Konyha

Harcsatepertő, lecsós hekk és halvagdalt: a 3 legfinomabb halas recept a szezonra

Egészséges, mégis túl keveset fogyasztunk belőle. Érdemes hát kihasználni a horgászszezont! Friss fogás híján viszont a bolti uszonyosok is tökéletesek ezekhez a könnyű, de ízletes halas fogásokhoz.

Lecsóban sült hekktörzs

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg friss vagy fagyasztott hekktörzs
• 10 dkg szalonna
• 80 dkg burgonya
• 50 dkg lecsópaprika
• 50 dkg paradicsom
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika

1. A hekktörzset, ha fagyasztott, kiengedjük, megmossuk, teljesen szárazra töröljük, és kívül-belül megsózzuk.
2. A szalonnát apróra kockázzuk, és egy lábosban zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, dinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát.
3. A fűszert egy perc alatt átfuttatjuk a zsiradékon, majd rászórjuk a meghámozott és felkarikázott burgonyát, a karikára vágott paprikát, a feldarabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymát.
4. Megsózzuk, és olykor megkeverve, lefedve 20 percig főzzük a burgonyás lecsót. Ha elkészült, átszedjük egy tűzálló tálba, belehelyezzük a hekktörzset, és 220 Celsius-fokra melegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük a halat.

Harcsatepertő kapros-túrós nokedlivel

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 60 dkg harcsafilé vagy afrikai harcsa
• 10 dkg liszt
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál só
• frissen őrölt bors
• 1 teáskanál fokhagymapor
• olaj a sütéshez
A nokedlihez:
• 50 dkg liszt
• 2 db tojás
• 30 dkg tehéntúró
• 10 dkg juhtúró
• 3 dl tejföl
• 1 csokor friss kapor
• só, víz

1. A nokedlihez egy nagy tálban csomómentesre keverjük a lisztet a tojásokkal és 2,5 dl vízzel. Fokozatosan annyi vizet adunk a masszához, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. Megsózzuk, és 20 percig pihenni hagyjuk, majd nokedliszaggatóval lobogó, sós vízbe szaggatjuk, és adagonként kifőzzük.
2. A kétféle túrót és a tejfölt villával elkeverjük, megsózzuk, frissen vágott kaporral ízesítjük, és összeforgatjuk a nokedlivel.
3. A lisztet egy nagy tálban összekeverjük a paprikával, a fokhagymaporral, a sóval és a frissen őrölt borssal. A megmosott, szárazra törölt harcsafilét felkockázzuk, megforgatjuk a paprikás lisztben. Tálalás előtt bő, forró olajban adagonként ropogósra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat. A frissen sült haltepertőt a megmelegített nokedlivel kínáljuk.

Zöldséges halvagdalt

Hozzávalók 4 adaghoz (12 szelethez):
• 50 dkg friss harcsa vagy afrikai harcsa
• 10 dkg cukkini
• 10 dkg kápia paprika
• 10 dkg sárgarépa
• 2 db M-es tojás
• 1 teáskanál mustár
• 1 citrom reszelt héja
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 szál újhagyma
• 1 csokor petrezselyem
• só, bors
• 1 mokkáskanál morzsolt csili
• 1 teáskanál mustár
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 evőkanál currypor
• 5 dkg zabpehely
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál zsemlemorzsa

1. A halfilét sós vízben forralva 5 percig főzzük. Leszűrjük, és ha egy kicsit kihűlt, kézzel egy keverőtálba morzsoljuk, hogy az esetleges szálkákat eltávolítsuk belőle.
2. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabpelyhet, a citromhéjat, az aprított petrezselymet, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott újhagymát és a reszelt vöröshagymát, valamint a csilit és a száraz fűszereket. Az apró kockákra vágott nyers cukkinit, paprikát és reszelt sárgarépát is hozzákeverjük.
3. Kézzel összegyúrjuk a masszát. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd olajjal kikent és zsemlemorzsával kiszórt őzgerincformába lapogatjuk. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Amint langyosra hűlt, kiborítjuk a formából, és felszeleteljük. Hidegen is nagyon finom.

Fotó: Vrábel Kriszta