Egészség Lélek

Eljött az idő: ekkor szükséges újraoltatni magát a koronavírus ellen

Ősszel emelkedik a felső légúti megbetegedések, az influenzások száma, de a koronavírus sem tűnt el még az életünkből. Vajon az újfajta variánsokkal szemben védenek még a régebbi oltások? Utánajártunk!

Sok szó esik arról, hogy a mostani Covid-fertőzések már enyhébb lefolyásúak, mint az első, második hullámban, az elmúlt két-három évet azonban nem lehet elfelejteni. Sokan félnek az új vírusvariánsoktól, és akármennyi oltást beadatnának maguknak.

Szükség van erre, és ha igen, kiknél? Prof. Dr. Jakab Ferencet, a Pécsi Tudományegyetem Viroló­giai Nemzeti Laboratórium igazgatóját kérdeztük.

Mennyi az elegendő?

„Azt gondolom, hogy a két alapoltás mindenkinek meg kell, hogy legyen, de a harmadik ismétlőoltás is erősen javasolt. Három oltás után viszont már védettek vagyunk, az egészséges szervezetnek, a fiatal, középkorú embereknek nem feltétlenül szükséges a 4. oltás. Bajunk nem lesz, ha beadatjuk, és azt sem tartom kizártnak, hogy majd a Covid–19 elleni oltást évente ismételjük, de még egyszer hangsúlyozom, a védettség már három oltásnál is kialakul. Ha valaki az életkora, az alapbetegsége miatt veszélyeztetett csoportba tartozik, akkor érdemes a 4. oltáson elgondolkodnia” – mondja Prof. Dr. Jakab Ferenc.

Jobb az új?

A koronavírus az évek alatt többször mutálódott, új variánsok lettek ismertek. A kutatók próbálják ezekhez igazítani az oltóanyagokat.

„Kétségtelen, hogy a legújabb vakcinák, amelyeket már az Omikron vírusvariánsra fejlesztettek ki, valamennyivel hatásosabbak ez ellen, de ez minimális különbség. Tehát függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot, mikor kaptunk, a három, veszélyeztetetteknek a 4 oltás elegendő. (Azok, a főként idős emberek, akik az első két oltásra kínai vakcinát kaptak, már tavaly is megkaphatták a negyediket a teljes védettséghez – a szerk.) Az új hatóanyagok miatt sokan akár az ötödik oltást is beadatnák maguknak, de ennek szükségessége – megfelelő klinikai tanulmány hiányában – egyelőre nem ismert. Hivatalosan az ötödik oltást nem is adhatják be. Mivel az elmúlt időszakban a vírus kapcsán kiemelten odafigyeltünk a higiéniai szabályokra, így az influenzavírus terjedése visszaszorult. Emiatt viszont az immunitásunk is megkopott, így felerősödő influenzajárványra számítok. Ezért, ha valaki mindenáron oltatni akarja magát, akkor az influenza elleni védőoltás beadatását javaslom” – magyarázza a professzor.

Enyhített szabályok

A nagyarányú oltottság miatt jelentősen enyhítették a járványügyi intézkedéseket. Az iskolákban például a Covid-betegekkel szoros kontaktusba került, tüneteket nem mutató személyek 5 napig maszkot kötelesek viselni, de járhatnak az órákra.

„A járványügyi szakemberek figyelik a vírus terjedését, viselkedését, és ez alapján hozzák meg a szakmai döntésüket. Én virológusként azt gondolom, hogy együtt kell élnünk ezzel a betegséggel. Ma már mindenki egyszerűen, gyorsan tudja magát tesztelni, ha beteg, nem megy emberek közé. Az oltásoknak köszönhetően pedig kialakult a védettség, így nem is szükségesek már azok a szigorú szabályok, amelyek a kezdeti időszakban voltak.”

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete