Otthon

Rovarmentes övezet: hatásos vegyszermentes praktikák hangyák, pókok és darazsak ellen

A nyitva hagyott ablakokon és ajtókon nem csak a frissítő levegő jön be, de a sok-sok rovar is? Állat- és gyerekbarát módszereinkkel könnyedén távol tarthatjuk őket.

Hangyák ellen

Bár a kertben hasznos szolgálatot tesznek, érthető módon nem szeretjük, ha a lakásba vezet az útvonaluk. Ha a fészkük közel van a házhoz, tegyünk a bejárat közelébe borsmenta-, fodormenta- és citronellaolaj keverékbe mártott vattacsomót, majd kétnaponta csepegtessünk rá újabb adagot. Amit még nagyon nem szeretnek, az a fokhagyma, a boróka és a levendulavirág illata – helyezzük el őket célirányosan. Ha pedig már bevették otthonunkat, olcsó és környezetbarát megoldás, ha a lakás különböző pontjaira vaníliás cukor és sütőpor elegyét tesszük. Imádják az édességet, el is fogják azt hordani, ám a sütőportól felpuffadnak, majd el is pusztulnak pár órán belül.

Pókok ellen

Egy szórófejes üveget töltsünk meg tiszta vízzel, majd tegyük bele pár csöpp borsmenta olajat. A keveréket egyszerűen csak fújjuk a nyílászárókra, illetve azok kereteire. Nem tesz bennük kárt, foltot sem hagy – de a pókokat távol tartja.

Legyek ellen

Első sorban tegyünk meg mindent azért, hogy ne csábítsa be őket semmi sem házba – hiszen számos veszélyes betegséget terjesztenek. Például a szemetesvödröt rendszeresen és jó alaposan tisztítsuk meg, és mindig tartsuk lefedve. Az ajtónyílásokba tegyünk fülfüggönyt, az élelmiszereket pedig zárjuk el. A trágya és a komposzt vonzza a legyeket – még véletlenül sem a ház közelébe tároljuk őket. Ha mégis bejutottak, egy tálkába több helyre a lakásban tegyünk friss narancs- és citromhéj keveréket, egy kis szegfűszeggel megbolondítva. Ha nyáron is használunk aromaterápiás párologtatót, tegyünk bele eukaliptusz vagy cédrusillatot. De házilag készíthetünk légypapírt is – csak egy élénksárga kartonpapír csíkot kell bekennünk hozzá melasszal.

Darazsak ellen

A legjobb őket eleve a lakástól távol tartani, erre legalkalmasabb megoldás az ecetsav: át kell mosni az ablakpárkányt és a küszöböt. De ha nem szeretnénk rendszeresen megismételni a folyamatot, ültessünk levendulát a közelbe – irtóznak az illatától. Ha már esetleg bent van a lakásban, hajlakkal egyszerűen hatástalaníthatjuk őket. A permettől összetapadnak a szárnyai, és mozgásképtelenné válik. Ha láthatatlan csapdát állítanánk, egy bögrébe tegyünk egy átlagosnál cukrosabb limonádét – magához vonzza, sőt rabul is fogja őket ejteni.

Mosásnál is

Ha már zöld megoldást választunk a rovarirtásban, tegyünk így a mosásnál is.

  1. Beszürkült zoknik: Langyos vízbe tegyünk pár karika citromot, majd áztassuk bele egy éjszakára őket.
  2. Kávéfolt: Egy fazék fölé feszítsük ki a ruhát, öntsünk rá forró vizet – egészen addig, amíg el nem tűnik a folt.
  3. Régi szennyeződések: Nyomkodjunk rá kevés higított ecettel vagy citromsavval átitatott vattakorongot, majd mossuk ki a ruhát.