Konyha

A legjobb külföldi bódékaják otthon: így készíts az igazi curry wurstot, amerikai burgert és tacot

Rohanunk, nincs időnk, és ha megéhezünk, bekapunk valamit, amit az utcán, ablakon át, bódéból árulnak. Ha megszerettük, elkészíthetjük otthon is.

Rohanunk, nincs időnk, és ha megéhezünk, bekapunk valamit, amit az utcán, ablakon át, bódéból árulnak – próba, szerencse alapon. Néhány ambiciózus fiatal séf felismerte, hogy ez az új műfaj – a street food – akár magas minőségű is lehet. Így aztán divatot teremtettek. Street food klasszikus a mi lángosunk, amelynek ízei a piacok nyüzsgésében élvezhetők igazán.

Népszerűek lettek az amerikai hamburger, a hot dog, a kínai tavaszi tekercs. Követte őket a gírosz, a falafel, a francia szendvics vagy a francia palacsinta, a crêpe. Később a spanyol és dél-amerikai utcai ételek következtek, az empenada, a tortilla, a taco. Mostanában egyre több az elvihető levest kínáló, különböző nemzeti konyhákat képviselő hely is.

Mi jöhet még?

Bulgáriából, Szerbiából: kebabcseta, csebabcsicsa (faszénen sült darálthús- kolbászkák)

Olaszországból: piadina (észak-olasz töltött lepénykenyér) arancini (szicíliai sült rizsgombóc)

Amerikából, Mexikóból: wrap, fajitas, burrito (tortillatésztába csomagolt vegyes finomságok, sült csirkehús, salátaféleségek, bármilyen főtt ragu zöldségekkel, rizzsel, babbal, szószokkal)

Csirkés taco avokádós salátával

Hozzávalók:
✔ 4 tortillalap
✔ 30 dkg csirkemellfilé
✔ 1 avokádó
✔ 20 dkg konzervkukorica
✔ 1 fej lila hagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 kápiapaprika
✔ 5-6 koktélparadicsom
✔ 1 nagyobb lime
✔ olívaolaj
✔ 1 teáskanál csilikrém
✔ só, frissen őrölt bors
✔ friss koriander és tejföl

A csirkemellfiléből vastagabb szeleteket vágunk, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajon egy gerezd aprított fokhagymával együtt készre sütjük a szeleteket, utána felkockázzuk. Szaftosabb marad így, utólag darabolva a hús, mintha kockázva sütnénk! Az avokádót meghámozzuk, kivesszük a magját, kockákra vágjuk, és tálba tesszük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott kápiapaprikát, a lila hagymát, a darabolt paradicsomot.

Ráfacsarjuk a lime levét, adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat, kevés sót, frissen őrölt borsot és a csilit. Összekeverjük a salátát. A tortillalapokat serpenyőben átmelegítjük, rájuk szedjük a salátát, majd a csirkekockákat, és összehajtjuk a lapokat. Tejföllel kínáljuk.

Szalonnás sült hagymás hamburger

Hozzávalók:
✔ 40 dkg darált marhahús
✔ 15 dkg sós
✔ füstölt szalonna (kenyérszalonna)
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ frissen őrölt bors
✔ 1 teáskanál mustár
a tálaláshoz:
✔ 4 hamburgerzsemle
✔ 4 szelet sajt
✔ paradicsom
✔ szeletelt uborka
✔ majonéz, ketchup

A szalonnát is és a hagymát is egészen apró kockákra vágjuk, és serpenyőben összepirítjuk. A marhahúst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a szalonnás hagymát (a kisült zsírt is!), egy kevés mustárt, és összedolgozzuk. Kóstolás alapján sózzuk, bőven megszórjuk frissen őrölt borssal, majd a húst 20 percig hagyjuk pihenni. Felforrósított serpenyőben vastagságtól függően oldalanként 2-4 perc alatt készre sütjük a kézzel megformázott húspogácsákat. A kettévágott hamburgerzsemléket megpirítjuk a vágott felüknél, és ízlésünk szerint összeállítjuk a hamburgereket.

Crêpes

Hozzávalók:
✔ 25 dkg liszt
✔ 2 egész tojás
✔ 4 dkg vaj
✔ 4 dl tej
✔ só
tölteléknek:
✔ 20 dkg érettebb, félkemény sajt
✔ 20 dkg füstölt sonka
✔ 1 fej lila hagyma
✔ mustár

Az olvasztott vajat elkeverjük a tejjel, a tojásokkal, a lisztbe belekeverjük a sót, és fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Simára keverjük, és minimum 30 perc állni hagyjuk a tésztát. Vajjal enyhén megkent, nagyméretű palacsintasütőben vastagabb palacsintákat sütünk. A kész palacsintákat nagyon vékonyan megkenjük mustárral, megszórjuk felcsíkozott sonkával, reszelt sajttal és aprított lila hagymával. Kettéhajtjuk, és egyenként átsütjük őket a serpenyőben. A palacsintákat előre is elkészíthetjük, és a töltés után sütjük össze.

Currys hot dog

Hozzávalók:
✔ 4 minibagett
✔ 2 pár virsli
✔ 6-7 levél zöldsaláta
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ olaj
✔ 1 evőkanál liszt
✔ 1 dl natúr joghurt
✔ 3 evőkanál majonéz
✔ 1 teáskanál csípős curry fűszerkeverék
✔ csipet só
✔ pár csepp citromlé
✔ frissen őrölt bors

A hagymát felkockázzuk, lisztben megforgatjuk, majd forró olajban megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, és szétterítjük. A virsliket vízben készre főzzük. A salátát vékonyra csíkozzuk, a joghurtot elkeverjük a majonézzel, a curryvel, sóval, citromlével, borssal. A bagetteket 8-10 percre 220 fokos sütőbe tesszük átmelegíteni, az oldaluknál bevágjuk őket és kihajtjuk. Megkenjük kevés currys majonézzel, megszórjuk vágott salátával. Belehelyezzük a virslit, megszórjuk a pirított hagymával, és majonézt teszünk rá.

Fotó: Vrábel Kriszta