A magyar konyha legrégebbi és legjobb ételei között mindig előkelő helyet foglalt el a fasírt. Ez az étel könnyen és gyorsan elkészíthető, amit nagyon sokan szeretnek akár rizzsel fogyasztva, vagy egy főzelékhez is fantasztikus párosítás. Sokféleképpen szokták elkészíteni, szinte ahány ház annyi szokás.
Mindenki készített már biztos pár féle receptet, mire megtalálta az igazit, de most megtaláltuk a nekünk legérdekesebbet. Könnyű és finom lesz tőle.
A fasírt alapreceptje ami mindenki számára ismert, egyáltalán nem bonyolult: darált sertéshús, tojás, fűszerek és az elmaradhatatlan vízben áztatott zsemle vagy kenyér kell hozzá. Van, aki sütés előtt még megforgatja zsemlemorzsában, esetleg zabpehelyben én van, aki másképp készíti, mert a zsemle vagy kenyér helyett csak szódabikarbónát szór bele.
Ez is érdekelhet: Főzzünk jókat, olcsón: húsmentes fasírtok, ahogy a férfiak is megeszik
Puhább és könnyebb fasírt szódabikarbónával
A szódabikarbóna használatával miközben kisütjük a fasírtokat a hő hatására sülés közben megnő a térfogatuk és ugyanolyan nagyra nőnek tőle, mintha hagyományosan vízben áztatott zsemlét vagy kenyeret kevernék a húshoz.
A fasírt szerkezete és a belseje is nagyon laza marad, így könnyen formázható. Ha esetleg túl puhának találjuk mikor összeállítottuk az alapanyagokat akkor, adjunk hozzá egy kevés zabpelyhet is, ami segít egyben tartani a húsos masszát. Ez a sokak által eddig egyáltalán nem ismert hozzávaló kevésbé hizlal, így akár diéta alatt is nyugodt szívvel fogyaszthatjuk.
Diétás zabfasírt
A diétás fasírt nagyon jó választás lehet bárki számára, mivel alacsonyabb zsírtartalommal és kevesebb kalóriával is rendelkezik, így még többet ehetünk belőle anélkül, hogy megülné a gyomrunkat, vagy tönkretenné a diétánkat. A fasírt elkészítéséhez ezekre a hozzávalókra lesz szükséged.
- darált hús
- zabpehely
- tojás
- fokhagyma
- vöröshagyma
- teáskanál pirospaprika
- fél teáskanál szódabikarbóna
- só,
- bors
Így készítheted el a szuper fasírtot:
- Első lépésként a darált húst tedd bele egy tálba, majd üsd hozzá a tojást, a darált zabpelyhet.
- Alaposan dolgozd össze, majd fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymáva, szódabikarbónával.
- Ezután ha nem sietünk és van időnk rá pihentessük 20 percig.
- Ha letelt a pihentetési idő a masszából formázz pogácsákat, és kicsit lapítsd el mindegyiket.
- Rendezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Spricceld meg kevés olajjal, és told forró sütőbe.
- Süsd meg 180 fokon 35-40 perc alatt. Közben a húspogácsákat és félidőben fordítsd át, hogy minden oldaluk szép piros legyen.
- A fasírtot rengeteg módon készíthetjük, akár olasz verzióban amihez egy kis paradicsomot és mozzarellát is felhasználhatunk.
Fotó: Getty Images