Konyha

A nyár vége legértékesebb gyümölcsei a konyhában: 4 ellenállhatatlan édesség nektarinnal és szilvával

Kevés olyan időszaka van az évnek, mint a nyárutó, ami annyira elkényeztet gyümölcsökkel, hogy szinte lehetetlen válogatni. Nem is kell, négy különböző mennyei édességet mutatunk a nyárutó ízletes finomságaival!

Nektarinos pite mandulás diókrémmel

Hozzávalók:
✔ 1 csomag (275 g) leveles tészta
✔ 5 nektarin
✔ 10-10 dkg darált dió és mandula
✔ 1,5 dl tejszín
✔ 1 vaníliarúd kikapart magjai
✔ 10 dkg cukor
✔ 3 tojássárgája
✔ 20 dkg vaj

A leveles tésztát kitekerjük, és kibélelünk vele egy 27-28 cm átmérőjű, kivajazott piteformát. A nektarinokat megtisztítjuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a feleket vékony cikkekre szeljük. A diót összekeverjük a mandulával. A tejszínt felfőzzük a vaníliarúddal, a magjaival, a cukorral. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vajat, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. Hagyjuk kissé hűlni, és hozzákeverjük a diós-mandulás keveréket. A krémet a piteformába töltjük, rásimítjuk a tésztára. Végül körkörösen elosztjuk rajta a nektarinszeleteket. 190 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, és felszeletelve tálaljuk.

Sárgabarackos morzsa

Hozzávalók:
✔ 1,5 dl tej
✔ 2 dkg élesztő
✔ 30 dkg liszt
✔ 4 dkg cukor
✔ 1 csipet só
✔ 1 tojás
✔ 6 dkg vaj
✔ 35 dkg sárgabarack
✔ 5 evőkanál sárgabaracklekvár
a morzsához:
✔ 15 dkg liszt
✔ 5 dkg vaj
✔ 2 evőkanál barna cukor
✔ 1 csipet fahéj

A tésztához 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk a meglangyosított tejben az élesztőt. A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a tojást és a felkockázott, puha vajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet is, és sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen 1 cm vékonyra nyújtjuk, és tepsibe helyezzük. A barackot megtisztítjuk, elfelezzük és kimagozzuk. A tésztát megkenjük a kissé felmelegített lekvárral, elosztjuk rajta a fél barackokat a vágott felükkel felfelé. A morzsához összegyúrjuk a hozzávalókat, és a barackra morzsoljuk. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
■ 250 kcal/szelet

Szilvás–marcipános mini galette

Hozzávalók:
✔ 30 dkg liszt
✔ 1 csipet só
✔ 2 tojássárgája
✔ 7 dkg barna cukor
✔ 10 dkg vaj
✔ 40 dkg szilva
✔ 1 narancs lereszelt héja
✔ 7 dkg cukor
✔ 2 teáskanál keményítő
✔ 1 csipet fahéj
✔ 10 dkg marcipán
✔ 1 tojássárgája
✔ fahéj és cukor

A tésztához simára gyúrjuk a lisztet a sóval, a tojássárgájákkal, a cukorral és a vajjal. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A szilvát megtisztítjuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Összekeverjük a narancs héjával, a cukorral, a keményítővel és a fahéjjal. A tésztát 6-8 részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk, és lisztezett felületen 3 mm vékonyra nyújtjuk. A tésztakörök közepén elosztjuk a szilvás tölteléket, és rájuk morzsoljuk a lereszelt marcipánt. A tésztaszéleket felhajtjuk úgy, hogy a töltelék középen kilátszódjon, megkenjük a tojássárgájával. Megszórjuk fahéjas kristálycukorral, és 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Áfonyás citromos pite

Hozzávalók:
✔ 30 dkg liszt
✔ 2 evőkanál barna cukor
✔ 18 dkg vaj
a citromkrémhez:
✔ 2 tojás
✔ 2 tojássárgája
✔ 15 dkg cukor
✔ 8 dkg vaj
✔ 2 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
✔ 15 dkg áfonya

Kivajazunk és kilisztezünk egy 28 cm átmérőjű piteformát. A tésztához sima tésztává dolgozzuk a lisztet a cukorral, a felkockázott, hideg vajjal és 2-3 evőkanál jéghideg vízzel. Ha szükséges, adhatunk még hozzá
1-2 evőkanál vizet. Kb. 30 percre folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk. A krémhez kézi habverővel felverjük
a tojást a sárgájákkal és a cukorral, majd vízgőz felett kis lángon, folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Hozzáadjuk a vajat, belekeverjük a citromhéjat és levet, majd még pár percig kevergetve főzzük. Hagyjuk kissé hűlni. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és a formába nyomkodjuk. Sütőpapírt helyezünk rá, ezt megszórjuk szárazbabbal (használhatunk lencsét is). 185 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A citromkrémet a tésztába töltjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tetejére szórjuk az áfonyát.

Fotó: archív