Rohanunk, nincs időnk, és ha megéhezünk, bekapunk valamit, amit az utcán, ablakon át, bódéból árulnak – próba, szerencse alapon. Néhány ambiciózus fiatal séf felismerte, hogy ez az új műfaj – a street food – akár magas minőségű is lehet. Így aztán divatot teremtettek. Street food klasszikus a mi lángosunk, amelynek ízei a piacok nyüzsgésében élvezhetők igazán.
Népszerűek lettek az amerikai hamburger, a hot dog, a kínai tavaszi tekercs. Követte őket a gírosz, a falafel, a francia szendvics vagy a francia palacsinta, a crêpe. Később a spanyol és dél-amerikai utcai ételek következtek, az empenada, a tortilla, a taco. Mostanában egyre több az elvihető levest kínáló, különböző nemzeti konyhákat képviselő hely is.
Mi jöhet még?
Bulgáriából, Szerbiából: kebabcseta, csebabcsicsa (faszénen sült darálthús- kolbászkák)
Olaszországból: piadina (észak-olasz töltött lepénykenyér) arancini (szicíliai sült rizsgombóc)
Amerikából, Mexikóból: wrap, fajitas, burrito (tortillatésztába csomagolt vegyes finomságok, sült csirkehús, salátaféleségek, bármilyen főtt ragu zöldségekkel, rizzsel, babbal, szószokkal)
Csirkés taco avokádós salátával
Hozzávalók:
✔ 4 tortillalap
✔ 30 dkg csirkemellfilé
✔ 1 avokádó
✔ 20 dkg konzervkukorica
✔ 1 fej lila hagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 kápiapaprika
✔ 5-6 koktélparadicsom
✔ 1 nagyobb lime
✔ olívaolaj
✔ 1 teáskanál csilikrém
✔ só, frissen őrölt bors
✔ friss koriander és tejföl
A csirkemellfiléből vastagabb szeleteket vágunk, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajon egy gerezd aprított fokhagymával együtt készre sütjük a szeleteket, utána felkockázzuk. Szaftosabb marad így, utólag darabolva a hús, mintha kockázva sütnénk! Az avokádót meghámozzuk, kivesszük a magját, kockákra vágjuk, és tálba tesszük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott kápiapaprikát, a lila hagymát, a darabolt paradicsomot.
Ráfacsarjuk a lime levét, adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat, kevés sót, frissen őrölt borsot és a csilit. Összekeverjük a salátát. A tortillalapokat serpenyőben átmelegítjük, rájuk szedjük a salátát, majd a csirkekockákat, és összehajtjuk a lapokat. Tejföllel kínáljuk.
Szalonnás sült hagymás hamburger
Hozzávalók:
✔ 40 dkg darált marhahús
✔ 15 dkg sós
✔ füstölt szalonna (kenyérszalonna)
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ frissen őrölt bors
✔ 1 teáskanál mustár
a tálaláshoz:
✔ 4 hamburgerzsemle
✔ 4 szelet sajt
✔ paradicsom
✔ szeletelt uborka
✔ majonéz, ketchup
A szalonnát is és a hagymát is egészen apró kockákra vágjuk, és serpenyőben összepirítjuk. A marhahúst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a szalonnás hagymát (a kisült zsírt is!), egy kevés mustárt, és összedolgozzuk. Kóstolás alapján sózzuk, bőven megszórjuk frissen őrölt borssal, majd a húst 20 percig hagyjuk pihenni. Felforrósított serpenyőben vastagságtól függően oldalanként 2-4 perc alatt készre sütjük a kézzel megformázott húspogácsákat. A kettévágott hamburgerzsemléket megpirítjuk a vágott felüknél, és ízlésünk szerint összeállítjuk a hamburgereket.
Crêpes
Hozzávalók:
✔ 25 dkg liszt
✔ 2 egész tojás
✔ 4 dkg vaj
✔ 4 dl tej
✔ só
tölteléknek:
✔ 20 dkg érettebb, félkemény sajt
✔ 20 dkg füstölt sonka
✔ 1 fej lila hagyma
✔ mustár
Az olvasztott vajat elkeverjük a tejjel, a tojásokkal, a lisztbe belekeverjük a sót, és fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Simára keverjük, és minimum 30 perc állni hagyjuk a tésztát. Vajjal enyhén megkent, nagyméretű palacsintasütőben vastagabb palacsintákat sütünk. A kész palacsintákat nagyon vékonyan megkenjük mustárral, megszórjuk felcsíkozott sonkával, reszelt sajttal és aprított lila hagymával. Kettéhajtjuk, és egyenként átsütjük őket a serpenyőben. A palacsintákat előre is elkészíthetjük, és a töltés után sütjük össze.
Currys hot dog
Hozzávalók:
✔ 4 minibagett
✔ 2 pár virsli
✔ 6-7 levél zöldsaláta
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ olaj
✔ 1 evőkanál liszt
✔ 1 dl natúr joghurt
✔ 3 evőkanál majonéz
✔ 1 teáskanál csípős curry fűszerkeverék
✔ csipet só
✔ pár csepp citromlé
✔ frissen őrölt bors
A hagymát felkockázzuk, lisztben megforgatjuk, majd forró olajban megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, és szétterítjük. A virsliket vízben készre főzzük. A salátát vékonyra csíkozzuk, a joghurtot elkeverjük a majonézzel, a curryvel, sóval, citromlével, borssal. A bagetteket 8-10 percre 220 fokos sütőbe tesszük átmelegíteni, az oldaluknál bevágjuk őket és kihajtjuk. Megkenjük kevés currys majonézzel, megszórjuk vágott salátával. Belehelyezzük a virslit, megszórjuk a pirított hagymával, és majonézt teszünk rá.
Fotó: Vrábel Kriszta