Konyha

Főzzünk jókat olcsón: négy ellenállhatatlan rakott zöldség recept vacsorára

Négy fenséges rakott étel, amellyel az egész családot lenyűgözheti!

Rakott padlizsán

Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
1 400 gr-os konzerv darabos paradicsom
10 dkg érlelt, szárított sonka
12,5 dkg mozzarella
5 dkg érlelt keménysajt pl. parmezán
1 gerezd fokhagyma
só, bors, kis csokor friss bazsalikom
liszt
2 egész tojás
olaj a sütéshez

A lábosba öntjük a paradicsomszószt, beletesszük a felaprított fokhagymát, a friss bazsalikomot, megsózzuk, megborsozzuk, és botmixerrel pürésítjük a szószt. Hosszában felszeleteljük a padlizsánt kb. 4-5 mm-s szeletekre (szeletelőgéppel a legkönnyebb, de akinek nincs gépe és nem bánik túl ügyesen a késsel, vágja nyugodtan keresztbe, karikákra). Lisztben megforgatjuk a padlizsánszeleteket, majd megmártjuk a felvert, sózott tojásokba, forró olajba, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk. Tűzálló tál aljára egy kevés szószt szedünk, ráteszünk egy réteg padlizsánt, sonkadarabokat, meghintjük reszelt parmezánnal. Sorban így rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók, a tetejére szószt szedünk, erre mozzarella sajtot karikázunk. 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.

Réteslappal rakott zöldségek

Hozzávalók:
1 csomag 8 lapos réteslap
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis fej zellergumó
2 szál szárzeller
20 dkg csiperkegomba
20 dkg kelkáposzta
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 dl tejföl
3 egész tojás
só, frissen őrölt bors
5 dkg vaj, olaj

Az apróra kockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. A zöldségeket meghámozzuk, káposztareszelőn lereszeljük, a gombát és a káposztát vékonyra felcsíkozzuk. A zöldségeket a hagymához adjuk, és 10 perc alatt puhára pároljuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és megsózzuk. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, majd a kihűlt zöldségekkel. A keveréket megsózzuk, megborsozzuk. A réteslapokat kettévágjuk, a vajat megolvasztjuk. Egy kerámiatál alját kikenjük vajjal, helyezünk rá 6 réteg, egyenként megvajazott réteslapot. Eloszlatjuk rajta a zöldségkrém felét. Ráhelyezünk 4 réteg, vajazott réteslapot, majd rátesszük a maradék zöldségkrémet. Végül befedjük a maradék 6 megvajazott réteslappal. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt összesütjük. Darabokra vágva tálaljuk.

Rakott cukkini fűszeres húsraguval

Hozzávalók:
50 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen
60 dkg cukkini (3 kisebb darab)
1 bögre jázminrizs
2 dl paradicsomlé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál fahéj
só, frissen őrölt bors, olívaolaj

Az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Beletesszük a paradicsomlevet, a zúzott fokhagymákat, a római köményt és a fahéjat, megsózzuk és megborsozzuk. Lefedve, takaréklángon puhára főzzük a fűszeres húsragut. Két cukkinit felkarikázunk, a harmadikat hosszában vágjuk. A rizst bő, lobogó sós vízben kifőzzük, mintha tésztát készítenénk, és mikor megpuhult leszűrjük. Tűzálló tál alját megkenjük olívaolajjal, rárétegezzük a karikázott cukkini felét, erre tesszük a rizs, majd a húsragu felét. Most a maradék karikázott cukkini következik, majd a maradék rizs és ragu. A tálat befedjük a hosszában vágott cukkini szeletekkel, megkenjük olívaolajjal, és a rakottast 220 fokra melegített sütőben 25 perc alatt összesütjük.

Csirkés rakott brokkoli

Hozzávalók:
50 dkg kockázott csirkecomb
40 dkg brokkoli
4 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
1 szem paradicsom
2 tojás
1 bögre rizs
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál szárított majoránna
olaj

Az apróra kockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockázott csirkehúst, a majoránnát, 1 szem darabolt paradicsomot, a fűszerpaprikát. Megsózzuk, megborsozzuk, öntünk alá 1 dl vizet, és puhára pároljuk a húst. Közben sós vízben a rizst kifőzzük, és leszűrjük. A nagyobb rózsákra szedett brokkolit forrásban lévő vízbe tesszük, és majdnem teljesen puhára főzzük, de vigyázzunk, ne főzzük szét! Leszűrjük. A brokkoli rózsákat vastagabb szeletekre vágjuk. Tűzálló tál alját megkenjük olajjal, rárétegezzük a szeletelt brokkoli egyharmad részét, a rizs és a csirkeragu felét. Újra brokkoli réteg következik, majd a maradék rizs és húsragu. Brokkolival zárjuk a rétegezést. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, megsózzuk, megkenjük vele az összeállított rakottas tetejét, és 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Fotó: pexels