Csilis babos palacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz:
8 db vastagabb sós palacsinta
1 kis konzerv főtt kukorica
1 kis konzerv főtt vörösbab
2 dl paradicsom-püré
8 dkg kuszkusz
1 fej vörös-hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 teáskanál csilikrém
só, frissen őrölt bors
1 db érett avokádó
15 dkg kígyóuborka
15 dkg paradicsom
15 dkg kápia paprika
1 fej lila hagyma
egy csokor petrezselyem
A tálaláshoz tejföl és reszelt sajt
1. A finomra vágott vöröshagymát serpenyőben 2 evőkanál olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot és kukoricát. Átfuttatjuk őket az olajon, majd felöntjük a paradicsompürével és 1 dl vízzel, hozzáadjuk a kuszkuszt, és lefedve 5 percig főzzük. Sóval, borssal, csilivel, római köménnyel és pirospaprikával ízesítjük.
2. A salátához feldaraboljuk a zöldségeket, egy tálban összekeverjük és enyhébben megsózzuk őket. Lime-levet facsarunk rájuk, és hozzákeverjük a finomra aprított petrezselymet is.
3. Az érett avokádó húsát egy evőkanál tejföllel villával áttörjük, enyhén megsózzuk. Aki szereti a csípőset, adhat hozzá egy kiskanál csilikrémet is.
4. A babos ragut a palacsintákba töltjük, megkenjük őket tejföllel és avokádókrémmel, megszórjuk a reszelt sajttal, majd feltekerjük. A salátával kínáljuk.
Ez is érdekelhet: Nem a fogyás a fő cél, de akkor mégis mire jó a húsvét előtti húshagyó böjt?
Rakott zöldséges palacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz:
8 db vastagabb sós palacsinta
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehér répa
10 dkg kelkáposzta
10 dkg cukkini
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál curryfűszer
2 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
A besamelhez:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dl tej
1 gerezd fokhagyma
10 dkg félkemény sajt
1 db tojás
só
1. A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, konyhai robotgéppel felaprítjuk, vagy sajtreszelőn lereszeljük. A finomra vágott vöröshagymát serpenyőben 2 evőkanál olajon dinszteljük, hozzáadjuk a zöldségeket és a zúzott fokhagymát. Pár perc alatt a zöldségeket is puhára dinszteljük, majd sóval, borssal és curryvel ízesítjük.
2. A zöldséges tölteléket a palacsintákba töltjük. Legyezőszerűen félbe, majd még egyszer félbehajtjuk, és egymást kicsit fedve tűzálló tálba tesszük őket.
3. A besamelhez a vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, átfuttatjuk rajta a lisztet, majd fokozatosan, állandó keverés mellett felöntjük a tejjel. Forralva besűrítjük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és a forró mártásban elkeverjük a lereszelt sajtot. Hűlni hagyjuk, majd az egész tojást is belekeverjük. A besamelkeveréket a palacsintákra öntjük, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük az ételt. Ecetes zöldsalátát kínálunk mellé.


Laktató palacsinták böjt idejére: 3 gyors recept, amit a húsimádó férjek is imádni fognak



Narancsos-túrós összesütött palacsinta
Hozzávalók 6 adaghoz:
kb. 10-12 db vastagabbra sütött palacsinta
30 dkg túró
2 szem narancs
6 evőkanál búzadara
2 db tojás
12 dkg cukor
1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
1 zacskó vaníliás pudingpor
5 dl tej
vaj és liszt a forma kikenéséhez
1. A megtisztított narancsok húsát botmixerrel pürésítjük. A túrót villával áttörjük, elkeverjük a narancspéppel, 6 dkg cukorral, 1 tojással, a citrom reszelt héjával, a vaníliás cukorral és a búzadarával.
2. Megtöltjük a palacsintákat a túrós töltelékkel, hideg helyen 1 óráig pihentetjük őket. Ezután 4 részre vágjuk, és állítva, vajjal kikent, liszttel megszórt tűzálló tálba helyezzük őket. Amíg a palacsinta hűl, addig hagyományosan, 6 dkg cukor hozzáadásával elkészítjük a vaníliapudingot. Hűlni hagyjuk, majd elkeverünk benne 1 egész tojást is.
3. A palacsintákat megkenjük a kész tojásos pudinggal, és 200 Celsius-fokos sütőben kb. 25 perc alatt összesütjük a desszertet.
Fotó: Vrábel Kriszta