Konyha

Vacsorázzunk zöldségeket! 3 kiadós és olcsó tavaszi recept friss zöldekből

Ahogy egyre melegebbre fordul az idő, úgy vágyunk inkább a könnyű ételekre. Ezek a saláták akár főfogásnak is megfelelnek, ráadásul nemcsak a gyomrunkat, a pénztárcánkat sem terhelik meg nagyon.
Csicseriborsós mozzarellasaláta

Csicseriborsós mozzarellasaláta (480 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 400 gr főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 20 dkg paradicsom
  • 5 dkg aszalt paradicsom
  • 20 dkg mozzarella sajt
  • 1 fej vörös- vagy lila hagyma
  • 10 dkg zöld levélsaláta (pl. rucola, madársaláta…)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  1. A csicseriborsót folyó víz alatt átöblítjük, majd szárazra csepegtetjük.
  2. Egy tálba tesszük, összekeverjük az olajjal és a balzsamecettel.
  3. Hozzáforgatjuk a feldarabolt paradicsomot, a felcsíkozott hagymát, az aszalt paradicsomot, majd a megmosott, lecsöpögtetett salátát és a kockákra vágott mozzarella sajtot is.

Ez is érdekelhet: A legjobb külföldi bódékaják otthon: így készíts az igazi curry wurstot, amerikai burgert és tacot

Cukkinis-csirkés tésztasaláta (550 Ft egy adag)

Cukkinis-csirkés tésztasaláta
Cukkinis-csirkés tésztasaláta (550 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Friss tavaszi zöldek a tányéron: 4 spenótos, borsós és spárgás recept képpel

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 30 dkg fusilli tészta (vagy más rövid, durum-tészta)
  • 30 dkg cukkini
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 db kezeletlen héjú citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 4 evőkanál olívaolaj
  1. A csirkemellet körbesózzuk, és 200 Celsius-fokra melegített sütőben vagy air fryerben kb. 20 perc alatt egészben megsütjük – így szaftosabb marad, mint felkockázva. Alufóliával lefedve 15 percig hűlni hagyjuk.
  2. Amíg a hús megsül, a fusilli tésztát lobogó, sós vízben al dentére (azaz picit keményre) főzzük. Leszűrjük, a szűrőben folyó hideg víz alatt lehűtjük, majd alaposan lecsöpögtetjük.
  3. A cikkekre vágott cukkinit egy serpenyőben egy gerezd zúzott fokhagymával, 2 evőkanál olívaolajon átpirítjuk, majd összeforgatjuk a tésztával.
  4. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, a lé felét a tésztára öntjük. A citromhéjat összekeverjük a finomra aprított petrezselyemmel, a maradék citromlével és 4 evőkanál olívaolajjal.
  5. A csirkét kockákra vágjuk, tálba tesszük, és összeforgatjuk a petrezselymes öntettel, végül pedig a tésztás-cukkinis salátával.

Görög, feta sajtos újkrumplisaláta (600 Ft egy adag)

Görög, feta sajtos újkrumplisaláta
Görög, feta sajtos újkrumplisaláta (600 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 80 dkg újkrumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor menta és kapor
  • 10 dkg feta sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • negyed citrom leve
  • 3 dl görög joghurt
  • só, frissen őrölt bors
  1. Az újkrumplit alaposan megsikáljuk, a héját megapargatjuk, és bő, sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
  2. Leszűrjük, hűlni hagyjuk, és nagyobb karikákra vágjuk. A hagymát felszeleteljük, összeforgatjuk a burgonyával, enyhén sózzuk, és hagyjuk tovább hűlni.
  3. Egy nagy tálban összekeverjük a joghurtot az olívaolajjal, a zúzott fokhagymával, a morzsolt feta sajttal, a finomra vágott mentával és kaporral. Sóval, borssal citromlével ízesítjük, majd összeforgatjuk a krumplis-hagymás keverékkel.

Fotók: Vrábel Kriszta