Otthon

Nappali a katalógusból: néhány apró trükkel lesz divatos a lakás legfontosabb helyisége

Egy-két apró változtatással vagy nagyobb beruházással is divatossá tehetjük a nappalinkat. Elő a nagymama foteljével, a régi lámpaburákkal és némi textillel!

Búcsú a szekrénytől

„Amit biztonsággal állíthatunk, hogy a szekrénysorok kora lejárt – mondja Krivarics Ditta, az Otthonkommandó blog szerzője. – Lehetőleg ne kerüljenek a nappaliba nagy, tárolóbútorok, mert ezek nagyon kicsinyítik a teret. Ugyan a nagy bútoráruházakban még vannak egész falat betöltő polcrendszerek, de ezek levegősek, nem tömörek, és nem nyomják össze az egész szobát.”

A könyvespolc kivételt képez ez alól, könyveinket bátran mutassuk meg a nappaliban. Akár egy egész falat is bepolcozhatunk, hogy elférjenek a kötetek, hiszen ezeket megtörhetjük kis szünetekkel, és nem lesz ugyanaz a hatás, mint egy szekrénysornál. Ha sok holmink van, amit szeretnénk elrejteni a kíváncsi szemek elől, akkor a könyvespolcok alatt, 60-80 centiméter magasságban zárható szekrények is kerülhetnek a falhoz.

Harmonikus keverék

Tőlünk nyugatabbra a nálunk újnak számító trendek már jó néhány éve jelen vannak. Divatos például az eklektika, tehát a különböző stílusú, színű vagy mintájú bútorok, tárgyak keveredése.

„Vannak nagyon jól működő párosok, például a dizájn darabok keverése az antikkal, vagy a country stílus összeházasítása a modern ipari darabokkal. Nincsen szabály, hogy mit mivel keverjünk, viszont azt tudni kell, hogy ez a lakberendezés egyik legnehezebb területe, sokszor még a szakemberek bicskája is beletörik, hogy harmonikus egyveleget tudjanak létrehozni.”

Játékosabb egyedi teret lehet kialakítani a nappaliban azzal is, ha nem egymáshoz illő, hanem különböző ülőalkalmatosságokat teszünk egymás mellé.

„Ha nem vagyunk elég bátrak, vagy félünk attól, hogy nem jó darabokat válogatunk egymás mellé, alkalmazhatunk egy kis trükköt is. Ma már több bútorbeszállítónál válogathatunk egy család különböző termékei közül. Így lehet, hogy más színű a kanapé és a fotel, de mivel egy széria tagjai, így nem kell attól tartanunk, hogy nem illenek egymáshoz. Választhatunk például egy egyszínű kanapéhoz mintás fotelt, és a fotel textiljéből varrathatunk díszpárnát a kanapéra. Máris megvan az az érzés, hogy különböző darabok kerültek egymás mellé, de mégis illenek egymáshoz.”

Őszi erdő és pálmafák

Ugye emlékszünk még a 70-es, 80-as években a legtöbb otthon falát borító óriásposzterekre? A leg-
gyakrabban őszi erdőt vagy pálmafás tengerpartot ábrázoltak ezek a képek, amelyek visszarepítenek gyerekkorunkba vagy éppen fiatal éveinkbe. Most újra divatosak a nagyméretű poszterek, ám a témájuk egészen más, mint a múlt században.

„Ma szinte bármilyen képből készíttethetünk öntapadós tapétát. Válasszuk ki egy jól sikerült nyaralásunk emlékét vagy akár a kedvenc családi fotónkat, és már meg is van a témája az egyedi, szívet melengető lakás-dekorációnak.”

Fotó: shutterstock