Divat Lélek

Aludja magát szépre, különben hízni fog!

Bizony, nem kizárólag a kalóriamennyiség a döntő. A kevés és nem kielégítő alvás is növelheti a kilók számát.

Éjszakai nassolás: a hormonok tánca

Megvacsoráztunk, jóllaktunk. De még nem megyünk aludni. Órákig ülünk a tévé vagy a számítógép előtt, és miután sok idő telt el az esti étkezés óta, megéhezünk. Valamit még falatoznánk… Ugye ismerős érzés? Ez nemcsak rossz szokás, van egészségügyi alapja is. A kevés alvás felborítja az anyagcserénket, megnő az éhségérzetért felelős grelin hormon szintje, miközben a jóllakottságot jelző leptin hormon szintje csökken.

Nem csak a bárányok segíthetnek

  • A régi módszer szerint számolni kellett, akár képzeletbeli bárányokat is, a monoton cselekvés lassan álomba ringatott. Manapság már más módszerek is sikeresek lehetnek.
  • Próbáljuk meg növelni az alvásra szánt órák számát, akármilyen izgalmas is az éppen elkezdett sorozat.
  • Csökkentsük a fények erősségét a lakásban.
  • Vegyünk egy meleg fürdőt, csöpögtessünk bele stresszűző illóolajokat, vagy szórjuk meg fürdősóval, hogy az illat kifejthesse nyugtató hatását. A levendula aromája például biztosan kellemesen elringat.
  • Olvassunk az ágyban, vagy hallgassunk andalító zenét.
  • Csendes, hűvös szobában legyen a hálóhelyünk, és az ágyneműt is cseréljük gyakran, hogy jó érzés legyen a paplan alá bújni.
  • Válasszunk gyógynövényes, nyugtató teakeverékeket. Olyanokat, melyekben van citromfű, macskagyökér. Ha nincs türelmünk teát inni, bekaphatunk akár egy gyógynövényes kapszulát is.

Mindegy, csak lakjak jól tőle

Egy kutatás szerint, akik 5 óránál kevesebbet aludtak, másnap 300 kalóriával többet fogyasztottak. Ráadásul olyan ételek után vágyakoztak, amelyek kalória-, szénhidrát-, zsírtartalma az átlagosnál magasabb volt. Az éjszakai titkos étkezések során inkább a laktató, jól eltelítő ételek után nyúlunk, amelyek persze csak tovább növelik a súlyunkat. A szervezet pedig érzékeli a „túlfogyasztást”, és elővigyázatosan kevesebb zsírt kezd el lebontani.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete