Egészség Lélek

A nő boldogsága a férfi egészsége: szex 50 év fölött, ha a pasinak akadnak gondjai

Akárki akármit mond, a jó szex képes egymáshoz láncolni két embert. Ám ha hosszú évek boldog intimitása a férfi oldaláról hirtelen megszűnik, ott valami bibi lehet – és nem biztos, hogy szerető áll a háttérben.

A férfiak szexuális étvágya 16 éves kor körül a leghevesebb, de érezhetően csak 30 fölött csitul. 45 és 59 éves koruk között – női szóhasználattal – lehiggadnak a pasik, egyre kevésbé kezdeményezőek az ágyban. Ez a tapasztalat gyakran ijedtséget vált ki, akár kapuzárási pánikkal kísérve. Persze nem minden típusú libidócsökkenésre gyógyír a külső kapcsolat. Különösen idősödő férfiak esetében sokkal inkább valószínű, hogy az erekció elmaradása valamiképpen az öregedéssel függ össze. Nehéz lehet ezt elfogadni, de pánikreakciók helyett célravezetőbb, ha őszinte a férfi – elsősorban magával és élete valódi párjával szemben.

Esendő férfilélek

A szexuális teljesítőképesség apadása jellemzően négy különböző módon jelentkezik: csökken a vágy, nehezen jön izgalomba a férfi, nem kellő fokú, esetleg túl rövid ideig tart a merevedése. „A potens állapot a férfi életerejét jelképezi, s nem büszke rá, adott esetben kudarcnak éli meg, sőt, szégyelli, ha a természet épp ettől az erőtől fosztja meg – vázolja a férfilélek esendőségét dr. Papp György professzor, urológus, egyetemi tanár. – Belegondolni is fájdalmas, milyen sok férfi próbálja akár éveken át leplezni problémáját, pusztán azért, mert szégyelli. A bajokról beszélni kell, legelőször otthon.”

Legyen a nő tapintatos

A professzor úr mindig megörül, ha a váróteremben hölgykísérőt lát a páciense mellett. „Ez ugyanis azt jelenti, hogy megértő közegben él a potenciaproblémákkal küzdő férfi. Nagyobb eséllyel szerzik vissza szexuális magabiztosságukat azok, akik feleségükkel együtt érkeznek az andrológiai szakrendelésre.
A tapintatos, támogató női hozzáállás nagyon fontos, hiszen egy-egy rosszízű, cinikus megjegyzés is visszavetheti a terápia sikerességét. Nagy baj például, ha a nő az ágyban hosszú kihagyás után végre próbálkozó férfi közeledésére ezekkel a szavakkal reagál: »minek álljunk neki, neked már úgysem megy«. Olyan rombolást végezhet férje lelkében, hogy akár pszichológus bevonására is szükség lehet.”

Amikor a férfi a gyengébb

„Fontos tudni, hogy bár számos kiváltó oka lehet annak, ha a férfi már nem olyan heves, de bármi is legyen az, szinte mindig segíteni lehet valamilyen módon – nyugtatja meg az intim problémákban érintetteket és nőpartnereiket a professzor. Mint mondja, örülne, ha sokan olvasnák e sorokat, mivel hazánkban legalább 1 millió férfi küzd valamilyen potenciazavarral, ugyanakkor gátlások és félelmek miatt csak 10-15 százalékuk látogat el önszántából a szakrendelésre. – Nincs férfi, aki boldogan lépne be az urológushoz, de már az nagy szó, ha rászánja magát. Az elhatározás meghozatalában pedig éppen az őket szerető nők tudnak legtöbbet tenni.”

Afrodiziákumok a konyhából

A nő konyhában tevékenykedve is sokat segíthet. Számos élelmiszer tesz jót a férfipotenciálnak. Ezeket érdemes bevetni:

● tökmag, tökmagolaj

spárga

● zeller

● szezámmag

● gránátalma

● menta

● mustármag

Fotó: shutterstock