerint még megszórhatjuk egy kevés chilivel.
Fűszeres édesburgonya krém
Hozzávalók:
2 csésze párolt és összetört édesburgonya
1 csésze kesudió apróra vágva
1 csésze narancslé
½ csésze alacsony zsírtartalmú tej
2 evőkanál juharszirup
2 evőkanál citromlé
1,5 teáskanál apróra vágott narancshéj
2,5 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szerecsendió
½ teáskanál gyömbér
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet só
Elkészítés:
Keverjük össze az összes hozzávalót, amíg sima nem lesz, oszlassuk el egy tepsiben és a tetejét süssük addig, hogy ropogós legyen. Köretként tálaljuk.
Fotók: Pexels.com